تابلو فرمان یکی از قسمت های اصلی در بخش الکترونیکی و کنترلی آسانسور و در واقع مرکز پردازش سیستم است. این قطعه از بدنه فلزی، مدارها، قطعات الکترونیکی و ریزپردازنده ها تشکیل شده و وظیفه آن انتقال دستورها به موتور، کنترل حرکت کابین و اعلام وضعیت های مختلف است.
تابلو فرمان آسانسور انواع گوناگونی دارد و مواردی از قبیل ابعاد و اندازه آسانسور، حجم کابین آسانسور و تعداد طبقات ساختمان در انتخاب آن مؤثر هستند. با توجه به نقش مهم این قطعه، بهتر است در انتخاب آن دقت کرده و بهترین و باکیفیت ترین نوع تابلو فرمان را خریداری کنید؛ زیرا انواع نامرغوب آن موجب به وجود آمدن مشکلاتی نظیر خرابی مکرر قطعات، نویزپذیری بالا و خطاهای بی مورد می شوند.
ما قصد داریم در این مقاله به معرفی انواع تابلو فرمان آسانسور، کاربرد و مشخصات فنی آنها بپردازیم، لطفا تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
وظایف اصلی تابلو فرمان آسانسور چیست؟
مغز متفکر سیستم آسانسور تابلو فرمان است و در صورت بروز مشکل در عملکرد آن یا قطع اتصال در شبکه آسانسور یا شبکه تابلو فرمان، سیستم کاملا از کار می افتد. قطعات تابلو فرمان شامل کلیدهای گردان، کنتاکتورها، ترانس CT، بی متال ها، رله ها، تایمرها، آی سی، رگلاتور خازنی و سوکت ها می شود. در ادامه به وظایف اصلی این قطعه مهم اشاره می شود.
- کنترل سرعت موتور آسانسور
- حفظ ایمنی سیستم آسانسور
- کنترل ترمزها و سوییچ ها
- کنترل مسیر حرکت کابین آسانسور
- حفظ ایمنی کاربران
- پردازش بخش های الکتریکی مختلف
- موقعیت یابی کابین
انواع تابلو فرمان آسانسور و مشخصات آنها
تابلو فرمان ها بر اساس نوع موتور، سیستم کلی آسانسور، ترافیک، درایو و تعداد توقف، در انواع مختلفی ساخته و تولید می شوند. تابلو فرمان بر اساس نقشه بندی مداری و نوع حرکت به دو دسته تقسیم می شوند.
انواع تابلو فرمان بر اساس نقشه بندی مداری با توجه به تجهیزات و مدارهای استفاده شده در آن و نوع نقشه کشی به چهار دسته تقسیم می کنند:
- رله ای: تابلو فرمان رله ای یکی از قدیمی ترین انواع تابلوهاست که به دلیلی عدم هماهنگی با تکنولوژی جدید، دیگر تولید نمی شد.
- دیجیتالی: کنترل و حفاظت این تابلوها توسط آی سی ها انجام می شود و برای ایجاد تغییرات در این تابلوها باید آی سی ها تعویض گردد. از جمله مزایای این تابلو می توان به مصرف پایین انرژی، نویز کم، عملکرد سریع و حجم و اندازه کم اشاره کرد.
- PLC: در این نوع تابلو فرمان از PLC برای کنترل سیستم استفاده می شود. تابلو فرمان PLC قابل برنامه ریزی است و در آن از مبدل های ولتاژ، حافظه، پردازنده و پورت های خروجی و ورودی استفاده می شود.
- میکروکنترلی: این تابلو فرمان دارای مبدل های آنالوگ به دیجیتال و پورت های ارتباطی سریال است و یکی از پرکاربردترین تابلوها در بازار می باشد. از جمله مزایا تابلو فرمان میکرو کنترلی می توان به سرعت بالا، حافظه زیاد، قیمت مقرون به صرفه، مصرف کم، حجک پایین، تعمیر آسان و پردازش هوشمند اشاره کرد.
انواع تابلو فرمان بر اساس نوع حرکت
می توان تابلو فرمان را بر اساس نوع موتور و حرکت آن به انواع دوسرعته، درایودار و تک سرعته تقسیم کرد، در ادامه به بررسی انواع آن می پردازیم.
- تابلو فرمان دو سرعته AC2 : در این تابلو فرمان از موتور گیربکس با سرعت های کند و تند استفاده می شود و به دلیلی کارایی پایین دارای قیمت مقرون به صرفه ای است. معمولا این نوع تابلو در مکان هایی که نیاز به پروانه پایان کار ندارند، کاربرد دارد.
- تابلو فرمان دو سرعته تلفیقی (با نجات اضطراری) : این نوع تابلو دارای قابلیت نجات در شرایط اضطراری است و برای ساختمان های بلند که شامل ۲۴ طبقه می شوند، کاربرد دارد. در این نوع تابلو فرمان از سیم کشی استفاده نمی شود. این تابلو فرمان دارای قابلیت راه اندازی در ساختمان های ۲۴ طبقه را دارد و دارای سیستم اصلاح توالی فاز هوشمند است. در ضمن می توان از درب ها DC و AC در آنها استفاده کرد و دارای قابلیت عملکرد در حالت ها I،II آتشنشانی هستند. تابلو فرمان درایودار به صورت دوبلکس راه اندازی می شود و در زمان اضطرار به سنسور اضافه برای ایست کامل نیاز ندارد.
- تابلو فرمان درایودار vvvf : آسانسورهای مجهز به این تابلو فرمان دارای حرکت نرم بوده و توقف کابین در بین طبقات بدون حرکت اضافه یا ضربه صورت می گیرد. در آسانسورهای مجهز به تابلو فرمان تلفیقی، دستورات در چند مرجله به موتور ابلاغ می شود و از لرزش و تکان کابین جلوگیری می گردد. علاوه بر این مصرف برق این نوع آسانسور پایین است و استفاده از آن مقرون به صرفه می باشد. از جمله مزایا این تابلو فرمان، کاهش مصرف انرژی، سیستم کنترل ترافیک، حرکت نرم، قابلیت نصب برای همه آسانسورهای گیرلس و گیربکسی، دارای نمایشگر LCD، قابلیت انتخاب سرعت، قابلیت راه اندازی دو درب کابین و امکان کنسل کردن احضارهای کابین.
- تابلو فرمان درایودار تلفیقی (با نجات اضطراری) : آسانسور مجهز به این نوع تابلو فرمان حرکتی نرم و بدون لرزش دارد ومصرف انرژی ان به شدت پایین است. این نوع تابلو فرمان برای ساختمان های ۱۶ طبقه مناسب است.این تابلو فرمان دارای سیستم نجات اضطراری، سیستم کنترل ترافیک، LCD گرافیکی، قابلیت کدگذاری و سیستم نجات اضطراری با توان ۱۵ کیلیو وات ایت.
- تابلو فرمان گیرلس Gearless : این تابلو فرمان برای مکان ها فاقد موتورخانه و ساختمان های ۳۰ طبقه مناسب است. این تابلو دارای نجات اضطراری بوده و نصب و تعویض بردهای الکترونیکی آن به آسانی صورت می گیرد. این تابلو مطابق با استانداردهی EN81 بوده و برای انواع درب ها مناسب است.
- تابلو فرمان گیرلس Gearless تلفیقی (با نجات اضطراری) : این تابلو فرمان برای آسانسورهای یا حداکثر ۱۶ طبقه کاربرد دارد. از آن می توان در موتورهای گیرلس استفاده کرد و می توان آن را در پروژه های MRL به صورت توکار استفاده کرد. از دیگر قابلیت های آن عرضه به صورت تلفیقی با سیستم نجات اضطراری، قابلیت کار به صورت گروهی و قابلیت پاسخگویی تا ۱۶ طبقه است.
- تابلو فرمان هیدرولیک : این تابلو قابلیت راه اندازی برای انواع درب ها را دارد و می توان از آن برای ساختمان های ۸ طبقه استفاده کرد. همچنین امکان راه اندازی انواع پامر پوینت و تنظیم موتور پمپ توسط برد کنترل در آن وجود دارد.
- تابلو فرمان هیدرولیک تلفیقی (با نجات اضطراری) : این تابلو دارای سیستم کنترل بار و فاز است و توانایی تنظیم طمان فعال شدن موتور تا شیرها را دارد که موجب نرمی حرمت می شود. همچنین این تابلو قابلیت نمایش ده رخداد آخر را دارد.
سخن پایانی
شما می توانید بر اساس نوع کاربرد آسانسور، تعداد طبقات و ترافیک ساختمان برای خرید تابلو فرمان مناسب اقدام فرمایید. فقط توجه داشته باشید که بهترین و با کیفیت ترین نوع تابلو فرمان را خریداری کرده و از نظر متخصصان بهره مند شوید.