موتور آسانسور از قطعات اصلی آسانسور است که وظیفه تامین نیروی محرکه کابین را بر عهده دارد. از آنجایی که نباید هنگام حرکت چرخ دنده های موتور اصطکاکی ایجاد شود، نیاز به روغن های مخصوص گیربکس برای موتور گیربکس آسانسور است. هر نوع موتور و چرخ دنده ای احتیاج به نوع خاصی از روغن دارد؛ روغن گیاهی موتور آسانسور از ضروری ترین روغن های موتور گیربکس آسانسور است که بسیاری از تعمیرکاران آسانسور آن را توصیه می کنند.
روغن گیاهی موتور آسانسور چیست و چه کارایی دارد؟
دو مدل موتور گیربکس دار و بدون گیربکس دار در آسانسورها به کار می رود که در نوع گیربکس دار آن برای حرکت بدون اصطکاک چرخ دنده ها باید از روغن موتور استفاده شود. علاوه بر این روغن های سنتیک گیاهی می توانند باعث انتقال بهتر حرارت و روانکاری شده و از فرسایش چرخ دنده ها جلوگیری کند. نکته مهم در مورد این روغن این است که روغن گیاهی موتور آسانسور قابل استفاده برای تمام موتورهای گیربکس دار آسانسور است.
این روغن ها در شرایط خاص باید دارای غلظت مشخصی باشند؛ به عنوان مثال این روغن گیاهی برای اینکه بتواند در برابر افزایش دمای حاصل از اصطکاک مقاومت کند باید دارای غلظت بیشتری باشد و در مواقعی که چرخ دنده های موتور ریز و کوچک هستند باید غلظت روغن کم باشد.
مزایای استفاده از روغن گیاهی موتور آسانسور
روغنکاری موتورهای گیربکس دار و سایر قطعات آسانسور با روغن گیاهی ضروری است و سبب افزایش طول عمر مفید موتور آسانسور شده و مزایای دیگری را به همراه دارد:
- از اصطکاک قطعات آسانسور جلوگیری می کند.
- قطعات آسانسور را روانکاری کرده و عملکرد آن ها را افزایش می دهد.
- سبب کاهش مصرف انرژی می شود.
- روغن کاری سبب انتقال بهتر حرارت می شود.
- از زنگزدگی و فرسایش قطعات در کوتاه مدت جلوگیری می کند.
- ذرات حاصل از سایش را از روی قطعات و موتور پاک می کند.
- قدرت ضربهگیری قطعات را افزایش می دهد.
ویژگی های روغن مناسب سرویس آسانسور
برای سرویس آسانسور و موتور آن باید روغن هایی را استفاده کرد که دارای ویژگی های زیر باشند:
- فاقد خاصیت اسیدی و قلیایی باشند.
- به اندازه کافی دارای چسبندگی باشد تا بتواند روی سیم بکسل و قطعات دیگر دوام آورد.
- حالت روانی روغن باید طوری باشد که براحتی به داخل استرندها و مفتول ها نفوذ کند.
- قابل حل در آب نباشد و بتواند از زنگ زدگی سیم بکسل و سایر قطعات جلوگیری کند.
- نباید سرعت اکسید شوندگی و بخار شدگی آن زیاد باشد.
روغن های قابل استفاده برای روغنکاری قطعات آسانسور
اصلی ترین دلیل روغن کاری قطعات آسانسور جلوگیری از فرسایش آن ها و بهبود کارایی این قطعات است. هر یک از قطعات آسانسور در یک دوره مشخصی از عملکرد خوبی برخوردارند و بعد از گذشت مدت زمانی دچار فرسودگی و کاهش عملکرد می شوند و نیاز به تعمیر و یا تعویض خواهند داشت.
برای بهبود عملکرد قطعات مختلف سه نوع روغن استفاده می شود:
- روغن سرویس آسانسور
- روغن گیاهی موتور آسانسور
- روغن سیم بکسل آسانسور
آیا استفاده از روغن گیاهی در افزایش طول عمر مفید موتور آسانسور مؤثر است؟
همان طور که در طول مقاله بیان شد یکی از دلایل مهم استفاده از روغن موتور بهبود روان کاری در موتور و افزایش طول عمر مفید آن است. میزان غلظت روغن در قطعات و شرایط مختلف از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در صورتی که غلظت آن بیش از حد مجاز باشد می تواند به ماردون و دنده برنجی فشار آورده و باعث خسارت به موتور گیربکس آسانسور شود. میزان شفافیت روغن گیاهی موتور آسانسور با بهتر شدن عملکرد موتور رابطه مستقیم دارد.
استفاده از روغن با غلظت مناسب می تواند سبب راحت تر حرکت کردن دنده برنجی و ماردون شود و از آسیب به سیم پیچ موتور جلوگیری کند و در نتیجه طول عمر مفید موتور آسانسور را افزایش می دهد. در شرایط کنونی که قیمت موتور آسانسور بسیار بالاست استفاده از این روغن ها به عملکرد و دیر تر خراب شدن موتور آسانسور کمک بسیاری می کند.
آموزش تشخیص و تعویض روغن موتور آسانسور
اینکه موتور گیربکس نیاز به تعویض دارد را باید تعمیرکار و سرویسکار آسانسور تشخیص دهد. چنانچه در شرایطی هستید که تعمیرکار معتبری در دسترس نیست می توانید از راه کار ساده ای که اینجا معرفی می کنیم برای تشخیص تعویض روغن موتور آسانسور استفاده کنید.
برای این کار باید پیچ روغن را که در قسمت پایین موتور آسانسور قرار دارد کمی شل کنید تا مقداری روغن به بیرون بچکد. از این پیچ در مواقعی که نیاز به تخلیه روغن موتور است استفاده می شود. بعد از اینکه مقداری روغن بیرون آمد باید رنگ روغن را بررسی کنید؛ اگر روغنبه شکل سیاه بود باید اقدامات لازم برای تعویض روغن را انجام دهید. چنانچه رنگ روغن شفاف یا کمی شفاف بود نیازی به تعویض روغن موتور نیست.
بهترین زمان تعویض روغن موتور آسانسور
بنا به آنچه در دفترچه راهنمای آسانسورها ذکر شده باید روغن موتور آن ها را هر دو سال یک بار تعویض کرد؛ البته این دوره به دمای کارکرد آسانسور بستگی دارد. در صورتی که آسانسور دچار مشکل شد و تعمیرکار تشخیص داد که باید روغن موتور تعویض شود باید این کار انجام گیرد تا از کاهش عملکرد آسانسور و خرابی سایر قطعات جلوگیری شود.
نکات مهم روغن کاری موتور آسانسور
- اجتناب از مخلوط کردن روغن های مصنوعی با روغن های معدنی
- عدم استفاده از روغن های خودرو برای گیربکس آسانسور
- در صورتی که رنگ روغن شفاف بوده و سطح روغن بر روی خط فول باشد به تعویض روغن نیاز نیست
- تعویض روغن باید هر ۲۴ الی ۳۶ ماه انجام شود
- زمانی که دمای موتور از ۸۵ درجه بگذرد باید اقدام به تعویض روغن آن کرد.
- قطع برق آسانسور از طریق تابلو برق اصلی موتورخانه قبل از تعویض روغن
- استفاده از یک قیف مناسب برای تعویض روغن برای جلوگیری از نفوذ روغن به قسمت های دیگر
جمع بندی
برای موتورهای گیربکس دار باید از روغن های گیاهی موتور آسانسور یا سنتتیک استفاده شود؛ این روغن ها در آزمایشگاه تولید شده و تحت نظارت متخصصین و کارشناسان آزمایش می شوند. روغن گیاهی شفاف بوده و پس از گذشت دوره ای بین ۳ تا ۵ سال باید تعویض گردند.
از این روغن ها برای موتور آسانسور ایتالیایی هم میشه استفاده کرد؟
نظر دهید