شاید تا به حال نام آسانسور مغناطیسی را شنیده باشید اما ندانید که چیست و چه تفاوتی با سایر آسانسورها دارد. این آسانسور همان طور که از نامش پیداست، با کمک جریان های مغناطیسی، سبب حرکت کابین آسانسور می گردد. این وسیله دارای انواع مختلفی همچون: مغناطیسی متحرک، معلق مغناطیسی، دارای کمربند متحرک و آسانسور پوشش مغناطیسی، می باشد.
اگر می خواهید که برای ساختمان مسکونی و یا اداری خود این آسانسور را تهیه کنید، بهتر است که ابتدا به طور کامل با نحوه کارکرد و انواع آن آشنا شوید. سپس، نسبت به تهیه آن اقدام کرده و آن را در ساختمان خود نصب کنید. برای آشنایی بیشتر با این وسیله در ادامه مقاله با ما همراه باشید. ما در ادامه این مقاله هر آنچه که باید در رابطه با این موضوع بدانید را بیان خواهیم کرد.
آسانسور مغناطیسی چیست و چه تاریخچه ای دارد؟
جان میچل (John Michell)، اولین بار در سال ۱۷۵۰ با نزدیک کردن دو قطب هم نام آهنربا به هم، نیروی مغناطیسی را کشف کرد. چند سال پس از این اتفاق، هرمان کمپر (Hermann Kemper)، در سال ۱۹۲۲ در کشور آلمان حالت مگلو را کشف کرد. او توانست ۱۲ سال بعد یعنی در سال، ۱۹۳۴ حق ثبت اختراع حرکت کردن قطارها به وسیله مغناطیس را دریافت کند.
پس از گذشت چند سال و با گسترس فناوری، حمل و نقل مغناطیسی به شکل چشمگیری توسعه یافت. پاول جیمز (Paul James) و گوردون دانبی(Gordon Danby) در کشور آمریکا و در سال ۱۹۶۶ توانستند حمل و نقل با فشار مغناطیسی را اختراع کنند. بعد از گذشت چهار سال، کمیته وزارت حمل و نقل کشور ژاپن، در سیستم حمل و نقل انبوه خود از نیروی مغناطیسی استفاده کرد. در سال ۲۰۰۶، توسعه دهندگان کشور چین، توانستند اولین نیروگاه بادی مغناطیسی را ایجاد کنند.
همان طور که بیان شد، آسانسور مغناطیسی بدون وجود هیچ کابلی و فقط با کمک نیروی مغناطیسی کار می کند. این آسانسور، دارای یک سیستم سیم پیچ دایرهای و محوری است که این سیستم در یک میدان مغناطیسی به آسانسور متصل شده است.
این سیستم، با خنثی کردن اثر گرانش، آسانسور را به حالت تعلیق و سپس به حرکت در می آورد. در واقع، سیم پیچ های موجود در این سیستم، سبب ایجاد نیروی الکترومغناطیسی در میدان مغناطیسی شده و باعث حرکت کردن آسانسور می شوند.
لازم به ذکر است تا بدانید که این نیروی مغناطیسی، کابین را به صورت عمودی و افقی به حرکت در می آورد. علاوه بر این، آسانسور مغناطیسی می تواند بارهای سنگین تا وزن بیست هزار کیلوگرم را جابجا کند. همین امر سبب شده تا اغلب از این آسانسور برای جابجایی محموله های نظامی و ابزارهای سنگین استفاده کنند. این آسانسور، دارای مزایا و معایب و انواع مختلفی است که در ادامه مقاله به طور مفصل آن ها را بیان خواهیم کرد.
