امروزه زندگی در شهرها با وجود ساختمان های مرتفع بدون استفاده از تجهیزات و دستگاه های مدرن غیر ممکن و سخت است. یکی از ضروری ترین تجهیزات در ساختمان های دارای چندین طبقه، آسانسورها هستند که تردد در طبقات یک ساختمان را بسیار راحت و سریع کرده اند. مسئله مهم در مورد آسانسورها بحث ایمنی و نگهداری و تعمیر آن ها است که در این خصوص مالکان باید با قوانین نصب و ایمنی آسانسور آشنا باشند و ساکنان ساختمان قوانین و مقررات استفاده درست از آسانسور را بدانند. برای نصب آسانسور باید مراحل دریافت مجوز از سوی شهرداری توسط صاحب آسانسور انجام شود تا بعد از نصب آسانسور مشکلی به وجود نیاید.
قانون و قوانین شهرداری برای نصب آسانسور
با توجه به نوع آسانسوری که باید در محل نصب شود باید مجوز از شهرداری و سازمان های ذیربط دریافت گردد. قانون شهرداری برای نصب آسانسور به صورت یک بخش نامه تدوین شده که نصابان و شرکت های فعال در حوزه طراحی آسانسور (نصب آسانسور) باید آن ها را مورد توجه قرار دهند. در ادامه به بخشی از قوانین شهرداری برای نصب آسانسور اشاره می کنیم.
- نصب آسانسور در ساختمان های دارای بیش از سه طبقه ضروری است.
- شرایط آپارتمان های قدیمی دارای بیشتر از ۳ طبقه برای نصب آسانسور باید توسط مهندسان کارشناسی و بازدید شود.
- بررسی مقاومت و استانداردهای لازم در ساختمان برای نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی
- در ساختمان هایی که برای نصب آسانسور محلی در نظر گرفته نشده است باید از آسانسور های هیدرولیکی استفاده شود.
- برای نصب آسانسور در مکان های مسکونی متقاضی و صاحب ساختمان مسئول رسیدگی به کارهای مربوط به تخریب ساختمان است.
- قبل از نصب آسانسور باید مجوزهای لازم و تاییدیه های مورد نیاز از سوی سازمان های مربوطه باید دریافت شود.
- آسانسورهایی که بدون مجوز نصب می شوند فاقد بیمه حوادث هستند و هنگام فروش ساختمان مشکلاتی را برای فروشنده به وجود می آورند.
- بازرسی دوره ای آسانسورها باید مطابق مقررات شهرداری توسط نمایندگی های معتبر به طور سالانه انجام شود.
انواع گواهینامه استاندارد آسانسور
طبق قانون شهرداری برای نصب آسانسور دو نوع استاندارد اولیه و ادواری وجود دارد که در آسانسورهای هیدرولیکی گواهی استاندارد ادواری الزامی بوده و برای نصب آسانسورهای کششی هر دو استاندارد باید دریافت شود.
برای اخذ گواهی استاندارد اولیه و ادواری ثبت درخواست بازرسی آنسور در سایت lift.isiri.gov.ir است. دقت کنید که این درخواست باید توسط نمایندگی های تولید و نصب آسانسور در سامانه مذکور ثبت گردد. زیرا این شرکت ها از سوی وزرات صنعت و معدن دارای پروانه معتبر طراحی و مونتاژ هستند.
برای دریافت گواهی استاندارد اولیه باید کپی صفحه اول پروانه ساختمان، کپی پشت و رو کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متقاضی پروانه به شرکت نصب کننده آسانسور ارائه گردد.
زمان لازم برای اخذ گواهی اولیه و ادواری به ترتیب بین ۲۰ تا ۳۵ روز و ۱۰ تا ۳۰ است که به عوامل مختلفی چون مدت زمان انجام کارهای ساختمانی توسط کارفرما و شرکت بازرسی آسانسور بستگی دارد.
