نصب کردن آسانسور در ساختمانها نیازمند تخصص، دقت، مهارت و ایمنی است، زیرا اگر این وسیله با دقت نصب نشود، خطرات زیادی را برای جان افراد به همراه خواهد داشت. در همین جهت متخصصین سازه از اجرای عملیاتی با نام دتایل شاسی کشی یا آهن کشی آسانسور استفاده میکنند که بوسیله آن استحکام و ایمنی آسانسور افزایش پیدا می کند. در ادامه در سایت آسانسور سخاوت میخواهیم درباره دتایل کشی آسانسور و مهمترین نکات استاندارد آن صحبت کنیم.
دتایل شاسی کشی آسانسور چیست؟
دتایل شاسی کشی آسانسور چیست
در طی عملیات دتایل شاسی کشی آسانسور که برای به حرکت در آوردن آسانسور انجام میشود، ستونهایی به طور عمودی و کلاف هایی که این ستون ها را بهم متصل میکنند در چاه آسانسور قرار داده میشوند.
کابین آسانسور باید بتواند از این ستونها به راحتی بالا و پایین بیاید و ستونها باید بتوانند بار وارد شده از سمت کابین را تحمل کنند و وزنه را ثابت نگهدارند. طراحی دتایل کشی آسانسور توسط ابزارهای مهندسی و نرم افزارهای تخصصی انجام میشود و هر چقدر کیفیت دتایل کشی بالاتر باشد، آسانسور ایمنی بالاتری خواهد داشت.
هدف از دتایل شاسی کشی آسانسور این است که ریلهای کابین آسانسور به درستی در جای خود ثابت باقی بمانند و آسانسور بدون هیچ لرزشی حرکت کند. در واقع می توان گفت دتایل شاسی کشی مانند یک قاب نگهدارنده کابین عمل میکند که بدون آن آسانسور ایمنی ندارد.
برای اینکه کابین آسانسور بتواند به صورت عمودی حرکت کند نیاز به دو یا چند ریل دارد و برای ثابت نگهداشتن این ریلها نیاز است تا از دتایل شاسی کشی آسانسور استفاده شود. انجام این کار میتواند تمام بار و نیروهای دینامیکی وارد شده از سمت کابین آسانسور را تحمل کند و نصب آسانسور را برای ما آسان تر کند.
مهمترین نکات استاندارد درباره دتایل کشی آسانسور
در دتایل شاسی کشی آسانسور نکات بسیار مهمی وجود دارند که باید به آنها توجه شود. این نکات مهم عبارتند از:
- نحوه محاسبه سایز و آهن آلات مورد نیاز: ابتدا باید ارتفاع کل سازه را در نظر گرفته شود و بعد از آن ارتفاع طبقات و فضای بالاسری محاسبه شود تا میزان آهن مورد نیاز برای دتایل شاسی کشی آسانسور مشخص شود. پس از محاسبه کردن ارتفاع، آن را چهار برابر میکنند، زیرا برای دتایل شاسی کشی به چهار ستون با این ارتفاع نیاز است.
- تعیین نقاط اتصال و محل جوشکاری آنها: محل جوشکاری اتصالات توسط متخصصین انجام میشود. تعیین نقطه اتصال نیاز به دقت بسیاری زیادی دارد.
- نحوه اجرای جوشکاری: جوشکاری در دتایل شاسی کشی آسانسور تماما به صورت سربالا انجام میشود. جوشکاری به صورت سربالا یکی از سختترین روشهای جوشکاری است که فقط جوشکاران حرفهای میتوانند آن را انجام دهند.
- تعداد طبقات تحت پوشش یک آسانسور: اگر یک ساختمان خیلی بلند را در نظر بگیریم که برای مثال بیش از بیست طبقه ارتفاع داشته باشد، بدون شک یک آسانسور پاسخ گوی آن نیست و باید در یک چاه آسانسور بیش از یک سازه کار بگذارند. در واقع میتوان گفت هر ده طبقه، با یک آسانسور پشتیبانی می شوند.
- محاسبه وزن قابل حمل توسط آسانسور: هر آسانسور وزن خاصی را تحمل میکند. محاسبه وزن قابل تحمل آسانسورها توسط نرم افزار تخصصی انجام می شود. در آسانسورهای بزرگتر که ظرفیت آنها بیش از چهار نفر است به جای چهار ستون، شش ستون برای آسانسور در نظر گرفته میشود. به این صورت که چهار ستون در چهار گوشه چاه و دو ستون در میان آنها قرار میگیرد تا بتواند از چهار ستون اصلی پشتیبانی کند.
- ایجاد کردن سوراخ های موتورخانه: ایجاد کردن سوراخهای موتورخانه و وزنهها باید قبل از دیوار کشی در سقف سازه آسانسور انجام شوند، زیرا انجام اینکار بعد از دیوار کشی امکان پذیر نیست.
- دیوار کشی آسانسور: در چاههایی که دیوار کشی آنها تمام شده، برای اجرای دتایل شاسی کشی آهن کشی نیازمند نصب داربست هستند. توجه داشته باشید که دیوار کشی نباید قبل از نبشی کشی آسانسور انجام شود زیرا مشکلاتی مانند کم شدن دقت کار، کاهش ایمنی و احتمال سقوط کارگران به دلیل نبود داربست و طولانی شدن مدت زمان اجرای دتایل شاسی کشی را به دنبال خواهد داشت.