اجزای آسانسور مغناطیسی و نحوه کارکرد آن
حال که به طور کامل با این آسانسور و تاریخچه آن آشنا شدید، بهتر است که با اجزای تشکیل دهنده آن و نحوه کارکرد آن نیز به طور کامل آشنا شوید. این آسانسور از چند اجزا مختلف تشکیل شده است که برخی از آن ها شامل موارد زیر می باشند:
- آهنربا
- قرقره
- محور
- سیم پیچ مغناطیسی
- شفت
زمانی که این آسانسور بخواهد به سمت بالا حرکت کند، باید با کمک اجزایی همچون: سیم بکسل، قرقره، شفت های حاوی میدان الکتریکی مغناطیسی، این حرکت را انجام دهد. به عبارت ساده تری می توان گفت که سیم پیچ مغناطیسی با حرکت دادن امتداد شفت ها و دفع آهنرباهای داخل کابین، باعث حرکت شفت ها به سمت بالا می شود.
علاوه بر این، شفت هایی که در این آسانسور وجود دارند، می توانند به صورت افقی نیز حرکت کنند. لازم به ذکر است تا بدانید که این سه اجزا یعنی طناب، قرقره و شفت های حاوی میدان الکتریکی مغناطیسی، محرک های خطی نامیده می شوند.
مزایا و معایب آسانسور مغناطیسی
این آسانسور همانند سایر آسانسورها، دارای مزایا و معایبی است؛ اما، مزایای بسیار آن سبب شده اند تا این آسانسور در بین افراد طرفداران بسیار زیادی داشته باشد. برخی از مزایای این آسانسور، شامل موارد زیر می باشند:
- جابجایی راحت افراد
- جابجایی سریع افراد
- مقرون به صرفه بودن
- ایمنی بیشتر
- طول عمر طولانی قطعات
- عدم فرسودگی در زمان کوتاه
- اصطکاک کم
- مصرف برق کمتر
- سر و صدای کمتر
تمامی موارد ذکر شده جزء مزایا و فواید استفاده از این آسانسور هستند. اما، علاوه بر مزایای نام برده، این وسیله نیز همانند سایر آسانسورها دارای معایبی است. مهم ترین عیب این آسانسور، گران بودن هزینه های تعمیرات آن است. به دلیل مغناطیسی بودن آن، قطعات اگر خراب شوند، هزینه تعمیر و جایگذاری آن نسبت به سایر آسانسورها نسبتا بسیار است.
انواع آسانسور مغناطیسی
همان طور که گفته شد، این آسانسور دارای انواع مختلفی است که شامل موارد زیر می باشند:
نوع یک: آسانسور معلق مغناطیسی
آسانسور معلق مغناطیسی نوعی از انواع آسانسورهای مغناطیسی است که با کمک مکانیزم بالاکش خطی، حرکت می کند. این نوع از آسانسور، مخصوص ساختمان هایی است که چندین طبقه دارند و بسیار بزرگ هستند. لازم به ذکر است تا بدانید که این آسانسورها می توانند در جهت های جدیدی همچون: قطری و افقی، حرکت کنند.
نوع دو: کمربند متحرک
نوع دوم آسانسورهای مغناطیسی، آسانسور کمربند متحرک است. شاید تا به حال نام این نوع را نشنیده باشید و نام آن برای شما کمی عجیب باشد. این آسانسور، دارای یک سیستم آهنربای دائمی است که این سیستم در زیر صفحه فولادی که ضدزنگ است، قرار داده شده است. در این نوع از آسانسور، کمربند پلاستیکی، کمربند متحرک و فاسیا درست در مقابل یکدیگر قرار دارند که این ابزار، وظیفه انتقال بار به سیستم ذکر شده را بر عهده دارند.
نوع سه: متحرک
نوع دیگری از آسانسورهای مغناطیسی، آسانسور مغناطیسی متحرک نام دارد. این نوع، دارای هیچ گونه قطعه خارجی نیست و از دو زنجیر موازی ساخته شده است. وظیفه هدایت این دو زنجیر، بر عهده یک محور است که زنجیرها را به صورت افقی و عمودی به حرکت در آورد. این نوع از آسانسور نسبت به سایر آن ها برای انتقال دادن قطعه های تیز، بلند، نازک و حساس، بسیار مناسب است.
نوع چهار: پوشش مغناطیسی
نوع آخر آسانسورهای مغناطیسی، آسانسور پوشش مغناطیسی است که مخصوص انتقال و جابجایی موادی است که حاوی میزان زیادی مغناطیس هستند. علاوه بر این، آسانسور پوشش مغناطیسی برای انتقال و بلند کردن لوله های استیل و صفحات مختلف نیز مناسب می باشد. مواد فولادی که در این آسانسور به کار گرفته شه است، سبب شده اند تا نسب به سایر آن ها طرفداران بسیار زیادی داشته باشد.
آیا آسانسور مغناطیسی ایمن است؟
حال که دانستید این آسانسور با کمک نیروی مغناطیسی حرکت می کند، ممکن است سوال کنید که آیا این آسانسور ایمن است؟ برخلاف باور برخی از افراد، این آسانسور نسبت به سایر انواع آسانسورها، امنیت بیشتری دارد و شما می توانید با خیال راحت از آن استفاده کنید. زیرا، این آسانسور توسط سیستمی مخصوص کنترل می شود که این سیستم، اجازه منحرف شدن و یا سقوط آسانسور را صادر نمی کند.
علاوه بر این، این نوع از آسانسور با کمک سیستم ترمز اضطراری، در صورت قطع شدن برق و یا عوامل دیگر، آسانسور را متوقف می کند. بنابراین، شما عزیزان می توانید در تمامی اوقات بدون هیچ گونه نگرانی و استرسی از این آسانسور استفاده کنید. فراموش نکنید که در هنگام استفاده باید نکاتی را رعایت کنید که در ادامه آن ها را بیان خواهیم کرد.
نکات مربوط به استفاده از آسانسورهای مغناطیسی
اگر که پس از آشنایی کامل با این نوع از آسانسور تصمیم گرفتید که آن را تهیه کرده و توسط افراد متخصص نصب کنید، باید در زمان استفاده از آن نکاتی را رعایت کنید. دانستن و رعایت کردن این نکات سبب می شوند تا طول عمر این آسانسور بیشتر شود. برخی از مهم ترین این نکات که باید بدانید و آن ها را رعایت کنید، شامل موارد زیر می باشند:
- حتما برای نصب، از افراد متخصص کمک بگیرید تا آسانسور را طبق استاندارها نصب کنند.
- در بازه زمانی مشخص، حتما آسانسور را سرویس کرده و در صورت نیاز قطعات آن را تعویض کنید.
- نواقص سیستم آسانسور و خرابی آن را هر چه سریع تر بررسی کرده و رفع کنید.
- هرگز بیشتر از ظرفیت مجاز، سوار آسانسور نشوید و یا بار اضافی داخل آن نگذارید.
- کلیدهای آسانسور را با ضربه های محکم و به طور مکرر فشار ندهید.
- هرگز در زمان آتش سوزی و یا زلزله، از این وسیله استفاده نکنید؛ زیرا، احتمال سقوط آن بسیار زیاد خواهد بود.
سخن نهایی
ما در این مقاله سعی داشتیم تا شما عزیزان را به طور کامل و مفصل با آسانسور مغناطیسی آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که علاوه بر زمان نصب حتما برای تعمیر و راه اندازی مجدد این آسانسور از افراد متخصص و کاربلد کمک بگیرید. زیرا، ممکن است افرادی که در این حوزه تخصص کافی نداشته باشند، نتوانند آسانسور را تعمیر کنند و حتی ممکن است که آن را خراب تر کنند.
بنابراین، برای جلوگیری از بروز این اتفاق، حتما از افراد متخصص کمک بگیرید. اگر در این زمینه سوالی دارید و یا به کمک نیاز دارید، برای ما کامنت بگذارید. همکاران ما در هر ساعت از شبانه روز آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.