پیشرفت در تکنولوژی طراحی آسانسور، ارزش زیادی را به محل زندگی و کار ما می افزاید. ما زیبایی، راحتی، شادی و سهولت زندگی را با استفاده از فناوری به دست می آوریم. فناوری تأثیر بسزایی در کیفیت ساخت و سازهای عمرانی داشته است.
آسانسورها در زمینه دسترسی راحت به فضاهای خصوصی و عمومی، موقعیت مهمی را به خود اختصاص داده اند. بنابراین طراحی آسانسور می تواند موضوع حساسی باشد که باید در مورد آن دقت بالایی را به عمل آورد. در این مقاله در مورد طراحی آسانسور بیشتر خواهیم خواند.
ضوابط و قوانین طراحی آسانسور
با رعایت این ضوابط می توانید از شکست های بزرگ در طراحی آسانسور جلوگیری کرده و خود را در مسیر موفقیت قرار دهید:
زود شروع کنید
طراحی آسانسور کاری نیست که بتوانید در آخرین لحظه انجام دهید. طراحی ساختمان بر آسانسور تأثیر می گذارد و برعکس. همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که کل فرایند از نهایی شدن طراحی تا نصب، می تواند طولانی باشد. همیشه این احتمال وجود دارد که مشتری شما نظر خود را در مورد چیزی تغییر دهد. اگر زود شروع کنید، وقت خواهید داشت تا اصلاحات را با حداقل استرس انجام دهید.
نحوه استفاده از ساختمان را درک کنید
طراحی آسانسور خوب مبتنی بر درک کامل نحوه استفاده از ساختمان است. برای این کار، گفتگوهای مفصل با مشتری داشته باشید. آنها احتمالاً از تمام عوامل موثر بر آسانسورها و تعداد تصمیماتی که باید گرفته شود آگاه نیستند. وظیفه شما این است که سوالات مناسب بپرسید و از اتفاقات بد جلوگیری کنید.
آنالیز و بررسی میزان ترافیک در طراحی آسانسور
عوامل مهمی که باید برای تجزیه و تحلیل تراکم ترافیک در نظر گرفته شوند، از این قرارند:
- چند نفر از آسانسور استفاده می کنند؟
- زمان های اوج مصرف کدام اند؟
- آیا مکان های شلوغ مانند رستوران ها و سالن های بدنسازی وجود دارد؟
- آیا مردم نیاز به حمل وسایل بزرگ در اطراف ساختمان دارند؟
- آیا به آسانسور اختصاصی برای آتش نشانان نیاز دارید؟
- آیا آسانسور باید به طبقات مورد استفاده برای پارکینگ سرویس بدهد؟
- آیا آسانسورها برای افراد دارای معلولیت مناسب هستند؟
نکته مهم دیگر این است که جریان ترافیک به آسانسور را نیزدر نظر بگیریم و آن را مدیریت می کنیم. به این معنی که میزان استفاده در ساعات اوج مصرف را بدانیم. این امر بر تصمیم شما در مورد تعداد آسانسورهای مورد نیاز، نوع، محل، اندازه، ابعاد و سرعت آنها تأثیر می گذارد.
پایه ها و سقف را فراموش نکنید
سرعت سفر بر ابعاد شفت آسانسور، اندازه چاله آسانسور و سقف تأثیر می گذارد. این اطلاعات باید در برنامه ریزی اولیه طراحی آسانسور گنجانده شود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که آیا یک اتاق ماشین در بالای طبقه آخر وجود خواهد داشت؟ این بر طراحی سقف و ارتفاع ساختمان تأثیر می گذارد.
برای تهیه نقشه و برآورد دقیق هزینه، باید ابعاد آسانسور را در اسرع وقت بدانید. از خود بپرسید سرعت آسانسور شما برای سرویس دهی مناسب به ساختمان چقدر است. به طور کلی، ۲۰ تا ۴۵ ثانیه حداکثر زمان قابل قبول برای حرکت آسانسور از پایین به بالای ساختمان است (بدون احتساب هرگونه توقف و سفر با سرعت کامل).
