چاله آسانسور قسمتی از چاه آسانسور است که در زیر پایینترین طبقه قرار میگیرد. این چاله در طراحی و ساخت بیشتر آسانسورها از جمله آسانسورهای هیدرولیک وجود دارد. البته امروزه انواعی از آسانسورهای بدون چاه و چاله نیز در بعضی از ساختمانها ساخته میشود. ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک، در کنار سایر ابعاد آن از نکات مهم در طراحی آسانسور است که در ادامه بیشتر درباره آن توضیح میدهیم.
هدف از ساخت چاله آسانسور چیست؟
برای درک صحیح از اندازه لازم برای ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک، باید بدانیم که اساس ساخت این چاله چیست و برای چه هدفی طراحی میشود. با مشخص شدن موارد استفاده آن، میتوان اندازه ابعاد مورد نیاز ساخت آن را پیشبینی کرد.
در بیشتر آسانسورها، چاله آسانسور کمک میکند تا کابین آسانسور در طبقه اول، همسطح با کف آن طبقه و درگاه ورودی قراربگیرد. علاوه بر این، این چاله محل قرارگیری پایه ریلهای آسانسور، سوراخ جک و پیستون و همچنین ضربهگیر کابین است. به همین جهت ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک باید به اندازهای باشد که فضای مورد نیاز برای همه موارد بالا را تأمینکند.
نکات ساخت چاله آسانسور هیدرولیک
با توجه به ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک و برای سهولت دسترسی به آن، معمولاً یک نردبان با اندازه مناسب درون آن قرار میگیرد. به علاوه برای روشنایی محیط چاله آسانسور هیدرولیک، از روشنایی یک لامپ با نوردهی متناسب با فضا، استفاده میشود.
نکته مهم دیگر در ساخت چاله آسانسور، زهکشی آن است. در بسیاری از موارد، با توجه به ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک و حفر آن در قسمت پی ساختمان، ممکن است آبهای زیرزمینی به آن وارد شود. طبیعی است که ورود آب به چاله آسانسور و تماس آن با قطعات الکترونیکی و فلزی آسانسور، موجب خرابی و اشکال در عملکرد آن میشود.
در چنین مواردی با حفر چاه دیگر یا استفاده از یک پمپ تخلیه کننده آب، از ورود آب به چاله آسانسور جلوگیری میشود. بهویژه ساختمانهایی که در مناطق کم ارتفاع یا نزدیک به رودخانه و دریا قراردارند، بیشتر در معرض نفوذ آب به چاله آسانسور هستند. عایقبندی دقیق و اصولی بهمنظور جلوگیری از نفوذ آب به چاله آسانسور در این مناطق، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
درکنار ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک، نکته دارای اهمیت در ساخت این چاله، مقاومت آن برای تحمل وزن کابین و سرنشینان یا بار درون آن است. به عبارت دیگر، با مشخص کردن وزنی که قراراست از طرف کابین به کف چاله وارد شود، باید آنرا مقاومسازی کرد.
یک نکته مهم درباره ایمنی چاله آسانسور
بسیار اتفاق میافتد که بعضی از اشیا مانند کلید یا سکه پول از شکاف بین کابین و چاه آسانسور به داخل چاله آسانسور میافتند. در چنین مواقعی لازم است تا اکیداً از ورود به چاله آسانسور و یا تلاش برای خارج کردن وسیلهای که به درون آن افتادهاست، خودداری کنید.
در چنین شرایطی، تنها یک تکنسین ماهر تعمیر و سرویس آسانسور که با نقشه و اجزای داخلی چاله آسانسور آشنایی دارد، میتواند وارد آن شود و شی افتاده به درون چاله را پیدا کند. هرچند ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک به گونهای طراحی شدهاست که انسان بتواند وارد آن شود، اما ورود به آن، بدون داشتن مهارت لازم، بسیار خطرناک است.
ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک باید چقدر باشد
با توجه به توضیحات بالا تا حدودی با تجهیزاتی که در چاله آسانسور قرار میگیرند، آشنا شدیم. علاوه بر این موارد، اندازه کابین آسانسور و تعداد آسانسورهایی که در ساختمان نصب میشوند، در تعیین ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک و سایر ابعاد آن تأثیرگذار هستند.
اگرچه موارد گفتهشده در بالا در تعیین ابعاد چاله آسانسور تأثیر دارند، اما بطور کلی، ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک معمولاً اندازهای بین ۶ تا ۱۲ اینچ دارد. همچنین طول و عمق چاله آسانسور نیز کمی بیشتر از اندازه کابین ( تقریباً ۲۰ سانتیمتر بیشتر)، طراحی میشود.
نکته آخر درباره تعیین ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک
محل قرارگیری آسانسور و اندازه آن معمولاً در مراحل ابتدایی نقشهکشی ساختمان تعیین و ساخت چاه و چاله آن همزمان با ساخت ساختمان، انجام میشود. بههمین دلیل لازم است تا در همان ابتدای کار، مساحت ساختمان، ظرفیت مورد نیاز برای کابین آسانسور، همچنین تعداد طبقات ساختمان و تعداد توقفهای آسانسور مشخص شود. با مشخص شدن این موارد میتوان درباره ارتفاع چاله آسانسور هیدرولیک و سایر ویژگیهای آن تصمیمگیری کرد.