آسانسورها، ماشین هایی هستند که توسط نرم افزار کنترل میشوند و از طریق برق کار میکنند، در معرض همان محدودیت های ماشین، نرم افزار و الکترونیک هستند. یعنی، آنها میتوانند خرابی های مکانیکی را تجربه کنند، قدرت خود را از دست بدهند و غیره. تا زمانی که نتوانید مشکلی دقیق و مشخص ارائه دهید، نمیتوانید به دنبال راه حل برای رفع آن مشکل بگردید.
گرفتار شدن در آسانسور میتواند موقعیتی وحشتناک برای هر کسی به وجود بیاورد. قطعی برق؛ شایعترین علت به دام افتادن در آسانسور است و از آنجا که راهی برای برنامه ریزی برای قطعی برق وجود ندارد، جلوگیری از این پیشامد؛ دشوار است.
میلیون ها نفر روزانه از آسانسورها استفاده میکنند. گاهی اوقات ممکن است اوضاع اشتباه پیش برود و کارشناسان میگویند واکنش غلط هنگام گیر افتادن در داخل آسانسور میتواند مرگبار باشد.
آسانسور چندین قرن پیش اختراع شد. چگونه ممکن است که در قرن ۲۱ هنوز تعدادی از موارد گیر افتادن افراد در آسانسور وجود داشته باشد؟ بنابراین میخواهیم بدانیم، چه عواملی باعث گیر افتادن آسانسورها در طبقات میشود که نیاز به مداخله خارجی داشته باشد؟
این موضوع بیشتر یک بحث مکانیکی است یا یک مسئله الکتریکی؟
آیا گیر افتادن آسانسور نشان دهنده وجود مسئله جدی در آسانسور است که نیاز به نگهداری دارد یا حتی ممکن است برای آسانسورهای تازه نصب شده نیز اتفاق بیفتد؟
آیا هرگز خواهیم توانست به طور کامل از گیر افتادن آسانسور جلوگیری کنیم؟
در ادامه با ما همراه باشید تا به تمامی سوالات شما پاسخ دهیم.
اکثر آسانسورها در املاک مسکونی، تجاری یا خرده فروشی نصب شده اند و به طور متوسط تا چهار تا پنج طبقه بالا میروند. آسانسورهای مسافری ممکن است دارای حداکثر ارتفاع ۳۰ متر یا با معماری بلندتر تا بیش از ۳۰ متر توسط نیروی کششی هدایت شوند.
چندین نقص در عملکرد آسانسورها وجود دارد. سو عملکرد یا خرابی مکانیکی یا نقص فنی؛ باعث افت سریع آسانسورها در داخل شافت (چاه) میشود. شافت باز، درهای معیوب، تسطیح نامتعادل یا خرابی های دیگر ممکن است هنگام ورود از مسافران محافظت نکند. نقص دیگر؛ شامل: سیم کشی معیوب، سو عملکرد کنترل آسانسور یا خطر برق گرفتگی است. پرسنل فاقد صلاحیت با انجام تعمیرات، نگهداری یا بازرسی های ناقص باعث نقص میشوند این مشکلات به وجود بیاید. نیمی از مرگ سرنشینان در آسانسورهایی که در ساختمان های تجاری یا برج ها استفاده نمیشوند، مانند ساختمانهای آپارتمانی، ناشی از سقوط در چاه آسانسور است. نیمی دیگر از تصادفات به دلیل گیر افتادن قربانی بین آسانسور و دیواره شافت است. نقص در سیم کشی، سیستم قرقره، عملکرد درب یا روش نگهداری نادرست از دلایل اصلی تصادفات مربوط به آسانسور است.
CPSC، برخلاف اتومبیل یا تجهیزات شخصی، آسانسورها را تنظیم نمیکند یا اطلاعیه های فراخوان صادر نمیکند. تولیدکننده ای که نقص طراحی در قسمت آسانسور یا پله برقی را شناسایی میکند فقط لازم است نامه محصول را از طریق نامه الکترونیکی مجاز به دارندگان تجهیزات ارسال کند. اگرچه نظارت بالایی بر روی آسانسور وجود ندارد، اما دولتهای ایالتی و محلی معمولاً در اطمینان از انجام صحیح بازرسی های سالانه بسیار کوشا هستند.
