دستورالعمل ایمنی آسانسور

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی | نکات کلیدی

تمامی آسانسورها دارای مجموعه ای از دستورالعمل های ایمنی هستند که قطعا با رعایت این دستورالعمل‌ها می‌توان از بروز حوادث و سوانح غیرقابل جبران جلوگیری کرد. به عنوان مثال با نصب آینه در کابین آسانسور فرد می تواند با دیدن تصویر خود در آن مطمئن شود که کابین آسانسور در همان طبقه قرار گرفته است. به همین ترتیب استفاده از آسانسور دارای یک دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی است که با رعایت آن‌ها می‌ توان علاوه بر حفظ ایمنی از خطرات به شدت جلوگیری کرد.
لازم به ذکر است که آسانسورهای کارگاهی از جمله اساسی‌ترین تجهیزات هر کارگاهی در ساختمان‌ ها و حوزه عمرانی هستند که دستورالعمل‌های ویژه‌ ای به همراه دارند. این نوع آسانسور عمدتا در جریان ساخت برخی پروژه‌های عمرانی همچون سدها و غیره استفاده می کنند. با توجه به اهمیت رعایت دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی و بروز اتفاقات جبران ناپذیر در صورت عدم رعایت توجه و بررسی این دستورالعمل‌ها لازم می باشد. از همین جهت در این مقاله به بررسی این دستورالعمل ها و نکات مربوط به ایمنی آسانسورها کارگاهی می پردازیم.

بررسی سیستم های ایمنی آسانسور

یکی از قسمت‌هایی که بهتر است علاوه بر دستورالعمل ایمنی آسانسور به آن توجه کرد، سیستم ایمنی آسانسور یا پاراشوت است که باید اطلاعات کاملی در مورد بررسی و تنظیم آن بدانید.
این قسمت بدین صورت است که در صورت وجود خرابی، پاره شدن سیم بکسل یا هرگونه اضافه ‌بار، افزایش سرعت به بیش‌ از حد مجاز و … سیستم پاراشوت عمل می‌ کند و پس از طی مسیری کوتاه موجب توقف آسانسور می ‌شود.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۱- ضربه‌ گیر ها

در مواقعی که وزنه تعادل یا کابین آسانسور از شرایط موازنه خارج می‌شود و درعین حال احتمال بروز سقوط آسانسور بیشتر می‌ شود، کاربرد ضربه ‌گیرها باعث مهار کردن این واکنش شده و از برخورد شدید کابین به کف چاه آسانسور جلوگیری می کنند.

حتما مشاهده کنید: شرکت سازنده آسانسور برج خلیفه

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۲- ظرفیت آسانسور

این گزینه یکی از اصلی ‌ترین نکات دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی است که متاسفانه نسبت به آن سهل انگاری بیشتری دیده شده است. به طور معمول آسانسورهای کارگاهی ظریفیت بین ۳۰۰ کیلوگرم تا ۳ تن را دارند. درنتیجه کاربران باید در زمان بارگیری به میزان استاندارد ظرفیت آن توجه کنند و در نهایت وزنی معادل با ظرفیت اسمی آسانسور را وارد کابین کنند.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

 

۳- قرقره آسانسور

توجه به سایز و ابعاد قرقره آسانسور نیز از  دستورالعمل ایمنی آسانسور های کارگاهی است. به علت سایز و ابعاد بزرگ کابین و بالا بودن ظرفیت آسانسور کارگاهی، نسبت به آسانسور‌های معمولی از قرقره‌های بزرگ‌تری استفاده می شود. کوچک بودن قرقره در آسانسورهای کارگاهی باعث پیچ خوردن سیم‌ها به یکدیگر می شود.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۴- سیم بکسل آسانسور

براساس دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی، قطر سیم بکسل به کاررفته شده در آسانسورهای کارگاهی بایستی نسبت به سیم بکسل‌ موجود در سایر آسانسورها بیشتر باشد. به‌طور قطع سیم بکسل‌های قطور از مقاومت بیشتری برخوردارند و در مواقع جابه‌جایی آسانسور با وجود بارهای سنگین مانند مصالح ساختمانی احتمال پاره شدن آنها وجود ندارد.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۵- استاندارد چاه آسانسور

اولین گزینه جهت افزایش و حفظ ایمنی در آسانسور‌‌ها توجه به استانداردهای چاه آسانسور است. در این چاه اتاق آسانسور و برخی تجهیزات ریلی و … قرار می ‌گیرد که برای حفظ ایمنی بالابرها اهمیت زیادی دارند. درواقع چاه بالابر باید فضایی پوشیده و در عین حال دیواره، کف و سقف ایمن و مستحکم داشته باشد.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۶- دیوارهای آسانسور

