سیم بکسل آسانسور چیست؟ انواع و کارایی + قیمت و هزینه به اضای هر متر چقدره؟

سیم بکسل آسانسور چیست؟ انواع و کارایی + قیمت و هزینه به ازای هر متر چقدره؟

آسانسور از به هم پیوستن لوازم بسیار زیادی به وجود می آیند که در بین آن ها هم لوازم مکانیکی به چشم می خورد و هم لوازم الکتریکی. در بین لوازم مکانیکی می توان به اصلی ترین قطعه بعد از موتور اشاره کرد، قطعه ای به نام سیم بکسل.

سیم بکسل شامل یک مغزی و یکسری سیم فولادی می شود که از یک سمت به کابین آسانسور متصل است و از سمت دیگر به وزنه تعادل وصل شده است. سیم بکسل با حرکت کابین آسانسور و وزنه تعادل  حرکت می کند و در واقع نیروی محرکه آسانسور به وسیله موتور به سیم آسانسور منتقل می شود و کابین آسانسور با آن جا به جا می شود. به دلیل اهمیت نقش سیم بکسل در آسانسور، در این مقاله به طور مفصل درباره آن خواهیم گفت، پس با ما همراه باشید.

سیم بکسل آسانسور چیست و چه کارایی دارد؟

سیم بکسل آسانسور چیست و چه کارایی دارد؟
سیم بکسل آسانسور چیست و چه کارایی دارد؟

سیم بکسل های آسانسور بسیار مهندسی شده و از فولاد یا کامپوزیت های دیگر ساخته شده اند. هم چنین آن ها اغلب سیم های مجزا  نیستند بلکه چندین رشته سیم با اندازه های مختلف هستند که به هم پیچیده شده اند. یک کابل یا سیم بکسل معمولی می تواند دارای بیش از ۱۵۰ رشته سیم باشد و دقیقاً طوری طراحی شده است که محکم و انعطاف پذیر بوده و عمر طولانی داشته باشد.

آسانسورها به دو شیوه اصلی حرکت می کنند و در بین طبقات بالا و پایین می روند. در ساختمان های دو تا چهار طبقه که ارتفاع کم است، معمولاً برای انتقال کابین آسانسور در بین طبقات از جک های هیدرولیکی استفاده می شود. جک ها می توانند در سطح زمین یا روی زمین قرار گیرند یا تک مرحله ای یا تلسکوپی باشند.

اگر تعداد طبقاتی که قرار است آسانسور در بین آن ها جا به جا شود، اندک است، استفاده از جک های هیدرولیکی، عاقلانه ترین کار است. ولی وقتی تعداد طبقات به ۵ عدد می رسد شما باید به دنبال استفاده از گزینه های جایگزین یعنی استفاده از سیم بکسل باشید خصوصاً وقتی ارتفاع آسانسور از صد فوت بیشتر شود تنها گزینه استفاذه از سیم بکسل است. تنها استثنایی که می تواند وجود داشته باشد، استفاده توأمان از سیم بکسل و جک های هیدرولیکی است که به آن سیم هیدرولیکی گفته می شود.

در آسانسورهای کششی، سیم بکسل ها وزنه تعادل و کابین را به هم متصل می کنند و با استفاده از فلکه موتور، حرکت وزنه تعادل و کابین آسانسور را باعث می شوند.

ساختار سیم بکسل آسانسور چگونه می باشد؟

ساختار سیم بکسل آسانسور
ساختار سیم بکسل آسانسور

سیم بکسل آسانسور از دسته سیم هایی تشکیل شده است که حول یک محور مرکزی که در اصطلاح به آن مغزی می گویند، پیچیده می شود. این دسته های سیم، خود از پیچیدن چند رشته مفتول ساخته می شوند و به همین خاطر در آخر به سیم بکسل یک نمای مارپیچی می دهند.