قربانیان حوادث آسانسور ممکن است آسیب جدی ببینند و سایرین نیز خسارات قابل توجهی را متحمل شوند. در مواردی که این حوادث ناشی از سهل انگاری صاحبخانه یا گسلهای دیگر باشد، باید توصیه هایی را برای اطمینان از جبران خسارت وارده، انجام داد. محدودیت های زمانی، زمان طرح دعوی مدنی را محدود میکند. هیچ چیز بدتر از محبوس شدن در آسانسور نیست.
علت گیرکردن آسانسور چیست؟
اگر آسانسور به یک طبقه هم تراز باشد، اولین کاری که میکنند تلاش برای فشار دادن یا باز کردن درب است. اگر کار نکرد، احتمالاً مشکل قفل کلید است. در صورت نیاز، کارگران میتوانند به افرادی که در داخل آسانسور گیر کرده اند نردبان پلهای بدهند تا بتوانند از جای خود بلند شوند یا از اجبار به پایین پریدن جلوگیری کنند.
هیچ دستگاه مکانیکی و الکتریکی وجود ندارد که بدون اشکال و بی عیب باشد. آسانسورها قطعات الکتریکی و مکانیکی زیادی دارند و هر یک از آنها ممکن است در هر زمان خراب شود. علت آن میتواند از موتور بد گرفته تا فیوز دمیده شده باشد.
فلسفه کلی این است که آسانسور متوقف شده یک آسانسور ایمن است، بنابراین اگر حتی یک احتمال جزئی وجود داشته باشد که ممکن است ناامن شود، راه حل معمولاً توقف آسانسور است.
در برخی از آسانسورها، شخصی که به آسانسور وارد میشود گهگاه باعث لرزش و بالا و پایین شدن آن میشود. آیا در این شرایط دلیلی برای نگرانی وجود دارد؟
بعضی اوقات، آسانسور بوق میزند؛ حتی اگر وزن وارد شده بیش از حد ظرفیت نباشد. بعد از بسته شدن در، صدای بوق متوقف میشود و به صورت عادی پیش میرود. چرا این اتفاق میافتد؟
به چه علت آسانسور گیر میکند؟
-
قطعی برق:
یک آسانسور میتواند از سیستم کاهش باتری برخوردار باشد. این سیستم به محض اتلاف برق فعال میشود. به طور کلی، آسانسور با باتری به یک طبقه نزدیک یا در بیشتر موارد همکف میرود. درها به درستی باز میشوند و آسانسور با خیال راحت خاموش میشود. این اجازه میدهد تا مسافران به سرعت خارج شوند، اما آسانسور تا زمان برقراری مجدد برق از سرویس خارج میشود. کاهش باتری یک راه حل مخصوصاً مقرون به صرفه برای آسانسورهای هیدرولیکی است.
بعضی از ساختمان ها از ژنراتورهای قوی برق استفاده میکنند تا امکان کارکرد اضطراری برق را فراهم کنند. این ویژگی بیشتر در ساختمانهای بلند یا حیاتی مانند بیمارستانها و تاسیسات دولتی دیده میشود. این ژنراتور امکان استفاده محدود در موارد اضطراری را فراهم میکند. اغلب ممکن است همزمان فقط از یک آسانسور در ساختمان استفاده شود و کنترلر میتواند به نوبه خود از طریق یک بانک آسانسور به چرخش درآید.
آسانسورها هنگام کار عادی به مقدار قابل توجهی انرژی الکتریکی نیاز دارند. برای عملکرد صحیح باید در هر زمان توان کافی برای جبران بار کامل وجود داشته باشد. آسانسورهای هیدرولیک از برق بیشتری در جهت بالا استفاده خواهند کرد، اما برای پایین آوردن اتومبیل نیروی کمی لازم است. آسانسورهای کششی استفاده از توان را با یک وزنه مقابل جبران میکنند. حال اگر این نیروی برق متصل به آسانسور قطع شود آسانسور در میان طبقات گیر میکند و مسافران داخل آن محبوس میشوند.
