از مهمترین دلایل داشتن یک آسانسور استاندارد می توان به سرعت مجاز آسانسور آن اشاره نموده، ما در این مقاله قصد داریم میزان دقیق و حداقل و حداکثر سرعت آسانسور که مورد تایید اداره استاندارد می باشد را بررسی نماییم.
امروزه از ضروریات مهم برای یک ساختمان میتوان به مجهز بودن آن به آسانسور اشاره کرد، آسانسور وسایله ای برای جا به جایی بوده و در اغلب سازههای با ارتفاع بلند از آنها به عنوان بالابر استفاده میشود.
امروزه انواع مختلفی از آسانسورها را میبینیم که هر کدام مناسب برای نوعی از سازه بوده و بنا به درخواست مشتریان و استفادهکنندگان از این وسیله به کار برده میشوند.
از جمله ویژگیهای یک آسانسور به سرعت آن میتوان اشاره کرد که بسته به انواع آنها متفاوت است، آسانسورهای دارای سرعت کند، متوسط و بسیار بالا هستند که آسانسورهای پرسرعت اغلب در آسمانخراشها به کار برده میشوند و در هر مکانی نصب نمیشوند.
حداقل سرعت مجاز آسانسورهای مسافربر
طبق دستورالعمل استاندارد ملی ایران و دستورالعملهای آن حداقل سرعت مجازآسانسورهای مسافربر با توجه به ارتفاع ساختمان از کف طبقه زیرین تا کف طبقه رویین در ساختمانهای با ۸ طبقه ۰.۶۳ متر بر ثانیه، در ساختمانهای با ۹ طبقه ۱ متر بر ثانیه، در ساختمانهای از ۱۳ تا ۲۰ طبقه ۱.۶ متر بر ثانیه، در ساختمانهای از ۲۱ تا ۲۵ طبقه ۲ متر بر ثانیه و در ساختمانهای از ۲۶ تا ۳۰ طبقه ۲.۵ متر بر ثانیه میباشد.
نکته قابل توجه اینکه سرعتهای ذکرشده راهنمای سادهای به منظور مشخص کردن حداقل سرعت لازم در طراحی و انتخاب آسانسور است.
از این رو زمان انتظار مناسب در ساختمانهای با بیش از ۳۰ طبقه، ساختمانهای اداری و تجاری و یا با کاربری خاص حتی برای انتخاب دقیق آسانسور در ساختمانهای مسکونی باید براساس استاندارد ملی ایران و استاندارد جهانی ایزو ۴۱۹۰ و با توجه به سطح به کار رفته در زیربنا، تعداد ساکنان در ساختمان، انتخاب تعداد آسانسور، محاسبات ترافیکی، ظرفیت، سرعت و دیگر مشخصات اقدام کرد.
عوامل تاثیرگذار بر سرعت آسانسور
از جمله موارد تاثیرگذاری که در سرعت آسانسور نقش ایفا میکنند میتوان به موتور آسانسور ، سیستم کنترل فرمان، گیرلس، ریلها و کفشهای راهنما، پاراشوت و گاورنر اشاره کرد.
از دیگر عوامل اثرگذار در سرعت آسانسورها طراحی و ابداع سیستم کنترلی را میتوان نام برد.
سرعت در آسانسورها پس از شروع حرکت به طور تدریجی افزایش مییابد و این افزایش سرعت تدریجی به منظور جلوگیری از ورود شوک به مسافران است.
اهمیت سرعت در آسانسورها
استفاده مکرر از آسانسورها در برجهای مرتفع و آسمانخراشها از جمله عواملی است که سبب توجه به سرعت در آسانسورها شده است.
امروزه آسانسور هیتاچی به عنوان پرسرعتترین آسانسور شناخته میشود که قابلیت انتقال از طبقه همکف به طبق ۹۵ در مدت زمان ۴۳ ثانیه را دارد.
سرعت در این آسانسور به قدری بالاست که ممکن است فرد استفادهکننده از آن خوندماغ شود، هیتاچی به منظور جلوگیری از بروز مشکل در سرعتهای بالا از سازهای مقاوم نسبت به گرما و همین طور موتورهای ویژه جدید بهره گرفت.
از جمله نکات مستلزم توجه در آسانسورهای پرسرعت، توقف آنهاست که به این منظور هم هیتاچی از ترمزهای مقاوم نسبت به حرارت بهره گرفت.
این گونه از آسانسورها بیانگر آن است که چقدر سرعت یک آسانسور میتواند بالا باشد که این موضوع بسته به نوع موتور به کرا رفته و قطعات استفاده شده در ساختار آسانسور میباشد.
بهکارگیری فناوری تنظیم فشار هوای کابین از نکات قابل توجه در فناوری این گونه آسانسورهاست که مانع از گرفتن گوش حاضرین میشود.
برای ساخت یک آسانسور در وهله نخست باید برنامهریزی و سازماندهی مراحل مختلف طراحی و آنالیز انجام شود، این امر برای این است تا محصول هم مطابق خواسته مشتریان و مکان مورد استفاده طراحی شود و هم نصابان به لحاظ اجر و زمان کاری دچار مشکل نشوند.
در واقع سرعت آسانسور از جمله مواردی است که در کنار دغدغههای دیگر در زمان ساخت برجهای بلندمرتبه و آسمانخراشها حائز اهمیت بوده و ذهن سازندگان را درگیر میکند.
ساخت سازههای با بیش از حدود ۱۰۰ طبقه در صورتی که سازندگان و طراحان و مهندسان آسانسورها قادر به ساخت آسانسورهای پرسرعت نباشند اصلا منطقی به نظر نمیآید.
در واقع سرعت یکی از فاکتورهای قابل قبول در آسانسورهای آسمانخراشها بوده و بعد از آن فاکتور ایمنی، انجام آزمون و خطا از نکات لازم برای ساخت آسانسور در مواقعی است که صحبت از حمل و جا به جایی افراد با سرعت بالا همراه با درنظر گرفتن امنیت به میان میآید.
کلام پایانی
تیم آموزشی آسانسور سخاوت امروز در مقاله ای موضوع مهم سرعت مجاز آسانسور را بررسی نموده است. اگر در این زمینه سئوال یا مشکلی دارید حتما در بخش نظرات از ما بپرسید.