مغزی سیم بکسل، خصوصاً در هنگام تحمل بار زیاد و فشار، نقش مهمی در نگهداری رشته های سیم بکسل دارد. معمولاً جنس مغزی سیم بکسل از فولاد، کنف یا دیگر الیاف طبیعی است. اگر مغزی سیم بکسل از جنس فولاد باشد، استحکام سیم بکسل بیشتر می شود و اگر جنس مغزی از کنف باشد، قدرت کششی آن بیشتر می شود. ولی به طور کلی، مغزی سیم بکسل را از جنس کنف درست می کنند.

انواع سیم بکسل آسانسور

انواع سیم بکسل آسانسور
انواع سیم بکسل آسانسور

انواع سیم بکسل در آسانسور می توانند کارایی متفاوت داشته باشند. سیم بکسل اسانسور را می توان با توجه جنس مفتول به کار رفته در آن، نوع بافت یا تاب سیم آسانسور و هم چنین مغزی آن به چند دسته تقسیم بندی کرد:

انواع سیم بکسل از لحاظ جنس مفتول به کار رفته در آن

انواع سیم بکسل از لحاظ جنس مفتول به کار رفته در آن
انواع سیم بکسل از لحاظ جنس مفتول به کار رفته در آن
  1. مفتول فولادی بدون روکش: این نوع سیم بکسل ها برای محیط های مرطوب مناسب نیستند پس زمانی می توان از آن ها استفاده کرد که رطوبت محیط کم باشد زیرا این سیم بکسل ها فاقد روکش و مستعد زنگ زدگی هستند.
  2. مفتول فولادی استیل: اگر برای محیطی گرم و مرطوب می خواهید سیم بکسل تهیه کنید، این نوع از سیم بکسل مقاومت خوبی در مقابل گرما و زنگ زدگی دارد و قطعاً برای شما مناسب است.
  3. مفتول فولادی گالوانیزه: همان طور که از اسم این نوع سیم بکسل پیداست، برای محیط هایی ساخته شده اند که درصد رطوبت در آن ها بسیار بالاست و احتمال زنگ زدگی بسیار زیاد است.

انواع سیم بکسل از لحاظ نوع بافت و تاب آن

انواع سیم بکسل از لحاظ نوع بافت و تاب آن
انواع سیم بکسل از لحاظ نوع بافت و تاب آن

چگونگی بافت رشته سیم های به کار رفته در سیم بکسل برای پیشگیری از باز شدن سیم ها اهمیت زیادی دارد. معمولاً در صنعت آسانسور برای سیم بکسل از دو نوع بافت «معمولی» یا «لنگ» استفاده می شود که هر دو این ها می توانند راست پیچ یا چپ پیچ باشند. با این حال بافت «معمولی» رایج تر است.

از دیگر بافت های سیم بکسل می توان به بافت استاندارد، بافت سیل و بافت وارینگتون اشاره کرد.

  • بافت استاندارد: در این نوع بافت، مفتول ها دارای قطر یکسانی هستند و انعطاف سیم بکسل بالا است.
  • بافت سیل: در سیم بکسل هایی که دارای بافت سیل هستند، قطر مفتول خارجی بیشتر از قطر مفتول داخلی است تا مقاومت سایشی سیم بکسل بیشتر شود.
  • بافت وارینگتون: در بافت وارینگتون از رشته مفتول هایی با قطر مختلف به کار می رود و به صورت یکی در میان از آن ها استفاده می شود. مقاومت بافت وارینگتون از بافت سیل بیشتر است.

انواع سیم بکسل از لحاظ اندازه

انواع سیم بکسل از لحاظ اندازه
انواع سیم بکسل از لحاظ اندازه

اندازه های متداول سیم بکسل های مورد استفاده در آسانسورها ۶، ۶.۵، ۸، ۱۰ و ۱۱ میلی متر است.

سیم بکسل کششی

سیم بکسل برای جا به جایی کابین آسانسور در بین طبقات مورد استفاده قرار می گیرد چراکه ویژگی اصلی هر سیم بکسلی، برخورداری از مقاومت کافی در برابر نیروی کششی است. مقاومت کششی به فاکتورهایی مانند ضخامت و  قطر سیم بکسل بستگی دارد. از این روی مقاومت کششی هر سیم بکسل با توجه به ویژگی های آن  تعیین می شود.

