یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهندهی آسانسور، درب آن است که علاوه بر جنبهی تزئینی نقش مهمی را در ایمنی افراد ایفا میکند. در هر ساختمان به طور کلی دو درب نصب میگردد، یک درب بر روی کابین آسانسور و درب دیگر در هر طبقه خواهد بود که تعداد آن به توقف های آسانسور در طبقات بستگی دارد. پس به طور کلی شما به هنگام نصب آسانسور باید دو درب را در نظر داشته باشید، یک درب که بر روی کابین آسانسور نصب میگردد و یک درب دیگر که در هر طبقه قرار خواهد گرفت.
انواع درب آسانسور در طبقات :
دربهایی که در طبقات نصب میشوند دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به نوع کاربری آسانسور و طراحی آن یکی از آنها را انتخاب میکنند. در ادامه چهار مدل پر استفادهی در دربهای طبقات را با هم مرور خواهیم کرد.
- درب سانترال : این درب که نسبت به سایر انواع درب، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد از دو قسمت تشکیل شده است. به هنگام باز شدن دربها از هم فاصله گرفته و به هنگام بسته شدن دو درب به هم نزدیک خواهند شد. سرعت درب سانترال نسبت به نوع لولایی و تلسکوپی بسیار بیشتر است. علاوه بر صرفه جویی در زمان، این مدل از شکل ظاهری جذابتری هم برخوردار است.
- درب لولایی : ارزانترین نوع دربهای آسانسور، دربهای لولایی هستند که شامل یک درب و چارچوب آن میباشد، از همین رو درب لولایی به فضای زیادی نیاز نخواهد داشت. این نوع دربها با زاویه نود درجه باز شده و ممکن است راهروی ساختمان را مسدود سازند. اگر به دنبال تهیه آسانسوری ارزان قیمت هستید و تعداد توقف در ساختمان هم کم است، درب لولایی میتواند گزینهی ایده آلی برای شما باشد. به خاطر داشته باشید از این نوع درب تنها در قسمت درب طبقه میتوان بهره برد و برای درب کابین کاربردی ندارد.
- درب تلسکوپی یا کشویی : در مدل تلسکوپی هم درب از یک سمت شروع به باز شدن میکند و مدت زمان بیشتری نسبت به درب سانترال به خود اختصاص خواهد داد. این نوع درب ممکن است از دو قسمت یا چند قسمت تشکیل شده باشد.
- آکاردئونی : مدل آکاردئونی یا اتوبوسی نسبت به سه مدل دیگر کمتر مورد استفاده قرار میگیرد و سبک کاری آن بدین شکل است که دربها توسط نیروی موتور در دو سمت آسانسور جمع میشوند. البته بخشی از فضای ورودی آسانسور در این مدل اشغال خواهد شد.
انواع درب آسانسور با توجه به کارکرد :
دربهای آسانسور از لحاظ مکانیکی هم به سه دسته مختلف تقسیم میشوند.
- تمام اتوماتیک : در مدل تمام اتوماتیک، تمام دربهای طبقات و دربهای کابین به صورت اتومات باز خواهند شد و نیاز به مداخله دستی نیست.
- نیمه اتوماتیک : در این دسته از دربها درب کابین به صورت اتومات بسته شده ولی درب طبقات دستی یا لولایی هستند و باید درب را به سمت بیرون بکشید تا به کابین آسانسور دسترسی پیدا کنید. در دربهای نیمه اتوماتیک بر روی درب طبقات باید از یک شیشه استفاده شود تا هنگام رسیدن کابین به طبقه، قابل مشاهده از بیرون باشد.
- دستی : یکی از انواع خطرناک آسانسور که ممکن است به چشم دیده باشید، نوع تمام دستی آن است که کابین بدون هر گونه محافظ و دربی است. در این مدل تنها درب طبقات به صورت لولایی نصب شده و خود کابین آسانسور فاقد هرگونه محافظ یا دربی است.
جنس درب آسانسور :
در گذشته بیشتر از دربهای لولایی استفاده میشد و جنس آنها هم از چوب بود. پس از مدتی به دلیل قابل اشتعال بودن جنس چوب و خرابی سریع آن، دربهای فلزی جای دربهای چوبی را گرفت. جنس دربهای امروزی اغلب از فولاد ورق سیاه، برنز یا استیل است.
در برخی از ساختمانهای تجاری هم بسته به نظر طراح آسانسور از شیشه هایی مقاوم برای دربهای آسانسور بهره میبرند که بیشتر به زیبایی محیط اطراف خود کمک خواهند کرد.
کدام نوع درب را انتخاب کنیم ؟
برای حفظ امنیت آسانسور استفاده از درب مناسب و ایمن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در هنگام نصب دربهای آسانسور هم باید دقت بسیار زیادی شود زیرا هر گونه خطایی ممکن است باعث ایجاد خسارات جانی و مالی جبران نشدنی شوند. هنگام خرید درب آسانسور حتما باید به جنس درب و کیفیت آن توجه ویژه ای نشان دهید. اما کدام یکی از انواع دربها مناسبتر هستند؟
- دربهای لولایی از لحاظ قیمتی، ارزانتر خواهند بود اما امنیت کمتری نسبت به سایر مدلها داشته و هم چنین اتلاف وقت بیشتری را به همراه دارد.
- دربهای اتوماتیک دارای سرعت بیشتری نسبت به مدلهای دیگر هستند.
- دربهای آسانسور از جنسهای مختلفی نظیر آهن، استیل و شیشه ساخته میشوند و نقش مهمی در زیبایی ساختمان شما ایجاد خواهند کرد. با توجه به اهمیت این موضوع بین انواع دربها، نوع اتوماتیک آن شکل ظاهری زیباتری خواهد داشت.
- بی صدا بودن درب آسانسور یکی از عواملی است که به هنگام خرید ممکن است توجه شما را جلب کند. بی صداترین نوع دربها، مدل اتوماتیک هستند.