زیبایی را در نظر بگیرید
بسیاری از مشتریان اصلاً طراحی داخلی آسانسور را در نظر نمی گیرند. این کار ممکن است به شما واگذار شود. فضای داخلی آسانسور باید با نحوه استفاده از آن، مسافران و زیبایی کلی ساختمان مطابقت داشته باشد. گرچه آسانسور یک سیستم کاربردی است؛ اما باعث توسعه و تکمیل سبک معماری ساختمان می شود. برای پانل های دیواری آسانسور و کفپوش، می توانید از بین بسیاری از گزینه ها از جمله فولاد ضد زنگ، لمینت، شیشه، وینیل، فرش و سنگ انتخاب کنید.
نورپردازی یکی دیگر از عوامل مهم در زیبایی آسانسور است. این کار را با در نظر داشتن کاهش مصرف انرژی انجام دهید. کار دیگری که باید انجام دهید، نصب آینه ها خواهد بود. وجود آینه در آسانسور علاوه بر زیبایی، سرگرم کننده است.
قوانین را رعایت کنید
درست مانند خود ساختمان، آسانسورهای تجاری و مسکونی باید استانداردهای محلی را رعایت کنند. مجموعه ای از قوانین و کدهای ایمنی وجود دارند که مرتباً به روز می شوند. آنها بین کشورها متفاوت هستند اما حتی می توانند بین شهرها و مناطق یک کشور نیز متفاوت باشند.
استانداردهای بین المللی نیز وجود دارد. سازمان ملل متحد دستورالعمل های معماری آسانسورها را منتشر کرده است که شامل توصیه هایی در مورد محدودیت اندازه، حداقل تعداد آسانسور، مصرف برق، دسترسی و الزامات بازرسی است.
طراحی کابین آسانسور و نکات مهم
هیچ فضای دیگری در ساختمان شما به اندازه داخل آسانسور شما مورد توجه قرار نمی گیرد؛ بنابراین مهم است که برای طراحی داخلی آسانسور برنامه ریزی کنید. سقف و نورپردازی، روکش قاب ها و بدنه ها، کفپوش و پنل آسانسور (شامل گزینه های باز شدن در، بسته شدن درب، توقف اضطراری، زنگ اضطراری یا تلفن)، از فاکتورهای مهمی هستند که برای طراحی کابین آسانسور باید در نظر گرفته شوند. هنگام انتخاب سبک کابین، ممکن است چندین طرح را در نظر بگیرید. در نظر داشته باشید که طرح های مختلف هزینه متفاوتی را نیز به دنبال دارند.
نصب آسانسور طبق اصول طراحی
آسانسورها عنصر کلیدی در ساختمان های چندطبقه هستند. به راحتی می توانید آنها را در هر کجا پیدا کنید؛ از یک فروشگاه بزرگ و مرکز خرید گرفته تا ایستگاه های مترو و فرودگاه ها. با این حال، تنوع بسیار زیادی در انواع و مدل آسانسورها وجود دارد و یافتن بهترین تکنیک طراحی می تواند بسیار گیج کننده باشد. بنابراین، شناسایی انواع مسافران، میزان تردد آنها، ابعاد ساختمان، محل آسانسور، چیدمان ماشین و سایر پیش نیازها در مراحل اولیه ساخت ضروری است تا از هر گونه اشتباه جلوگیری شود.
برای داشتن یک آسانسور حرفه ای و کارآمد، برنامه ریزی مناسب برای طراحی و نصب بسیار مهم است. کلید عملکرد موفق آسانسور، نصب بی عیب و نگهداری به موقع آن است. علاوه بر این، هدف یک مهندس معمار، ارائه بهترین عملکرد به مشتریان است. برای دستیابی به این هدف ، ضروری است که راه حل های مناسب را برای طراحی و نصب آسانسور انتخاب کنند.
مراحل و روند طراحی و راه اندازی آسانسور
قبل از اینکه آسانسور را نصب کنیم، سایت باید آماده شود. پیمانکار شما باید چاله را حفر کرده و بالابر را بسازد. اگر آسانسور نیاز به موتورخانه جداگانه دارد، این اتاق نیز باید قبل از آماده شدن سیم کشی، احداث شود. تمام مراحل ساخت و آماده سازی بستگی به این دارد که پیمانکار شما چقدر سریع می تواند کار کند. بعد از اینکه پیمانکار شما ساختن بالابر را به پایان رساند و شروع به نصب سیم کشی کرد، مراحل راه اندازی آسانسور نیز می تواند آغاز شود.
نصب و برنامه ریزی آسانسورها نیاز به تجربه و دانش زیادی دارد. شما ، به همراه تیم طراحی ، باید چند مرحله را برای برنامه ریزی و طراحی چیدمان و نصب آسانسور طی کنید. بسته به چیدمان خانه شما، ممکن است فقط نیاز به نصب یک آسانسور داشته باشید. همچنین ممکن است بخواهید دسترسی به هر طبقه را با ساخت دو سیستم آسانسور ـ در هر طرف خانه ـ آسان تر کنید. به هر حال مراحلی که برای راه اندازی و طراحی آسانسور باید پشت سر بگذارید از این قرار اند:
- جانمایی و مکان یابی آسانسور
- آماده سازی سایت (چاله)
- آهن کشی آسانسور برای نصب ریل
- نصب درب کابین و طبقات
- نصب قطعات مکانیکی
- نصب موتور
- نصب شاسی موتور آسانسور
- نصب فلکه هرزگرد
- نصب گاورنر
- نصب پاراشوت
- نصب سایر تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی
- اخذ استاندارد آسانسور
تعداد طبقات و سایر عناصر ساختمان شما تعیین می کند که نصب آسانسور خانه شما چقدر پیچیده خواهد بود. در مورد این موضوع با پیمانکار خود صحبت کنید یا از پیمانکار خود بخواهید که مستقیماً در این مورد با فروشنده صحبت کند.
طراحی قرارگیری قطعات آسانسور در چاله
به فضای عمومی که از پی ساختمان تا سقف موتورخانه ادامه دارد، چاله آسانسور می گویند. چاهک، دیوارها، ستون های اطراف چاه و کف موتور خانه از اجزای چاله آسانسور هستند. اثرات ناشی از برخورد آسانسور با کف چاله و ضربات وارده از حرکت و ترمز آن، فاکتورهایی هستند که برای طراحی چاله باید در نظر گرفته شوند. کف چاله آسانسور باید به طور ثابت و مشخص آرماتورگذاری شود تا کمترین تنش فشاری به اندازه ۵۰۰۰ نیوتن را تحمل کند.
استاندارد طراحی لابی آسانسور
هنگامی که شخصی وارد ساختمان شما می شود، اولین توقف او اغلب در آسانسور است. لابی های آسانسور در بیشتر ساختمان های بزرگ و بلند اجزای جدایی ناپذیر هستند و به محلی برای تجمع افراد تبدیل می شوند. به همین دلیل، طراحی لابی آسانسور شما باید از استانداردهای خاصی برای راحتی، ایمنی و زیبایی تبعیت کند.
روش های زیادی برای طراحی لابی آسانسور وجود دارد. در حالی که سبک کلی و رنگ بندی لابی شما احتمالاً توسط ساختمان شما تعیین می شود، چند عامل وجود دارد که می تواند آسانسورها و لابی شما را به صورت جهانی بهبود بخشد. توجه به پنج عامل زیر در لابی آسانسور می تواند به شما اطمینان دهد که میهمانان و کارمندان شما می توانند در محیطی ایمن و شیک به آسانسور دسترسی داشته باشند.
۱. روشنایی
نورپردازی برای طراحی آسانسور بسیار مهم است. در فضاهای پر رفت و آمد و همچنین فضاهای کوچک و سرپوشیده مانند کابین آسانسور، نورپردازی اهمیت بیشتری پیدا می کند. نورپردازی خوب در لابی کمک می کند تا فضا بازتر و دلپذیرتر به نظر برسد. اگر کسب و کار شما از بازدیدکنندگان یا مشتریان زیادی برخوردار است، یک لابی آسانسور با نور کافی می تواند آنها را به راحتی جذب کند.
۲. رنگ و جنس
اساساً دو روش برای ترکیب رنگ ها در شیوه های طراحی داخلی وجود دارد. می توانید از رنگ های مشابه استفاده کنید (رنگ هایی که روی چرخه رنگ کنار یکدیگر قرار می گیرند مانند قرمز و نارنجی یا آبی و سبز) یا می توانید از رنگ های مکمل (رنگ هایی که در کنار یکدیگر قرار دارند مانند آبی و زرد) استفاده کنید. استفاده از رنگ های مشابه، فضایی آرامبخش ایجاد می کند و رنگ های مکمل ظاهری پویا و جسورانه به لابی می بخشند؛ بنابراین اگر می خواهید توجه افراد را جلب کنید، در طراحی آسانسور از این رنگ ها استفاده کنید.
۳. سیستم های تشخیص آتش سوزی
بسیاری از ساختمانهای تجاری بزرگ باید دارای سیستم اطفاء حریق، باشند. سیستم های تشخیص آتش سوزی در لابی و قاب بالای آسانسور نصب می شوند. هنگامی که دود یا شعله تشخیص داده می شود، آنها مستقر می شوند و از روی درهای آسانسور باز می شوند و به صورت مغناطیسی به قاب محکم می شوند. این سیستم ها مانع از ورود دود به چاه آسانسور می شوند، جایی که به طور بالقوه دود می تواند از طریق آن به قسمت های دیگر ساختمان برسد؛ بنابراین از خسارت و تلفات جانی جلوگیری می کند.
۴. کنترل صوتی
آسانسورها و لابی های آنها می توانند فضاهای شلوغ و در نتیجه پر سر و صدای باشند. پژواک، صداهای بلند، مکالمات و صداهای پا همگی می توانند به ایجاد منطقه ای آشفته کمک کنند. افزودن کنترل صوتی به آسانسور و لابی شما برای به حداقل رساندن سر و صدا کمک می کند.
انتخاب بهترین قطعات آسانسور در طراحی
یک خودرو از مونتاژ قطعات ساخته می شود و عملکرد بد در هر قطعه بر عملکرد کلی خودرو تاثیر می گذارد. آسانسور نیز به همین صورت است، با این تفاوت که قطعات آسانسور مثل خودرو به راحتی قابل تعویض نیستند و در صورت ایجاد مشکل، خسارات زیادی را به همراه دارند. مثلا در نظر بگیرید در کابین خراب شود و عملکرد آسانسور را به کلی مختل کند. سه راهکار برای اطمینان از خرید بهترین قطعات آسانسور وجود دارد:
- با سوال پرسیدن از فروشنده، دانش او را محک بزنید.
- قطعات آسانسور را از عرضه کننده ای بخرید که سابقه اجرایی در زمینه آسانسور دارد.
- قطعات متناسب با آب و هوای محل زندگی خود را خریداری کنید تا عمر مفید بالایی داشته باشند.
معرفی بهترین نرم افزارهای طراحی آسانسور
نرم افزار Liftdesigner بهترین و قدرتمندترین برنامه طراحی آسانسور در جهان است که توسط یک شرکت آلمانی تولید شده است. همانطور که می دانید طراحی نقشه آسانسور یکی از اصلی ترین مراحل نصب آسانسور است. این نرم افزار در این زمینه کمک شایانی به مهندسان و معماران می کند.