اساس حرکت آسانسورهای کششی، استفاده از نیروی محرکه و سیم بکسل است. آسانسورهای کششی یک به یک سیستم ساده ای دارند. این آسانسورها دارای یک فلکه موتور و یک فلکه هرزگرد هستند و طریقه بکسل بندی آن ها به این صورت که یک سر سیم بکسل به کابین آسانسور وصل است و سر دیگر آن به یک وزنه تعادل وصل می شود و سیم بکسل از روی فلکه هرزگرد و فلکه موتور عبور می کند به این صورت هرگاه حرکت کابین رو به بالا باشد، حرکت وزنه تعادل رو به پایین است و به این شکل حرکت کابین راحت تر می شود.

سیم بکسل کششی با نیروی بالا

این مدل از سیم بکسل در مواقعی که قرار است آسانسور با سرعت بالا حرکت کند یا ارتفاع ساختمان زیاد است و آسانسور تحت سایش زیادی قرار دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.

سیم بکسل آهنی

این مدل سیم بکسل تقریباً در تمام کاربری های آسانسور قابل استفاده است.

نحوه روغن کاری سیم بکسل آسانسور

نحوه روغن کاری سیم بکسل آسانسور
نحوه روغن کاری سیم بکسل آسانسور

روغن کاری سیم بکسل آسانسور برای پیشگیری از زنگ زدگی آن ها و همین طور به منظور کاهش اصطکاک و حرکت روان سیم بکسل از روی فلکه موتور و فلکه هرز گرد انجام می شود. روغن کاری اگر به صورت دوره ای و منظم انجام شود، باعث دوام بیشتر سیم بکسل و طول عمر آن می شود، معمولاً در هنگام نصب این روغن کاری انجام می شود ولی پس از آن هم به صورت مرتب الزامی است. اغلب بهتر است روغن کاری از جایی انجام شود که رشته های سیم بکسل در آن قسمت ها بازتر می شوند تا روغن به خوبی به داخل رشته ها نفوذ کند. هنگام چرخش سیم بکسل از روی فلکه موتور و فلکه هرزگرد بهترین زمان روغن کاری آن است.

بهتر است روغن مورد استفاده برای روغن کاری سیم بکسل اسانسور، قابلیت نفوذ زیادی در سیم بکسل داشته باشد و بتوان با استفاده از آن تمام قسمت های داخلی و سطوح خارجی سیم بکسل ها را پوشاند و از آن ها دربرابر زنگ زدگی محافظت کرد.

هم چنین تعداد دفعات روغن کاری به میزان آلودگی محیط، میزان کارکرد و… باز می گردد. توجه به این نکته الزامی است که روغن کاری بیش از اندازه می تواند برای سیم بکسل مفید نباشد چراکه میزان اصطکاک را کاهش می دهد و باعث سرخوردن سیم ها می شود. از طرفی روغن زیاد باعث می شود گرد و غبار بیشتری که جذب سیم بکسل می شود باعث فرسایش و خوردگی سیم ها شود.

جنس سیم بکسل آسانسور از چیست؟

جنس سیم بکسل آسانسور از چیست؟
جنس سیم بکسل آسانسور از چیست؟

جنس سیم بکسل به موارد مختلفی بستگی دارد، اما مفتول به کار رفته در آن ها در مجموع توسط سه نوع ماده اولیه تولید می شود:

