آسانسور یا بالابر یکی از تجهیزات کاربردی، رفاهی و ضروری برای آپارتمان است. بسیاری از آپارتمانهای قدیمی آسانسور ندارند و رفتوآمد به طبقات بالا برای ساکنین مشکل است. برای حل این مشکل میتوان از جایگزین آسانسور در آپارتمان یا بالابر خانگی استفاده کرد.
برای آشنایی با نحوه نصب و راهاندازی این دستگاه و هزینه تقریبی آن با ادامه این مطلب همراه باشید.
آسانسور یا بالابر خانگی چیست؟
در حال حاضر و طبق قوانین ساختمان و مسکن آپارتمانهایی با ارتفاع بیشتر از ۷ متر باید آسانسور داشته باشند. مراحل طراحی و نصب آن نیز در حین ساخت انجام میشود.
اما ساختمانهای قدیمی نیز میتوانند آسانسور یا بالابر داشته باشند. یکی از مزیتهای اصلی نصب آسانسور در ساختمان قدیمی رفاه بیشتر و امکان رفتوآمد بهتر در طبقات است.
ساختمانهای قدیمی برای نصب آسانسور مشکلات زیر را دارند:
- محل اشتراکی مناسب برای نصب آسانسور ندارند.
- امکان حفر چاه آسانسور وجود ندارد زیرا پی ساختمان آسیب میبیند.
- نداشتن فضای کافی برای نصب آسانسور
با وجود مشکلات گفتهشده امکان نصب آسانسورهای هیدرولیکی و کابلی در این ساختمانها وجود ندارد. تنها راهحل نصب بالابر خانگی است.
نکته اصلی برای استفاده از بالابر خانگی ایمنی آن است. بالابر خانگی شامل دو مدل کابلی و هیدرولیکی است. بالابر کابلی هزینه کمتری دارد اما سطح ایمنی آن بسیار پایین است زیرا ترمز ندارد.
بالابر خانگی هیدرولیکی ایمنی بیشتری نسبت به مدل کابلی دارد؛ اما نصب جک آن نیاز به حفر چاه دارد. بنابراین جز در موارد محدودی استفاده از آن در ساختمانهای قدیمی ممکن نیست. مشکل دیگری که در بالابر خانگی هیدرولیکی با آن مواجه میشویم خرابی پمپ روغن، نشت روغن از جک و تغییر حالت روغن در تغییرات دمایی تابستان و زمستان است.
حتما مشاهده کنید: تفاوت قیمت آسانسور هیدرولیک و کششی برای چیست؟
مزایای استفاده از بالابر خانگی
استفاده از بالابر خانگی مزایایی برای آپارتمانها دارد. مزایای این بالابر شامل:
- افزایش رفاه ساکنین
- حفظ شکل اصیل ساختمان
- هزینه کمتر در نصب و راهاندازی
- فضای کمتری را اشغال میکند
بالابر خانگی نسبت به آسانسورهای پیشرفته هزینه نصب و راهاندازی، تعمیر و نگهداری کمتری دارد. همچنین برای نصب آن نیازی به فضای زیادی ندارید و شکل ساختمان نیز حفظ میشود. بهعنوانمثال ساختمانهای قدیمی که ازنظر معماری ارزش زیادی دارند با نصب بالابر خانگی ظاهر تاریخی خود را حفظ میکنند.
بالابرها برای کمک به افرادی که محدودیت حرکتی دارند نیز مؤثر است. این وسیله برای حمل بار در آپارتمانها و اسبابکشی نیز کاربرد دارد. بسیاری از وسایل منزل و آشپزخانه را با کمک بالابر میتوان جابهجا کرد.
حتما مشاهده کنید: انواع موتور آسانسور هیدرولیکی
انواع بالابر خانگی
بالابر خانگی برای جایگزین آسانسور در آپارتمان مدلهای متنوعی دارد:
- بالابر متحرک
- بالابر هیدرولیکی
- بالابر شیشهای
- بالابر راهپلهای
- با کابین
- بدون کابین و ساده
بالابر خانگی بهراحتی نصبشده و با برق تک فاز کار میکند. این دستگاه با استفاده از جک و ریل هیدرولیک و با نیروی برق حرکت میکند. این بالابر نیز مانند آسانسورهای هیدرولیک قابلیت توقف در طبقات مختلف با استفاده از فرمان میکرو سوئیچ را دارد.
هزینه نصب بالابر خانگی
هزینه تقریبی نصب بالابر خانگی با توجه به تعداد طبقات و توقف آن مشخص میشود. نصب بالابر خانگی در آپارتمانهایی که کمتر از چهار طبقه دارند انجام میشود. ابتدا باید محل مناسبی را برای نصب آن پیدا کنید. برای این کار میتوانید از تکنسین کمک بگیرید. بعد از ثبت سفارش بالابر خانگی ساختهشده و برای نصب آماده میشود.
هزینه تقریبی خرید بالابر در سال ۱۴۰۳ برای ساختمان چهار طبقه ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برآورد میشود. علاوه بر این بالابر باید سرویس دورهای داشته و مرتب توسط تکنسین کنترل شود.
حتما مشاهده کنید: آسانسور هیدرولیک تک فاز
سرویس و نگهداری بالابر خانگی
بالابر خانگی جایگزین آسانسور در آپارتمان بوده و باید به شکل مرتب سرویس شود. خدمات سرویس و نگهداری این دستگاه شامل موارد زیر است:
- گیربکس همیشه واسکازین داشته باشد.
- سنسورهای بالابر خانگی هر دو ماه چک و بررسی شوند.
- سرویس آسانسور خانگی هرساله انجام شود.
- فقط برای کارهای معین از بالابر استفاده شود. حمل بار و کار کشیدن زیاد از بالابر باعث خرابی آن میشود.
کلام پایانی
بالابر خانگی جایگزین آسانسور در آپارتمان است و تا حد زیادی میتواند مشکلات مربوط به رفتوآمد را حل کند. این بالابر را میتوان در ساختمانهای اداری با ترافیک کم هم نصب کرد. سرویس دورهای و نگهداری از بالابر برای حفظ ایمنی و عملکرد درست آن ضروری است.