شالتر پروانهای آسانسور یکی از قطعات مهم و کاربردی در آسانسور است و برای حفظ ایمنی و کنترل حرکت آسانسور به کار میرود. نام دیگر این قطعه ضروری میکرو سوئیچ است.
وظیفه اصلی شالتر آسانسور قرارگیری در مدار سری ایمنی و قطع و وصل کردن مدار طبق تابلو فرمان آسانسور است. هنگامیکه اهرم به شکل مکانیکی به شالتر برخورد میکند جریان در مدار قطع و وصل میشود.
یکی از خطرات مهم در آسانسور احتمال رها شدن یا خارج شدن کابین از مسیر است. در این صورت احتمال برخورد کابین به سقف یا انتهای چاهک وجود دارد. در اینجا شالتر وظیفه خود را انجام داده و با قطع جریان برق کابین را متوقف میکند. شالتر در کنار سیم بکسل، سیستم ضد سقوط و بافر ایمنی آسانسور را تا حد زیادی بالا میبرد.
شالتر آسانسور کجاست؟
دو شالتر در بالا و دو شالتر در پایین چاهک نصب میشوند. شالتر بالا که با نام دور انداز اجباری نیز شناخته میشود هنگام توقف کابین فرمان کاهش سرعت را به تابلو فرمان آسانسور میدهد. شالتر پایین هم فرمان ایست کامل کابین را میدهد. همانطور که گفتهشده شالتر آسانسور در مدار سری ایمنی قرارگرفته و مانع از برخورد کابین آسانسور با کف و سر چاهک آسانسور میشود.
تکنسین یا تعمیرکار آسانسور به کمک ابزارهایی مثل لقمه، گیره و بازوی آهنی شالتر پروانهای را روی ریل آسانسور نصب میکند. بهتر است پیچ شالتر چندان محکم نشود زیرا درصورتیکه اهرم کابین با آن برخورد کند لمینیت شالتر شکسته و یا از مدار خارج میشود.
وظیفه شالتر در آسانسور چیست؟
وظیفه اصلی شالتر پروانهای تعیین کردن محدوده حرکت کابین آسانسور است. شالتر با قرار گرفتن در مدار ایمنی استپ آسانسور مانند کلید قطع و وصل عمل کرده و هنگامیکه کابین آسانسور متوقف میشود مدار را قطع میکند.
وقتی کابین آسانسور دوباره شروع به حرکت میکند شالتر پروانهای آسانسور مدار را وصل میکند. همچنین وقتی کابین از محدوده حرکتی خود خارج میشود شالتر مانع از برخورد کابین با چاهک آسانسور میشود و آن را متوقف میکند.
برای درک بهتر وظایف شالتر بهتر است ابتدا با نقش مدار سری ایمنی در آسانسور آشنا شویم.
مدار سری ایمنی آسانسور و ارتباط آن با شالتر
مدار سری ایمنی وظیفه ایجاد ایمنی در حرکت آسانسور را به عهده دارد. این مدار از قطعات الکتریکی و الکترومکانیکی تشکیل شده است که بهصورت سری و پشت سر هم با یکدیگر ارتباط دارند.
این قطعات شامل کنتکات های سری بالا، کنتاکت های سری پایین و پاراشوت بوده و همانطور که گفتهشده به شکل سری یا پشت سر هم به هم وصل شدهاند.
از مزیت سری بودن این قطعات این است که ازکارافتادن هرکدام از آنها یا قطع سیمشان باعث خاموش شدن موتور آسانسور و استپ آسانسور در همان نقطه میشود.
یکی از اجزای اصلی این مدار ایمنی شالتر پروانهای یا دور انداز اجباری آسانسور است. در گذشته آسانسورها ۶ شالتر داشتند اما امروزه این تعداد به ۴ شالتر تغییر کرده است.
در حال حاضر تابلو فرمان آسانسورها تغییرات زیادی داشته و مجهز به درایو هستند. محدوده حرکتی آسانسور در درایو ذخیرهشده و باعث حرکت نرم و روان آسانسور میشود. بنابراین وظیفه شالتر در آسانسور کاهشیافته و به ۴ عدد کاهش پیدا کرده است.
شالتر آسانسور خوب چه ویژگیهایی دارد؟
شالتر آسانسور باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- استحکام خوبی داشته و در برابر ضربههای اهرم آسیب نبیند.
- فنر چرخشی قوی داشته باشد.
- شالتر در برابر رطوبت و گردوخاک مقاوم بوده و استاندارد IP۴۴ داشته باشد.
شالتر پروانهای بهتر است یا شالتر غلتکی
شالتر در دو نوع شالتر پروانهای و شالتر غلتکی در آسانسورها استفاده میشود. هرکدام از انواع شالتر آسانسور معایب و مزایایی دارند و نصب آنها طبق نظر کارشناس آسانسور انجام میشود.
شالتر پروانهای بهآسانی روی آسانسور نصب میشود اما احتمال خرابی بیشتر و کاهش دقت عملکرد دارد.
شالتر غلتکی دقت بسیار بالاتری داشته و احتمال خرابی و خطای آن نیز کمتر است. ازاینجهت استفاده از شالتر غلتکی آسانسور توصیه میشود.
کلام پایانی
شالتر آسانسور یکی از قطعات مهم بالابر یا آسانسور است. این قطعه روی ریل و در بالا و پایین چاهک آسانسور نصب میشود. شالتر یا دور انداز اجباری با رطوبت و گردوخاک چاهک در ارتباط بوده و باید از مقاومت خوبی برخوردار باشد.
شالتر انواع مختلفی دارد و تعداد و مدل آن با توجه به کاربرد آسانسور و تابلو فرمان انتخاب میشود. قیمت شالتر نیز متفاوت است و با توجه به کارکرد دستگاه نصب میشود. برای نصب شالتر از تکنسین کارآزموده و حرفهای استفاده کنید تا ایمنی و کارکرد درست آسانسور شما تضمین شود.