  • مفتول های فولادی گالوانیزه: این مدل مفتول ها با روکش یکنواخت روی پوشانده شده و در برابر رطوبت هوا، زنگ زدگی ناشی از آب دریا و.. مقاوم اند. این ویژگی ها باعث شده تا مفتول فولادی گالوانیزه در مرغداری ها، شیلات، صنایع کشتیرانی و.. مورد استفاده قرار گیرد.
  • مفتول های فولادی غیر گالوانیزه یا بدون روکش: در صورتیکه به جای رطوبت و زنگ زدگی، عوامل فرسایشی در طول عمر مفید طناب ها نقش داشته باشد، معمولا از این مدل مفتول ها استفاده خواهد شد. البته مفتول های بدون روکش را هم می توان به کمک روغن کاری مناسب، تا حدی در برابر زنگ زدگی محافظت کرد.
  • مفتول های فولادی استینلس استیل: جنس سیم بکسل هایی که با این مفتول ساخته می شوند بسیار مرغوب بوده و علاوه بر زنگ زدگی، در برابر حرارت هایی تا ۱۰۵۰ درجه سانتی گراد نیز مقاوم هستند. از این گروه سیم ها که در کنار ویژگی های مثبت شان در برابر اثرات مخرب آب دریا نیز مقاوم اند، در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی استفاده می شود.

در کنار موارد بالا بد نیست بدانید که جنس مغزی سیم بکسل ها نیز متفاوت است. این مغزی یا به صورت مستقل از جنس یک طناب فولادی بوده و یا از الیاف مصنوعی یا طبیعی ساخته شده است. زمانی که بحث استحکام و نیروی کشش سیم بکسل مد نظر باشد از مغزی فولادی استفاده خواهد شد، اما اگر انعطاف آن مهم تر از مقاومتش باشد، مغزی الیافی انتخاب بهتری خواهد بود. بد نیست بدانید که در عین متداول بودن مغزی های الیاف طبیعی، این روزها استفاده از الیاف مصنوعی همانند پروپیلین نیز در حال گسترش است.

کاربرد سیم بکسل نمره ۱۰ آسانسور در کجاست؟

کاربرد سیم بکسل نمره 10 آسانسور در کجاست؟
کاربرد سیم بکسل نمره ۱۰ آسانسور در کجاست؟

یکی از پرمصرف ترین سیم بکسل های آسانسور، سیم بکسل نمره ۱۰ است که مغزی آن می تواند از هر دو جنس کنفی یا فولادی باشد. این سیم بکسل ها اگر دارای مغزی کنفی باشند، در هر ۱۰۰ متر، وزنی معادل ۳۴.۶ کیلوگرم دارند و اگر دارای مغزی فولادی باشند، در هر ۱۰۰ متر، وزنی معادل ۴۲.۲ کیلوگرم دارند. سیم بکسل های نمره ۱۰ که مغزی کنفی دارند، انعطاف بیشتری هم دارند. سیم بکسل های نمره ۱۰ در آسانسورهای کششی به منظور آویزان کردن کابین آسانسور و وزنه تعادل استفاده می شوند.

کاربرد سیم بکسل نمره ۸ آسانسور در کجاست؟

کاربرد سیم بکسل نمره 8 آسانسور در کجاست؟
کاربرد سیم بکسل نمره ۸ آسانسور در کجاست؟

سیم بکسل های نمره ۸ آسانسور دوام زیادی دارند و نسبت به سیم بکسل های دیگر، فرسایش و کشیدگی کمتری دارند. سیم بکسل های نمره ۸ آسانسور در صنایع مختلف استفاده می شوند و از آن جایی که استقامت بالایی دارد، در زمان استفاده آسیب کمتری می بینند. اگر از این سیم بکسل ها استفاده شود، طول عمر و دوام دیگر قطعات زیاد می شود، کیفیت کار آسانسور بالا می رود و امنیت آسانسور افزایش می یابد.

پوشش سطحی سیم بکسل آسانسور چیست؟

پوشش سطحی سیم بکسل آسانسور چیست؟
پوشش سطحی سیم بکسل آسانسور چیست؟

برخی از سیم بکسل ها فاقد پوشش هستند و به همین دلیل امکان زنگ زدن آن ها بسیار زیاد است بنابراین بهتر است سیم بکسل بدون پوشش سطحی نباشد. به همین دلیل اغلب قبل از تولید سیم های مفتولی، با استفاده از روی، آن ها را گالوانیزه سرد می کنند. هم چنین گاهی برای پوشش سیم بکسل ها از آبکاری گالوانیزه گرم استفاده می شود.