دیواره‌های استاندارد یک آسانسور به‌ هیچ‌ عنوان نباید نباید دارای ترک یا حفره باشند و درعین حال نیز باید کاملاً صاف و یکدست ساخته شوند. علاوه بر این کف چاه آسانسور را باید از لحاظ نوع مصالح و نحوه اجرا مانند دیوارها زده می ‌شود باید کاملاً تراز باشد. در اینجا به تجهیزاتی که در دیوار‌‌ه‌های آسانسور هستند اشاره شده عبارتند از:
• کلید قطع اضطراری
• لامپ ‌های تونلی
• ریل‌ های راهنما
• فلکه هرز گرد
• سیم بکسل‌ ها
• ضربه ‌گیرها
• وزنه تعادل
• کابین
• گاورنر
• پریز

حتما مشاهده کنید: فرمول محاسبه سرعت آسانسور

دستور العمل ایمنی آسانسورها

عمدتا کابین‌های آسانسور را قبل از نصب در محیط کارگاهی تولید می ‌کنند. پس از آن برای نصب آسانسور به نیروهای انسانی آموزش‌ دیده و تجهیزات مربوطه در محل نصب نیاز است. اپراتورهای نصب آسانسور باید حتما طبق دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی یا معمولی از یک سری تجهیزات لازم استفاده کنند. این موارد عبارتند از:

۱- نرده امگا

نرده‌ های امگا درواقع به صورت نرده ‌های متحرک منجر به افزایش ایمنی آسانسور می‌شوند. وظیفه این نوع تجهیزات محدودکردن فضا برای جلوگیری از وارد شدن بیش از حد بار و افراد به داخل آسانسور است.

۲- لیمیت سوئیچ آسانسور 

نصب لیمیت سوئیچ آسانسور  تا حد زیادی باعث افزایش ایمنی آسانسور خواهد شد. کاربرد این نوع سوییچ ‌ها پیشگیری از هر گونه حادثه سقوط آسانسور است.

۳- سامانه فرود اضطراری آسانسور

کاربرد اصلی سامانه فرود اضطراری جلوگیری از سقوط ناگهانی آسانسور است. البته برای اطمینان از کارکرد درست این سامانه باید عملکرد آن توسط مهندسین ایمنی بررسی و آزمایش شود.

۴- حفاظ دکل در آسانسور

حفاظ دکل در آسانسور نیز همچون نرده ‌های امگا مانع از ورود بیش ‌از حد اشخاص یا وسایل به درون کابین آسانسور می شود.

لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی
لیست دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی

۵- سیستم ایستا مکانیکی

سیستم ایستا مکانیکی از موارد بسیار مهم در دستورالعمل ایمنی آسانسور است که سلامتی افراد را تأمین می ‌کند. چنانچه این سیستم در انتهای مسیر یا قسمت بالایی دکل آسانسور به درستی وارد نشده باشد، احتمال خروج کابین آسانسور از ریل وجود دارد که در نتیجه خطر سقوط آسانسور را به همراه خواهد داشت. درواقع عملکرد این قطعه، توقف کابین آسانسور در ابتدا، انتها و در طبقه ‌های مختلف بین مسیر است.

۶- نگه‌ دارنده موتور

وظیفه قطعه برگه نگه‌ دارنده موتور ایجاد ایست اضطراری است. این قطعه در صورت سقوط آسانسور با ترمزگیری به موقع منجر به ایست کابین در فاصله ۲ متری سطح زمین می شود. بنابراین با رعایت این گزینه از دستورالعمل ایمنی آسانسور می‌توان به میزان زیادی  از برور حوادث ناخوشایند و جانی در کاربران جلوگیری کرد.

به غیر از این موارد که در بالا ذکر شد برای رعایت دستورالعمل ایمنی آسانسور کارگاهی و سایر آسانسور ها از میکروسوئیچ، کلید فرمان، تابلو فرمان و قطعه تنظیم ولتاژ برق آسانسور استفاده کنید.
این موارد ایمنی باید حتما توسط نیروهای نصب کننده آسانسور رعایت و اجرا شود.
رعایت این نکات و اجرائیات باعث افزایش ایمنی آسانسور با عملکردی صحیح و کاهش بروز خطرات احتمالی خواهد شد.

کلام پایانی

درصورت رعایت دستورالعمل ایمنی آسانسور توسط نصب کنندگان آسانسور و بررسی دقیق بازرسین، آسانسورها می‌توانند به وسیله‌ای کارآمد و بدون خطر تبدیل شوند، ولی در صورت عدم رعایت موارد ذکر شده و سهل ‌انگاری در هریک از اشخاص مرتبط با نصب یا بازرسین خدمات کیفی امکان بروز حوادث ناگوار و تحمیل خسارات جانی و مالی وجود دارد.

پیوند های اشتراک گذاری پست

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه