زندگی شهری استفاده از ساختمان های چند طبقه و آسمان خراش ها را اجتناب ناپذیر کرده است. تردد در ساختمان های بلند چه مسکونی باشند و چه اداری، تجاری، بیمارستانی و… نیازمند استفاده از انواع آسانسور است. در این مقاله سعی کرده ایم درباره آسانسورهای اداری و تجاری، نکاتی را با شما در میان بگذاریم.
آسانسور اداری و تجاری چیست؟
آسانسورهای اداری و تجاری همان طور که از نام آن ها مشخص است در مراکز اداری و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند. همان طور که می دانید مراکز اداری و تجاری از مراکز عمومی محسوب می شوند، بنابراین بسیار پررفت و آمد هستند از این رو آسانسورهایی که در این قبیل مراکز مورد استفاده قرار می گیرد، با آسانسورهای مسکونی متفاوت هستند. این تفاوت هم در اندازه کابین آسانسورها و هم در قدرت موتور آن ها و هم چنین در شکل ظاهری و… وجود دارد.
همان طور که ساختمان های مختلف، کاربردهای متفاوت دارند، انواع گوناگون آسانسور هم وجود دارد که می توان از آن ها در مکان های مختلف و برای کاربردهای متفاوت استفاده کرد از جمله آسانسورهای موجود در ساختمان های تجاری و مراکز خرید، بیمارستان ها، کتابخانه ها، شرکت ها و مؤسسات بزرگ، دانشگاه ها و….
آسانسورهای ساختمان های تجاری می توانند اشکال مختلفی داشته باشند، از جمله آسانسورهای مسافری که برای حمل افراد از یک طبقه به طبقه دیگر طراحی شده اند، آسانسورهای باری که برای حمل بارهای سنگین طراحی شده اند و آسانسورهای خدماتی که می توانند مسافران و بارها را بسته به نیاز، جابجا کنند..
تفاوت آسانسور اداری و تجاری با آسانسور های مسکونی در چیست؟
آسانسورهای خانگی و تجاری دارای طیف گسترده ای از ویژگی های مشابه هستند، اما هر کدام دارای یک سری ویژگی های متفاوت هستند. برای نصب آسانسورهای تجاری که در ساختمان های تجاری استفاده می شوند، نیاز به مجوزهای ویژه است. در حالی که ساختمان های تجاری موظف به استفاده از آسانسورهای شیب دار هستند، صاحبان ساختمان های مسکونی می توانند هر نوع آسانسوری را که مناسب نیاز آن هاست نصب کنند. علاوه بر این، صاحبان خانه طبق قانون موظف به عقد قراردادهای تعمیر و نگهداری آسانسور نیستند، اگرچه توصیه می شود در صورت استفاده منظم از آسانسور، عملکرد آن را به طور منظم بررسی کنید.
تفاوت های دیگر میان آسانسورهای تجاری و آسانسورهای مسکونی مربوط به استانداردهای ایمنی دربها و دکمه های آتش نشانی کابین آسانسور است. به جز آسانسورهایی که استفاده محدودی دارند، همه آسانسورهای تجاری باید دارای سیستم باز و بسته شدن اتوماتیک درب و دارای سیستم ضد حریق باشند که به آن ها اجازه می دهد از یک طبقه به طبقه دیگر، بدون خطر مسافران را جا به جا کنند. این ویژگی ها برای صاحبان ساختمان های مسکونی اجباری نیست، اگرچه آن ها باید اطمینان حاصل کنند که خرید آن ها با انواع ویژگی های ایمنی همراه است.
وقتی از آسانسورهای خانگی صحبت می کنیم، باید به تفاوت های بین انواع آن ها توجه کنیم. بیشتر آسانسورهای خانگی از کابل یا زنجیر برای جابه جایی کابین از سطحی به سطح دیگر استفاده می کنند، اما حرکت کابل ها متفاوت است. آسانسورهای هیدرولیک با استفاده از پیستون یا جک هیدرولیک کابین آسانسور را به حرکت در می آورند. آسانسورهایی که مجهز به درام پیچ دار هستند، کابل های پشتیبانی روی یک قرقره یا درام بزرگ دارند تا بتوانند کابین آسانسور را به راحتی بالا و پایین ببرند. آسانسورهای کششی از وزنه های متعادل برای تعادل وزن کابین استفاده می کنند و موتور با بالا رفتن کابین از طریق کابل یا زنجیر ، وزنه ها را پایین می آورد.
بسیاری از افراد باید تصمیم بگیرند که چه نوع آسانسوری برای خانه یا محل کار آن ها مناسب تر است. یکی از اولین مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد نوع ساختمان است، زیرا آسانسورهای مختلف برای نوع ساختمانی که قرار است در آن نصب شوند طراحی شده اند.
شما برای یک ساختمان کوچک با چند طبقه نیازی به آسانسور ندارید. آسانسورها برای ساختمان های بزرگ تر مناسب هستند. توجه ویژه به نیازهای خانه یا ساختمان تجاری در انتخاب آسانسور ضروری است، بنابراین قبل از انتخاب، زمان خود را صرف تحقیق در مورد مدل های آسانسور و ساختمان هایی که برای آن ها طراحی شده است، کنید.
نکات مهم در انتخاب آسانسور اداری
- اندازه و ظرفیت آسانسور: اندازه آسانسور شما بستگی به میزان فضای شما و تعداد افراد استفاده کننده دارد. به خاطر داشته باشید که کابین آسانسور تجاری معمولاً باید در مقایسه با آسانسور مسکونی عریض تر باشد تا اطمینان حاصل شود که گروهی از افراد فضای کافی برای ورود و خروج ایمن از کابین آسانسور را دارند.
- سیستم ایمنی آسانسور: اقدامات ایمنی کافی را باید انجام دهید تا احتمال وقوع حوادث را کاهش دهید. گزینه های ایمنی مهم که نباید نادیده گرفته شوند شامل نصب سیستم زنگ هشدار، تلفن کابین، پشتیبانی قطع برق و سیستم ترمز زنجیره ای است.
- سیستم محرک آسانسور: محبوب ترین سیستم های درایو برای آسانسورهای اداری، درام سیم پیچ و هیدرولیک هستند.
- قیمت آسانسور: توجه به قیمت ها نیز مهم است. قیمت آسانسورها از آسانسورهای لوکس گرفته تا اقتصادی تر متفاوت است. بررسی و تجزیه و تحلیل تمام هزینه های آسانسور از خرید آن تا نصب و نگهداری دوره ای از آن مهم است
- گارانتی آسانسور: بهتر است آسانسور را از تولید کننده ای خریداری کنید که گارانتی خوبی را ارائه می دهد.
- مدل آسانسور: مدل های مختلفی از تولیدکنندگان متفاوت در بازار موجود است. مدلی را انتخاب کنید که با کاربری ساختمان شما سازگاری بیشتری داشته باشد.
نحوه مدیریت ترافیک با مصرف پایین انرژی در آسانسورهای اداری چگونه است؟
در ساختمان های اداری مدیریت تردد یکی از موضوعات مهم است. طبیعتاً در ساختمان های اداری، رفت و آمد در ساعات اولیه صبح که شروع ساعت اداری است و همین طور در ساعت پایانی اداری بیشتر است و از همین رو جا به جایی سریع مردم و مدیریت توقف آسانسور در طبقات مختلف اهمیت ویژه ای پیدا می کند. این بار ترافیکی در ساعت نهار پرسنل هم بیش از میزان معمول است. تداخل رفت و آمد پرسنل و جا به جایی بار با تردد ارباب رجوع هم نیاز به مدیریت دارد.
از سوی دیگر اگر در ساختمان خود آسانسور دارید، تقریباً بیشتر از هر سیستم الکتریکی دیگری انرژی مصرف می کنند. با انجام این چند مرحله می توانید میزان مصرف این سیستم ها را کاهش دهید. متأسفانه ، هیچ استاندارد فعلی وجود ندارد که بتواند به شما کمک کند تا آسانسورهای خود را برای صرفه جویی در انرژی واجد شرایط کنید. به نظر می رسد تنها کاری که می توانید انجام دهید، نصب یک سیستم کارآمد جدید است.
قبل از آشنایی با اقداماتی که باید برای کاهش مصرف انرژی انجام دهید، این امر به شما کمک می کند تا یاد بگیرید کدام سیستم ها بیشترین انرژی را مصرف می کنند.
موتورهای آسانسور گیربکسی: در مقایسه با موتورهای های بدون گیربکس تا ۳۰ درصد انرژی بیشتری مصرف می کنند.
موتورها: با استفاده از درایوهای احیا کننده می توانند به میزان قابل توجهی در صرفه جویی در انرژی کمک کنند. هم چنین می توانند به تولید انرژی و بازیابی اتلاف انرژی کمک کنند. هنگام تغییر درایوهای احیا کننده، هزینه انرژی تا ۵۰ درصد افزایش می یابد.
چراغ های LED: نصب چراغ های LED می تواند مصرف انرژی در روشنایی را تا ۸۰ درصد کاهش دهد.
نکات مهم در استاندارد آسانسور اداری
- تعبیه آسانسور، در ساختمان های بیشتر از سه طبقه یا دارای نه متر طول مسیر حرکت، الزامی است.
- چنانچه ساختمان دارای ۸ طبقه باشد یا طول مسیر حرکت در آن ۲۸ متر باشد، حداقل باید دو آسانسور تعبیه شود.
- در تمام ساختمان هایی که طول مسیر حرکت در آن ها بیشتر از ۲۸ متر است، حتماً باید لااقل یک آسانسور مناسب برای جا به جایی بیمار (برانکاربر) نصب شود.
- در بیمارستان ها و مراکز درمانی که بیشتر از یک طبقه دارند، چنانچه سطح شیب دار وجود نداشته باشد، نصب لااقل یک آسانسور تخت بر اجباری است.
- محل قرارگیری آسانسور باید به گونه ای باشد که حداکثر مسیر برای رسیدن به آن ۴۵ متر باشد.
- اگر تعداد آسانسورها سه دستگاه یا کمتر از آن باشد، می توان آن ها را در کنار یکدیگر نصب کرد. ولی اگر تعداد آن ها بیشتر از سه عدد باشد، بهتر است یا در دو نقطه مختلف نصب شوند یا رو به روی یکدیگر تعبیه شوند.
- هیچ وسیله ای بجز وسایل و تجهیزات خود آسانسورها نباید از داخل چاه آسانسور عبور داده شود.
- در ساختمان هایی که به سیستم برق اضطراری مجهز هستند، باید یکی از آسانسورها به صورت خودکار به این سیستم متصل شود.
- توصیه می شود که در داخل کابین آسانسور، در ارتفاع ۹۰ سانتی متری، روی یکی از دیواره ها دستگیره نصب شود.
- دکمه توقف اضطراری و هم چنین دکمه زنگ هشدار باید در ارتفاع ۸۹ سانتی متری از کف آسانسور نصب شوند و حداکثر ارتفاع دکمه ها از کف آسانسور باید ۱۳۷ سانتی متر باشد.
- بهتر است زنگ هشدار داخل آسانسور باتری قابل شارژ داشته باشد و یک زنگ کمکی در اتاق نگهبانی هم تعبیه شود.
ابعاد و فضای مورد نیاز برای آسانسور اداری و تجاری چقدر می باشد؟
در یک محیط تجاری، آسانسورهای تجاری را می توان برای بلند کردن اجسام و افراد در هر اندازه استفاده کرد. اندازه آسانسور تجاری می تواند از یک فرد تا آسانسور حمل بار متفاوت باشد. مشاغلی که نیاز به حمل اشیاء کوچک از طبقات همکف به طبقات بالا دارند، مانند کتاب و ظروف، می توانند از آسانسورهای باری استفاده کنند. سایر مشاغل نیاز به جابجایی بارهای سنگین با لیفتراک یا سایر ماشین آلات سنگین دارند و آسانسور باری برای جا به جایی این گونه وسایل استفاده ساخته شده است.
اندازه آسانسور شما بستگی به دستورالعمل های ADA ، میزان فضای شما و تعداد افراد مورد نیاز برای جا به جایی دارد. به خاطر داشته باشید که کابین آسانسور تجاری معمولاً باید در مقایسه با آسانسور مسکونی عریض تر باشد تا اطمینان حاصل شود که گروهی از افراد فضای کافی برای ورود و خروج ایمن از خودرو را دارند.
برای آسانسور تجاری، حداقل ابعاد آسانسور برای مطابقت با مشخصات ADA بستگی به محل قرارگیری درب آسانسور دارد. اگر درب در مرکز باشد، کابین آسانسور باید ۵۱ اینچ عمق و ۸۰ اینچ عرض داشته باشد. برای آسانسورهایی که درب آن ها در کنار هم قرار دارد، حداقل عرض ۶۸ اینچ است.
دستورالعمل های ADA که ابعاد استاندارد آسانسور را برای اطمینان از دسترسی افراد معلول تعیین می کند، حکم می کند که ابعاد درهای آسانسور باید حداقل ۳۶ اینچ عرض داشته باشد، بنابراین ویلچرها می توانند به راحتی از آن عبور کنند.
درب آسانسور استاندارد بین ۶ تا ۸ فوت ارتفاع دارد و ارتفاع کلی آسانسور در جایی در این محدوده قرار می گیرد.
بهترین موتورهای آسانسور برای آسانسور اداری کدامند؟
آسانسورهای کششی با وزنه متقابل کار می کنند؛ به همین دلیلل وزن کابین و سرنشینان آن را جبران می کند. در این آسانسورها موتور نیازی به جابه جایی زیاد وزن ندارد، این بدان معناست که آسانسورهای کششی از نظر انرژی بسیار کارآمدتر از سیستم های آسانسور هیدرولیک هستند.
سخن پایانی
برای استفاده از یک آسانسور که بتواند نیازهای روزمره در مراکز عمومی و ساختمان های تجاری یا اداری را برآورده کند، حتماً باید اطلاعات کافی درباره مشخصات آسانسورهای به کار رفته در این گونه ساختمان ها داشته باشید. آسانسورهای اداری بیشتر در مراکز خرید، دانشگاه ها، بیمارستان ها، کتابخانه های بزرگ و … به کار می روند.
سلام علیکم برادر….مطالب کلی بود و خیلی به جزییات اشاره نشده بود ..لطفا لحاظ بفرمایید
سلام درود برشما
بله جشم حتما در الویت آپدیت قرار خواهد گرفت
ممنون از شما
نظر دهید