گواهی استاندارد ادواری یک تاییدیه اجباری برای انواع آسانسور است که برای حفاظت از جان و ایمنی افراد استفاده کننده از آسانسور ضروری به نظر می رسد. برای دریافت این گواهی باید صاحبان آسانسورها با شرکت های معتبر نصب آسانسور قرار ببندند و مدارک ذکر شده را به آن ها تحویل دهند.
۰ تا ۱۰۰ مراحل اخذ جواز نصب آسانسور
مالکان آسانسور بعد از اتمام کامل پروژه برای دریافت گواهی پایان کار باید طبق قانون شهرداری تائیدیه استاندارد آسانسور را به شهرداری ارائه کنند. این گواهی تایید از سوی اداره کل استاندارد استان و شرکت های تابعه صادر می شود. در ادامه مراحل دریافت جواز نصب آسانسور را بیان می کنیم.
- اطمینان از اتمام عملیات نصب و راه اندازی آسانسور و به انجام رسیدن کلیه عملیات ساختمانی و برق رسانی و سایر عملیات مرتبط
- ارسال کپی از صفحه اول پروانه ساختمانی و کپی کارت ملی متقاضی پشت و رو به شرکت
- ثبت نام اینترنتی توسط شرکت، اخذ کد رهگیری و مشخص شدن شرکت بازرسی
- پرداخت وجه مربوط به هزینه بازرسی توسط کارفرما و ارائه اصل فیش واریزی به شرکت
- ارسال نقشه ، محاسبات و بقیه مدارک و همچنین فرم مهندس ناظر توسط شرکت به شرکت بازرسی
- انتظار جهت اعلام تاریخ نوبت بازرسی توسط شرکت بازرسی
- بازرسی آسانسور توسط بازرس مربوطه با حضور نماینده شرکت و رفع ایرادات احتمالی تا آخرین بازرسی
- تایید نهایی بازرس
- عقد قرارداد سرویس و نگهداری یکساله مابین کارفرما و پیمانکار
- ارسال کپی برابر اصل شده قرارداد سرویس و نگهداری یکساله و انجام بیمه نامه آسانسور به شرکت بازرسی برای تکمیل پرونده
- آماده شده گواهی تاییدیه استاندارد آسانسور توسط شرکت بازرسی و تحویل به کارفرما
هر فرد برای دریافت مجوز نصب آسانسور باید مراحل گفته شده را به ترتیب انجام دهد تا بتواند از سوی شهرداری موفق به اخذ جواز نصب آسانسور گردد.
مراحل نصب آسانسور
به طور کلی نصب آسانسور در سه مرحله انجام می گیرد که باید زیر نظر کارشناسان شرکت های معتبر و مورد تایید وزرات صنعت و معدن راه اندازی گردد. برای انجام هر یک از این مراحل باید استانداردهایی رعایت شود تا هنگام بازبینی توسط بازرسان کار دچار مشکل نگردد.
صاحبان ساختمان های دارای آسانسور باید قبل از اقدام به نصب آسانسور از سوی شرکت های مورد تایید گواهی های اولیه و ادواری را اخذ نمایند.
- مرحله اول یا (مکانیکال۱): در این مرحله از راه اندازی آسانسور ، ریل و درب آسانسور نصب می شود.
- مرحله دوم یا (مرحله مکانیکال ۲): ترمز ایمنی و سیستم ایمنی مکانیکی، موتور، کابین و سیم بکسل در جای خود نصب می شوند.
- مرحله سوم یا (نصب الکتریکال ۳): سیم کشی برق الکتروموتور، نصب تابلو کنترل آسانسور، شستی های فرمان و دیگر مدارات الکتریکی و ایمنی انجام می گیرد.
جمع بندی
آسانسورها از جمله وسایل ضروری در ساختمان های مرتفع است که برای اینکه از ایمنی کاملی برخوردار باشند و بتوانند عملکرد خوبی را ارائه دهند باید براساس استانداردهای تعریف شده شهرداری طراحی، ساخت و نصب شوند.
در این مقاله به طور کامل قانون شهرداری برای نصب آسانسورهای مختلف را بیان کردیم و مراحل اخذ جواز نصب آسانسور را به ترتیب توضیح دادیم.