دلیل استفاده از مغزی کنفی در سیم بکسل چیست؟

دلیل استفاده از مغزی کنفی در سیم بکسل چیست؟
دلیل استفاده از مغزی کنفی در سیم بکسل چیست؟

مغزی کنفی سیم بکسل چه از جنس الیاف طبیعی باشد و چه از جنس الیاف مصنوعی باشد، سبب می شود انعطاف پذیری سیم بکسل بشتر شود که این ویژگی در سیم بکسل هایی که مغزی فولادی دارند، کمتر دیده می شود.

عمر مفید سیم بکسل آسانسور چقدر است؟

عمر مفید سیم بکسل آسانسور چقدر است؟
عمر مفید سیم بکسل آسانسور چقدر است؟

در جواب این موضوع که سیم بکسل چیست باید گفت یکی از اجزای مکانیکی و فعال در آسانسور است که به وسیله  انتقال نیروی محرکه موتور به آن، کابین آسانسور را جا به جا می کند.  طول عمر سیم بکسل آسانسوری، به یکسری فاکتورها بستگی دارد از جمله چگونگی سرویس و نگهداری از آن، جنس سیم و نوع مغزی به کار رفته در آن. ولی به طور متوسط عمر سیم بکسل آسانسور بین ۵ تا ۱۰ سال است.

برندهای تولید کننده سیم بکسل آسانسور

برندهای تولید کننده سیم بکسل آسانسور
برندهای تولید کننده سیم بکسل آسانسور

از آن جایی که سیم بکسل آسانسوری نقش مهم و اساسی در جا به جایی کابین آسانسور دارد، بهتر است برای امنیت بیشتر و همین طور طول عمر بیشتر آن، از برندهای مطرح استفاده کنیم به همین دلیل سعی می کنیم شما را با چند برند سیم بکسل آشنا کنیم:

  1. سیم بکسل گوستاوولف: گوستاوولف یک برند آلمانی تولید کننده سیم بکسل  است که در چین هم تولید می شود. سیم بکسل های گوستاوولف ساخت آلمان و چین، هر دو در ایران موجود است و به دلیل ویژگی هایی مانند استفاده از فولاد باکیفیت در ساخت، قابلیت بازیافت، مقاومت کششی بالا، وزن کم و دوام زیاد در نوع آلمانی آن، طرفداران زیادی دارد.
  2. سیم بکسل الفانت کره: این سیم بکسل ها ساخت کشور کره جنوبی هستند و کیفیت بسیار بالایی دارند. هم چنین قابلیت انعطاف زیاد، مقاوت کششی بالا و… از دیگر مشخصات سیم بکسل های این برند است.
  3. سیم بکسل کیس وایر کره: این سیم بکسل ها هم ساخت کشور کره جنوبی هستند و مقاومت کششی بالا، انعطاف پذیری مطلوب و طول عمر مناسب از دلایل اقبال خریداران به آن است.

علامت Z مندرج شده روی سیم بکسل نشانه چیست؟

علامت Z مندرج شده روی سیم بکسل نشانه چیست؟
علامت Z مندرج شده روی سیم بکسل نشانه چیست؟

علامت Z  که  روی سیم بکسل درج می شود، نشانه تابیدن کلاف ها از چپ به راست است و اصطلاحاً به آن راست بافت می گویند. اگر جهت بافت کلاف ها از راست به چپ باشد، علامت S روی سیم بکسل درج می شود و  اصطلاحاً به آن چپ بافت می گویند.

روش های تشخیص سیم بکسل اصل از تقلبی

روش های تشخیص سیم بکسل اصل از تقلبی
روش های تشخیص سیم بکسل اصل از تقلبی

برای تشخیص سیم بکسل اصل از تقلبی نشانه هایی وجود دارد از جمله اینکه یک نخ سبزرنگ خاص در مغزی کنفی سیم بکسل وجود دارد. هم چنین در سیم بکسل های گوستاوولف (Gustav Wolf) هیچ کلمه ای درج نمی شود و اگر کلمه گوستاوولف را روی آن دیدید، یقین داشته باشد که سیم بکسل ساخت آلمان نیست، بلکه ساخت چین است.