-
باز ماندن درب آسانسور
گاهی اوقات درها باز نمیشوند یا شاید خیلی سریع بسته شوند. وقتی آسانسور نتواند به مقصد مورد نظر برسد و در بین طبقات گیر کنید، حتی بدتر میشود. یک دکمه زرد رنگ (به طور کلی) با علامت زنگ در داخل کابین آسانسور وجود دارد. آن را فشار دهید. قبل از هر بار فشار دادن آن، یک دقیقه صبر کنید. آن را به طور مداوم فشار ندهید، ممکن است باتری ها تخلیه شوند.
اگر دکمه ALARM وجود ندارد یا اگر کار نمیکند، تلفن همراه شما تنها وسیله کمک رسانی به شما است. در بسیاری از آسانسورها لیستی از تلفن های اضطراری با دستورالعمل های نوشته شده وجود دارد. از آنها استفاده کنید.
هر درب بالابر را میتوان از داخل با زور باز کرد. بسته به مدل آسانسور، گاهی اوقات ممکن است نیروی قابل توجهی مورد نیاز باشد، اما میتوان آن را انجام داد. اگر بالابر در سطح کف باشد، درب کابین و درب کف هم با هم باز میشوند و شما به راحتی میتوانید خارج شوید.
اگر درب باز شود و در دیگری مشاهده کنید، آسانسور حداقل نیم متر از سطح فاصله دارد و شما نیز باید آن در را باز کنید. درهای بیرون یا درهای لندینگ همیشه قفل هستند. قفل را باز کنید و درب بدون نیروی زیادی باز میشود.
اگر بین طبقات جا مانده اید. شما به کمک خارج نیاز خواهید داشت؛ بنابراین بهترین گزینه شما انفجار و سر و صدا برای جلب توجه افراد است. خودتان را یک باره خسته نکنید زیرا ممکن است مدتی طول بکشد تا کسی صدای شما را بشنود.
- درها باز نمی شوند: وقتی درهای محفظه در توقف باز نشوند، برای مسافران گرفتار در کابین بسیار ناخوشایند است. افراد مبتلا به کلاستروفوبیا یا اختلالات اضطرابی ممکن است دچار وحشت شوند. اگر هوا گرم باشد، افراد مسن ممکن است احساس بیماری کنند. در نهایت، اگر مسافران در شرایط بدی باشند و مدت طولانی را در آسانسور بمانند، ممکن است واجد شرایط باشند. سعی خود را در باز کردن در بکنید.
- درهای آسانسور شکسته: درهای آسانسور غیرفعال و شکسته؛ یکی دیگر از دلایل عمده تصادفات آسانسور است. مسافران غالباً در اثر بسته شدن ناگهانی درب آسیب میبینند. این حوادث معمولاً در آسانسورهای درب راهرو اتفاق میافتد. گاهی اوقات مشکلات ناشی از سرعت آسانسور میتواند به مسافران آسیب برساند. در صورت بسته شدن سریع درب های آسانسور، حتی آسانسورهایی که درب های آنها دارای چرخش است نیز میتوانند باعث ایجاد مشکل در مسافران شوند.
- درهای کشویی معیوب: دومین نوع رایج دعوی آسانسور هنگام برخورد و آسیب دیدگی مسافر توسط بسته شدن درب آسانسور به وجود میآید. این نوع تصادفات بیشتر در آسانسورهایی با درب اتومبیل و راهرو از نوع کشویی اتفاق میافتد. ضربات درب معمولاً هنگامی رخ میدهد که دستگاههای محافظ درب (سنسورهای برقی، لبه های ایمنی و لبه های آشکارساز) از کار افتاده باشند یا نقص داشته باشند. علاوه بر این، درب هایی که برای سرعت بسته شدن و نیروی بسته شدن تنظیم نشده اند، ممکن است به مسافران برخورد کرده و موجب آسیب رساندن شوند.
- سرعت بیش از حد:
ظاهرا سرعت غیرمجاز نیز میتواند باعث حوادث آسانسور شود. این امر به خصوص برای آسانسورهای ساختمانهای بلند خطرناک است؛ زیرا ممکن است سرعت بیشتری داشته باشد و باعث آسیب به زانو و پاها شود. سرعت بیش از حد باید توسط مکانیسم های آسانسور تشخیص داده شود اما در صورت معیوب بودن آنها آسانسور متوقف نمیشود.
در این شرایط، مسافران ممکن است از ناحیه کمر یا ستون فقرات گردنی، مچ پا، زانوها و سایر اعضای بدن آسیب جدی ببینند. این آسیب ها هنگام پرتاب شدن مسافران به زمین یا به دیواره کابین به دلیل حرکت آسانسور با سرعت بیش از حد رخ میدهد. سوعملکرد وزنه های ضد وزنی یا سیستم های کنترل قادر به تشخیص و اصلاح سرعت بیش از حد یا متوقف کردن آسانسور نیستند.
-
توقف های ناگهانی:
توقف های ناگهانی یا در اثر قطع برق یا آسانسور با ضعف نگهداری اتفاق میافتد. هنگامی که آسانسور به هر طبقه میرسد، برنامه ریزی شده است که به آرامی متوقف شود. هنگامی که این برنامه نویسی نادرست باشد و یا قطعی برق وجود داشته باشد، مسافران ممکن است سقوط کنند یا به سرشان آسیب جدی وارد شود.
-
تسطیح نادرست (تراز نبودن سطح):
متداول ترین دلیل حوادث گیر کردن آسانسور؛ زمانی اتفاق میافتد که آسانسور نتواند متوقف شود و با کف راهرو همسطح نشود. تراز نادرست اغلب در آسانسورهای کنترل شونده با ترمز که در خانههای آپارتمانی وجود دارد اتفاق میافتد. آسانسورهای هیدرولیکی برای توقف به ترمز اعتماد نمیکنند، اگرچه تراز نامناسب هنوز هم میتواند به دلیل مشکلات نشت شیر یا عدم روغنکاری قطعات رخ دهد.
-
استفاده از قطعات و تجهیزات بدون کیفیت در هنگام نصب آسانسور:
یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده کیفیت کار آسانسور؛ ایمنی آن است. زمانی که؛ استفاده از این دستگاه به صورت مستقیم با جان انسان مرتبط است؛ استفاده از تجهیزات بی کیفیت میتواند به قیمت جان انسانها تمام شود. در نتیجه؛ در هنگام نصب دستگاه؛ مطمین شوید تا تعمیرکاران و نصابان از قطعات نو و با کیفیت بالا در آسانسور شما استفاده میکنند.
-
Falls into Shaftways (سقوط در چاه آسانسور):
این دسته از تصادفات آسانسور منجر به شدیدترین آسیب ها و بیشترین تلفات میشود. متداول ترین علت سقوط در چاه آسانسور، انسداد قفل درب غیرفعال یا معیوب است، مسافرانی که از آسانسور خارج میشوند بیش از یک و نیم متر پس از فرود متوقف میشوند. موج سواری آسانسور، باز کردن غیرقانونی درب چاله و خارج شدن مسافران از آسانسور متوقف شده توسط پرسنل غیر متخصص؛ از دلایل سقوط در شافت یا چاه آسانسور هستند. این موارد نیاز به تعیین دقیق دارد که آیا این حادثه به دلیل نقص مکانیکی بوجود آمده است یا اینکه اقدامات قربانی و طرف های دیگر در صدمات وارده نقش داشته است.
به طور کلی سقوط به دلیل وجود معلولیت در هم بستن درها، توقف آسانسورها قبل از این کار و پرسنل غیر متخصص است که به خارج شدن مسافران از آسانسور خراب کمک میکند.
-
تحمیل وزن بیش از حد قانونی:
معمولا در تمام آسانسورها حداقل و حداکثر میزان وزنی که کابین آسانسور میتواند حمل کند در داخل کابین روی دیوار آسانسور ذکر میشود. چنانچه مقدار بار و تعداد افرادی که هر آسانسور میتواند تحمل کند بیش از حد قانونی گفته شده باشد؛ آسانسور بین طبقات گیر میکند و دچار مشکل میشود و ممکن است صدمات و آسیبهای جبران ناپذیری به بار بیاورد.
-
اقدام به تعمیر؛ توسط افرادی که تخصص و تجربه کافی در زمینه تعمیر آسانسور ندارند:
مطمین شوید دستگاه آسانسور آپارتمان و یا ساختمان خود را برای تعمیر به دست افراد با تجربه و متخصص میسپارید تا از به وجود آمدن حوادث جبران ناپذیر جلوگیری کنید.
-
ولتاژ برق ورودی نامناسب:
چنانچه از ژنراتورهای برق ساختمانهای تجاری برای تامین برق آسانسور خود استفاده میکنید؛ باید متذکر شویم که ولتاز نامناسب ( کم و یا زیاد) برق ورودی به آسانسور شما میتواند باعث گیر کردن آسانسور در طبقات و به وجود آمدن خسارت برای شما شود.
دیگر علت های گیر کردن آسانسور:
یک دسته غیرمعمول از حوادث آسانسور شامل برق گرفتگی یا شوک ناشی از سیم کشی نامناسب است که توسط پیمانکار آسانسور یا برق از خارج انجام میشود. پرسنل آسانسور و کارکنان ساختمان نیز ممکن است هنگام کار در مناطق کاری غیر ایمن دچار قطع عضو یا آسیب دیدگی شوند. سرانجام، خرابی های متعدد اجازه میدهد تا آسانسور با درهای باز حرکت کند، ممکن است مسافران را در هنگام تلاش برای خروج از آسانسور متحرک در معرض قطع عضو و آسیبهای جدی قرار دهد.
دلایل دیگر رخ دادن حوادث آسانسور:
- برق گرفتگی – این امر ناشی از سیم کشی نامناسب است.
- غرق شدن در هنگام آتش سوزی – هنگامی که آسانسور در زیر سطح خیابان گیر میکند.
- خرابی های کلی – در صورت تلاش قربانیان برای خارج شدن از آسانسور هنگام حرکت، مانند حرکت با درهای باز میتواند صدمات جدی از جمله سر بریدن و قطع عضو ایجاد کند.
اگر آسانسور گیر کردید چه باید کرد؟
مانند همه تصادفات، وقتی اتفاق میافتد. حفظ آرامش؛ بهترین گزینه است؛ زیرا تحریک فقط ممکن است اوضاع را بدتر کند.
- تنفس عمیق – وحشت زدگی طبیعی است اما نباید اجازه دهید وحشت؛ عملکرد شما را دچار اختلال کند. یک نفس عمیق بکشید. به زودی این ماجرا تمام میشود. افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید.
- دکمه تماس را فراموش نکنید – این دکمه؛ بنا به دلیلی در آنجا تعبیه شده است؛ پس باید از آن استفاده کنید. اگر جواب نداد، به در بزنید تا افرادی که از آنجا عبور میکنند صدای شما را بشنوند.چند تماس تلفنی برقرار کنید و چند پیام کوتاه ارسال کنید یا فقط بنشینید. اگر خوش شانس هستید که تلفن همراه خود را با خود دارید، میتوانید با پلیس یا هر کس دیگری که فکر میکنید ممکن است سریع به تلفن پاسخ دهد تماس بگیرید. اگر تلفن خود را با خود ندارید، فقط آرام بنشینید و آرام باشید. افرادی که در آسانسور منتظر هستند سرانجام متوجه کار نکردن آسانسور خواهند شد.
اقداماتی که هنگام گیر افتادن در آسانسور باید انجام دهید:
ابتدا یک نفس عمیق بکشید
هنگامی که آسانسور برای اولین بار در یک مکان متوقف میشود و شما بین طبقات متوقف میشوید، ممکن است دچار سردرگمی شوید و نتوانید اقدامات صحیحی را انجام دهید. اما عصبی شدن فقط اوضاع را بدتر میکند. بنابراین فقط نفس بکشید و به یاد داشته باشید که با انجام اقدامات مناسب میتوان از این شرایط گذر کرد.
دکمه تماس را فشار دهید
همه آسانسورها دکمه تماس را دارند و این گزینه دقیقا برای چنین موقعیتهایی در نظر گرفته شده است. بعضی از آسانسورها یک تلفن اضطراری دارند که برای همین منظور استفاده میشود. تماس شما نشان دهنده تعمیر و نگهداری ساختمان است که مشکلی در آسانسور شما وجود دارد و چرخها را برای خروج نهایی خود به حرکت در می آورد. اگر کسی به تماس شما پاسخ نداد، سعی کنید در خانه را بزنید تا توجه افراد بیرون را جلب کنید تا به آنها بفهمانید که داخل آن گیر کرده اید.
بنشینید و آرام باشید
شما باید منتظر باشید تا تعمیرکاران و متخصصان بیایند و مشکل را برطرف کنند.
سعی نکنید فرار کنید
هر کاری که میکنید، سعی نکنید خودتان بیرون بروید. شما هرگز نمیدانید چه زمانی آسانسور گیر کرده میتواند دوباره شروع به حرکت کند و اگر در حال بیرون رفتن باشید، ممکن است آسیب جدی ببینید و بین طیقات یا درب آسانسور گیر کنید.
دکمه “باز کردن درب” را فشار دهید
گاهی اوقات، آسانسور گیر کرده به کمی عیب یابی نیاز دارد که میتوانید خودتان انجام دهید. ابتدا با فشار دادن دکمه “باز کردن درب” شروع کنید و ببینید آیا کار میکند، سپس دکمه “بستن درب” را فشار دهید. هر دوی اینها میتوانند گیر کرده و یک آسانسور را متوقف کنند. اگر هیچکدام از آنها کار نمیکند، سعی کنید دکمه یک طبقه را در زیر خود فشار دهید. این رفع سریع میتواند باعث صرفه جویی در وقت و از بین رفتن استرس شما شود. اگر این سه دکمه کار نمیکند، زیاد آنها را فشار ندهید. ممکن است الکترونیک دستگاه را دچار اخلال کنیدو جان خود را به خطر بیاندازید.
دکمه هشدار را فشار دهید
دکمه هشدار در آسانسور معمولاً به زنگی متصل است که به صدا در می آید تا به افراد هشدار دهد که شخصی درون آن گیر کرده و به کمک نیاز دارد. اگر نمیتوانید با تعمیر و نگهداری تماس بگیرید، به طور دوره ای زنگ را بزنید. افراد در ساختمان به احتمال زیاد زنگ هشدار را میشنوند و به شخصی که میتواند به شما کمک کند اطلاع میدهند.
نتیجه گیری:
نصابان آسانسور بایستی؛ هنگام طراحی، ساخت و نصب دستگاه، ابتدا ایمنی را در نظر بگیرند تا از بروز حوادث جبران ناپذیر جلوگیری کنند. انجام اقدامات لازم برای محافظت از تیم خود در برابر آسیب به شما کمک می کند تاخیری در نصب اولیه آسانسور در ساختمان نداشته باشید و از هزینه های اضافی برای تعمیر و یا در هنگام بروز تصادفات جلوگیری کنید.
مشاغل ساختمانی، مانند؛ مکانیک آسانسور یا نصب، از جمله خطرناک ترین مشاغل موجود در دنیا است. درک قدم هایی که ممکن است تیم شما هنگام نصب آسانسور مسکونی با آن روبرو شوند، اولین قدم برای حفاظت از سقوط آسانسور و سایر اقدامات ایمنی است.