برای ما که ممکن است در طول هفته چندین و چند بار از آسانسور استفاده کنیم، نحوه کار آسانسور خیلی ساده به نظر میرسد. ما فقط یک کابین فلزی را میبینیم که با سیستم بالابر جابجا میشود. اما طرز کار آسانسور به این سادگیها هم نیست و پیچیدگیهای خاص خود را دارد. آسانسورها انواع مختلفی دارند و هر یک از آن ها طرز کار متفاوتی دارند. برای آشنایی بیشتر شما به دو نوع آسانسور معروف هیدرولیک و کششی اشاره میکنیم و به این سوال پاسخ میدهیم که آسانسور چطور کار می کند.
آسانسور هیدرولیکی چیست و چطور کار می کند؟
پیش از اینکه درباره نحوه کار اسانسور هیدرولیک صحبت کنیم، باید بدانید که اصلاً آسانسور هیدرولیک چیست. یکی از پراستفادهترین انواع آسانسور برای جابجایی و حمل و نقل، آسانسور هیدرولیک است که توسط نیروی فشار روغن جابجا میشود. حرکت این نوع از آسانسورها فقط با فشار روغن است. روغن گشتاور لازم برای حرکت بالابر را تأمین میکنند. نحوه کار اسانسور هیدرولیکی بسیار ساده است. در آسانسورهای هیدرولیکی یک پمپ الکترونیکی وجود دارد که به آن تلمبه هم میگویند. این تلمبه با برق کار میکند و زمانی آسانسور بخواهد حرکت کند، تلمبه روغن را از داخل مخزن به طرف سیلندر میفرستد.
اگر دریچه باز باشد روغن خیلی راحت به جای قبلی خود برمیگردد. در صورتی که دریچه بسته باشد، روغن با فشار زیادی وارد استوانه سیلندر میشود. پس از جمع شدن روغن داخل سیلندر، فشار حاصله از روغن به پیستون منتقل شده و باعث حرکت کردن کابین آسانسور به طرف بالا میشود. اما ایستادن آسانسور هیدرولیک هم توسط موتور الکتریکی کنترل میشود. وقتی که آسانسور در حال نزدیک شدن به طبقه مورد نظر مسافر است، سیستم کنترلی آسانسور به موتور الکتریکی علامتی را میفرستد تا عملکرد تلمبه آرام آرام قطع شود و آسانسور بایستد.
برای بازگشت کابین آسانسور به طبقات پایین هم این سیستم کنترلی به دریچه علامت میدهد تا باز شود. به خاطر اینکه کابین آسانسور خودش سنگین است و وزن مسافران هم به وزن آن اضافه میشود. پیستون فشار زیادی به سیلندر حاوی روغن میآورد و همین باعث میشود تا روغن مجدداً به داخل مخزن برگردد. پس از اینکه آسانسور به طبقه پایین رسید و ایستاد، این سیستم کنترلی آسانسور است که دوباره باعث بسته شدن دریچه میشود. همانطور که متوجه شدید طرز کار موتور آسانسور هیدرولیک ساده است.
حتما مشاهده کنید: تفاوت قیمت آسانسور هیدرولیک و کششی
آسانسور کششی چیست و چطور کار می کند؟
آسانسورهای کششی علیرغم اینکه جزو قدیمیترین انواع آسانسور محسوب میشوند، هنوز هم جزو پرکاربردترینها هستند. نحوه کار آسانسور کششی کاملاً به انرژی وزنه تعادل بستگی دارد. یعنی کابین آسانسور با استفاده از انرژی وزنه تعادل حرکت میکند. روش کار آسانسور کششی هم مانند آسانسورهای هیدرولیک، چندان پیچیده نیست. سیم بکسلها در آسانسورهای کششی از یک طرف به وزنه تعادل آسانسور و از طرف دیگر به کابین متصل میشوند. وقتی که وزنه تعادل و کابین آسانسور با یکدیگر به تعادل میرسند، انرژی لازم برای به حرکت درآمدن آسانسور کمتر میشود و زمانی که نیاز به حرکت کابین آسانسور به طرف بالا باشد، وزنه باید به طرف پایین حرکت کند.
نحوه کارکرد آسانسور کششی به همین سادگی بود که توضیح دادیم. آسانسورهای کششی دارای یک موتور الکتریکی هستند که بعضی اوقات در بالای چاه و بعضی اوقات در موتورخانه و زیر چاهک نصب میشوند. در واقع وظیفه موتور الکتریکی در آسانسورهای کششی تأمین نیروی محرکه برای جابجایی کابین است. این موتور الکتریکی بزرگ به فلکه وصل میشود و آسانسور توسط انرژی تولید شده کابین را به حرکت در میآورد. نیروی اصطکاکی که بین سیم بکسلها و فلکه کششی موتور به وجود میآید، مبنای اصلی حرکت آسانسورهای کششی است.
این نوع از آسانسورها در مصرف انرژی صرفهجویی بیشتری به عمل میآورند. زیرا استفاده از وزنه باعث میشود تا نیاز به انرژی کمتری وجود داشته باشد. آسانسورهای کششی سرعت زیادی دارند به همین خاطر در ساختمانهای بلند و ارتفاعهای زیاد قابل استفاده هستند. این آسانسورها خیلی روان حرکت میکنند و لوازم یدکی و قطعات آن ها نسبت به سیستمهای هیدرولیکی بیشتر است. البته آسانسورهای کششی هم معایبی دارند که از جمله آن ها میتوان به سر و صدای زیاد آن ها و نیاز داشتن به فضای بزرگ برای راهاندازی موتورخانه اشاره کرد.
حتما مشاهده کنید: مزایا و معایب آسانسور هیدرولیک و کششی
آسانسور روملس یا MRL چیست و چگونه کار می کند؟
آسانسور روملس یا MRL نیز نوع دیگری از آسانسور است که نیازی به یک اتاق جداگانه برای نصب موتور آسانسور ندارد. موتور این آسانسور به گونهای طراحی شده که در بالا یا پایین شافت یا مستقیماً در بالابر نصب میشود. نحوه کار آسانسور ام آر ال نیز به کابلهای سیم فولادی بستگی دارد. این نوع از آسانسورها یک موتور آهنربای دائمی دارند و برای حرکت از یک ماشین کششی استفاده میکنند که فاقد چرخ دنده است. این آسانسورها بیشتر در آپارتمانها، هتلها و دفاتر تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. در این نوع از آسانسورها وزنه تعادل به ماشین کمک میکند تا شیار آسانسور را به چرخش دربیاورد و کابین را جابجا کند. این آسانسورها نیاز به فضای کمی دارند و مصرف انرژی آن ها مناسب است.
حتما مشاهده کنید: تفاوت آسانسور هیدرولیک و کششی
کلام پایانی
در این مقاله درباره نحوه کار آسانسور هیدرولیک، کششی و ام آر ال صحبت کردیم. در صورتی که قصد خرید یا نصب آسانسور را دارید و میخواهید بدانید هر آسانسور چگونه کار میکند، میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.