وجود داغی یا برجستگی با حروف GW یا GUSTAV WOLF روی یک سمت یا هر دو سمت رول چوبی سیم بکسل نیز نشانه اصل نبودن آن است.

نکات مهم در انتخاب و خرید سیم بکسل

نکات مهم در انتخاب و خرید سیم بکسل
نکات مهم در انتخاب و خرید سیم بکسل
  • توان مناسب در مقابل فرسایش
  • تحمل زیاد در برابر فشارهای وارد شده در صنایع آسانسورسازی
  • محیط و شرایط جوی که سیم بکسل قرار است در آن استفاده شود.
  • توجه به شکل و ظاهر و زاویه ای که سیم بکسل در آن قرار می گیرد.
  • داشتن انعطاف بالا
  • در نظر گرفتن بار کاری آسانسور

کاربرد مغزی سیم بکسل آسانسور

کاربرد مغزی سیم بکسل آسانسور
کاربرد مغزی سیم بکسل آسانسور

در سیم بکسل های استفاده شده در آسانسورها، برای اینکه رشته های سیم همیشه چرب بماند از مغزی کنفی استفاده می شود. چراکه کنف خاصیت جذب روغن دارد و این مسأله باعث می شود رشته های سیم برای مدت طولانی تری چرب بمانند.

انواع تاب و بافت سیم بکسل

انواع تاب و بافت سیم بکسل
انواع تاب و بافت سیم بکسل

سیم بکسل آسانسور بر اساس انواع تاب و بافت به دو نوع تقسیم می شود:

  • سیم بکسل با تاب معمولی: وقتی جهت تابیده شدن رشته سیم ها برخلاف جهت تابیده شدن سیم مفتول باشد، آن سیم بکسل، دارای تاب معمولی است. این سیم بکسل ها در هنگام فشار بالا له نمی شوند و تغییر شکل نمی دهند و دارای مقاومت بالایی هستند ولی انعطاف پذیری آن ها کمتر است.
  • سیم بکسل با تاب لنگ: وقتی جهت تابیدن مفتول با رشته سیم ها همسو باشند، به آن، تاب لنگ می گویند. در این نوع سیم بکسل فرسایش کمتر از نوع تاب معمولی است ولی ممکن است سیم بکسل ها در هم گره بخورند یا از هم باز شوند.
  • بافت سیم بکسل آسانسور: بافت سیم بکسل آسانسور را کارخانه مصرف کننده آن تعیین می کند. معمولاً سیم بکسل ها به اندازه های متفاوتی برش داده می شود و سپس سر آن ها به صورت شبکه ای از هم باز می شود و با استفاده از دمگیر آن ها را می بندند. سر سیم بکسل شبکه شبکه شده با چکش و گاز انبر و  سمبه به صورت حلقه ای در می آید و در سیم اصلی بافته می شود. هر سیم بکسل حتماً باید سه مرتبه بافته شود.
سخن آخر

سیم بکسل یکی از قطعات مهم مکانیکی آسانسورهای کششی هستند که از یک طرف به کابین آسانسور وصل هستند و از طرف دیگر به وزنه تعادل متصل هستند. سیم بکسل با استفاده از نیروی محرکه موتور آسانسور، کابین و مسافران را جا به جا می کند و معمولاً به واسطه جنس رشته های مفتولی به کار رفته در آن به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر از انواع و قیمت سیم بکسل آسانسور با شماره تلفن شرکت با کارشناسان ما جهت مشاوره و خرید ارتباط بگیرید.

پیوند های اشتراک گذاری پست

گفتگو کنید

1 نظر

  1. درود و تشکر از شما برای این مقاله که به سیم بکسل آسانسور چیست پرداختید واقعا استفاده کردم

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه