کارسلینگ آسانسور هیدرولیک از جمله قطعات مکانیکی مهم آسانسور که وظیفه آن حمل کابین آسانسور است. این قطعه دارای پاراشوت لحظه ای بوده از این رو هنگام افزایش سرعت کابین یا سقوط آسانسور به طور کامل می ایستد و به سمت پایین سقوط نمی کند. با این مقاله همراه باشید تا در مورد کارایی و انواع کارسلینگ اطلاعات بیشتر و مفیدتری بدست آورید.
کارسلینگ آسانسور هیدرولیک چیست؟
کارسلینگ بیشتر در آسانسورهای هیدرولیک کاربرد دارد و کابین آسانسور بر روی کارسلینگ قرار می گیرد. علاوه بر کابین آسانسور، سیستم ترمز اضطراری یا همان پاراشوت بر روی کارسلینگ نصب می شود. جک های آسانسور نیروی محرکه خود را بر کارسلینگ وارد کرده و باعث حرکت کابین می شوند. همچنین اگر آسانسور هیدرولیک به روش غیر مستقیم نصب شود قطعه فلکه هرزگرد بر روی کارسلینگ نصب می شود.
در صورتی که در ساخت آسانسور هیدرولیک، سیستم کارسلینگ به کار رود برای راه اندازی آن فقط نیاز به یک جفت ریل است که باعث کاهش هزینه های نصب آسانسور می شود. این ریل ها قابلیت هدایت هم زمان کارسلینگ، جک متصل به کارسلینگ و فلکه هرزگرد متصل به آن را دارند.
نحوه نصب کارسلینگ در آسانسورهای هیدرولیکی توسط دو رشته ریل راهنما انجام می گیرد و در آسانسورهای کششی به صورت ریل معکوس نصب می شود.
کاربرد کارسلینگ آسانسور هیدرولیک چیست؟
بیشترین کاربرد کارسلینگ آسانسورهای هیدرولیک در سیستم های جک در کنار است که توسط کفشک های راهنما در این سیستم ها، کارسلینگ می تواند در مسیر ریل قرار گیرد. جک هیدرولیک از طریق دو روش مستقیم و غیر مستقیم می تواند به کارسلینگ مرتبط شود. از آنجایی که به صورت ثابت کابین بر روی کارسلینگ قرار دارد در نتیجه با حرکت این قطعه کابین نیز جابه جا می شود.
انواع کارسلینگ آسانسور
این قطعه خود در سه نوع کارسلینگ یک طرفه، دو طرفه و پیتلس تولید می شوند که بر اساس دهنه ریل آسانسور می توانند اندازه های متفاوتی داشته باشند. اندازه های استاندارد کارسلینگ در محدوده ۶۰، ۷۰، ۸۰ و ۱۱۰ است. در ادامه انواع کارسلینگ آسانسورهای هیدرولیک را از لحاظ نوع جک و ارتفاع چاهک بررسی می کنیم.
انواع کارسلینگ آسانسور هیدرولیک بر اساس نوع جک آسانسور
کارسلینگ در آسانسورهای هیدرولیکی بر اساس نوع جک به دو دسته جک در کنار مستقیم و جک در کنار غیر مستقیم دسته بندی می شود. طبق این تقسیم بندی کارسلینگ ارتباطی به پاوریونیت آسانسور هیدرولیک ندارد. در ادامه به معرفی این دو نوع کارسلینگ هیدرولیک می پردازیم.
۱. کارسلینگ آسانسور هیدرولیک مستقیم
کارسلینگ جک در کنار مستقیم ساختار ساده ای دارد و فاقد قطعات پاراشوت، فلکه، قلاب بکسل و برخی متعلقات دیگر است ولی در آن استراکچر کارسلینگ وجود دارد که باید استحکام کافی داشته باشد.
قابلیت رگلاژ در این نوع کارسلینگ بستگی به طول قسمتی دارد که باید به جک متصل گردد و تنظیم آن به طول جک بستگی دارد که معمولا از تراز کفشک های بالای کارسلینگ بالاتر است.
۲. کارسلینگ آسانسور هیدرولیک غیرمستقیم
بکار سلینگ جک در کنار غیر مستقیم به اسم کارسلینگ ۱:۲ نیز شناخته می شود و کاربرد آن در سیستم های ایندایراکت است. نحوه اتصال این جک های غیر مستقیم توسط فلکه و سیم بکسل به کابین یا کار سلینگ صورت می گیرد.
با توجه به سیم بکسل ها این کارسلینگ باید مجهز به پاراشوت باشد که باید از نوع پاراشوت لحظه ای ایست انتخاب شود که بتواند بدون گاورنر کار کند.
در کارسلینگ آسانسور هیدرولیک غیر مستقیم جک روی پایه ای قرار داده شده و نسبت به ارتفاع چاه، چاهک، کورس جک و طول جک دارای اندازه ای متغییر است.
انواع کارسلینگ آسانسور بر اساس ارتفاع چاهک
کار فریم های استاندارد یا کارسلینگ ها در چاهک های استاندارد آسانسور قرار می گیرند و از این رو ارتفاع چاهک آسانسور از دیگر پارامترهای مهم در انتخاب کارسلینگ به شمار می رود. طبق قوانین استاندارد معمولا چاهک های استاندارد باید دارای ارتفاعی بین ۱۲۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر باشند تا پایه ها و تجهیزات هر کارسلینگی بتواند به طور مناسب در آن ها جای گیرند.
در بعضی موارد که آسانسورهای هیدرولیک در چاهک هایی با ارتفاع محادود یا فاقد چاهک نصب می شوند باید از کارسلینگ های مخصوصی به نام پیت لس استفاده کرد.
آشنایی با ساختار و اجزای کارسلینگ آسانسور هیدرولیک
قطعات کوچکتری مانند براکت اتصال جک، نگهدارنده جک، فلکه هرزگرد، پاراشوت، کفشک های تخت و رولر، قلاب بکسل، فلکه هیدرولیک، سازه یا استراکچر کارسلینگ شامل ستون ها و فورک ها و ستون زیر جک در ساخت کارسلینگ به کار می روند.
کارسلینگ آسانسور هیدرولیک از تجهیزات پیچیده آسانسور به شمار می رود که از اجزای اصلی و فرعی متعددی ساخته شده که از طراحی دقیق با عملکرد خوبی برخوردار است. در ادامه این قسمت از مقاله به معرفی برخی از اجزای به کار رفته در کارسلینگ می پردازیم.
۱. سازه کارسلینگ آسانسور
سازه یا استراکچر قسمت اصلی در کارسلینگ آسانسور هیدرولیک محسوب می شود باید بتواند وزن کابین و بار آن و گشتاورهای وارد شده از سوی آن ها را تحمل کند. از لحاظ ظاهری این سازه به صورت L شکل است و دو ستون عمودی و دو تیرک افقی به نام فورک کارسلینگ دارد.
در این حالت کابین روی فورک ها قرار گرفته و از سمت سقف به ستون ها متصل شده و روی ستون های کارسلینگ نیز کفشک ها، رولر ها و پاراشوت محکم می شوند. برای اینکه ستون ها و فورک های کارسلینگ بتوانند در ابعاد و اندازه های متفاوت چاه و کابین عملکرد و کارایی مناسبی داشته باشند بهتر است طول آن ها قابل تنظیم باشد.
معمولا کارسلینگ هیدرولیک با پوشش گالوانیزه یا رنگ الکترواستاتیک تولید می شوند و انواع با کیفیت این قطعه به صورت پیچ و مهره ای ساخته شده و می توان براحتی و کامل آن ها را مونتاژ و دمونتاژ کرد.
۲. کفشک کارسلینگ آسانسور هیدرولیک
بین کارسلینگ و ریل در آسانسور هیدرولیک از کفشک استفاده می شود در انواع مختلفی وجود دارند. معمولا در کارسلینگ هیدرولیک دو نوع کفشک رولر و کفشک تخت به کار می رود. به دلیل اینکه نیروی بیشتری از سوی کارسلینگ های هیدرولیک به ریل های راهنما وارد می شود.
بنابراین باید در برابر نیروها و گشتاورها کفشک ها از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار باشند. کفشک های رولر در برابر گشتاورهای وارد شده مقاومت بیشتری دارند و اغلب در قسمت پایین کارسلینگ استفاده می شوند.
۳. پاراشوت گارسلینگ آسانسور
از پاراشوت در کارسلینگ آسانسورهای هیدرولیک به منظور جلوگیری از سقوط کابین در اثر پاره شدن ناگهانی سیم های بکسل استفاده می شود. در تمام آسانسورهای هیدرولیک که دارای کارسلینگ جک غیر مستقیم و سیم بکسل هستند نصب پاراشوت از نوع لحظه ای الزامی به نظر می رسد. در کارسلینگ بدون گاورنر پاراشوت توسط یک سیستم مکانیکی مرکب از پلیت ها، فنرها و لینک ها تحریک می شود.
۴. فلکه جک آسانسور هیدرولیک
نیروی وارد بر فلکه در سیستم جک هیدرولیک در مقایسه با سیستم های متداول کششی بر اساس تجزیه و تحلیل نیروهای کشش سیم بکسل و نیروهای وارد بر جک بسیار بیشتر برآورد شده است. در نتیجه باید فلکه آسانسور هیدرولیک از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار باشد. به طوری که جنس فلکه ها باید از چدن ساخته شده و طراحی شیارهای فلکه بایستی با نوع سیم بکسل تناسب داشته باشند.
برای اتصال فلکه به جک باید در داخل یک قاب قرار گیرد و اتصال این دو باید طوری باشد که دمونتاژ کردن آن ها به راحتی انجام شود. از بهترین روش ها برای متصل کردن فلکه و جک استفاده از اتصالات پیچ و مهره است.
۵. قلاب بکسل هیدرولیک
عملکرد و ظاهر قلاب بکسل در کارسلینگ آسانسور هیدرولیک همانند نمونه های استفاده شده در آسانسورهای کششی است. از آنجایی که از نظر ظاهر و بخش فنر قلاب بکسل آسانسورهای هیدرولیکی با هم متفاوت هستند باید زمان انتخاب آن ها ابعاد و مشخصه های کارسلینگ را در نظر گرفت.
نحوه متصل کردن قلاب بکسل به این شکل است که از یک سمت بکسل این قلاب به پلیتی روی پایه جک ثابت شده و از طرف دیگر به پلیتی مخصوص کارسلینگ که توسط لینک ها با پاراشوت در گیر هستند متصل می شود.
۶. پایه جک آسانسور هیدرولیک
پایه جک در آسانسورهای هیدرولیک قطعه ای ساده است که نقش مهمی را در کارکرد کارسلینگ ایفا می کند. اهمیت پایه جک از دو جهت قابل بررسی است این قطعه قابلیت تحمل کل بار دستگاه را که شامل وزن جک، وزن کابین و بار آن، سیم بکسل و تمام متعلقات وابسته است را دارد و می تواند این نیرو را به زمین منتقل کند.
نکته دیگر در مورد اهمیت پایه جک مربوط به محاسبه طول پایه جک هیدرولیک می شود به طوری که طول این قطعه به چندین فاکتور بستگی دارد و در زمان و محل نصب آسانسور توسط کارشناسان محاسبه می شود.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی انواع کارسلینگ آسانسور هیدرولیک و کارایی آن پرداختیم و به طور مفصل هر یک از قطعات به کار رفته در کار فریم یا کارسلینگ را توضیح دادیم. گفتیم کارسلینگ یک قطعه مکانیکی در آسانسورهای هیدرولیکی است که وظیفه حمل کابین را بر عهده دارد و از اجزای مختلفی ساخته شده و بنابراین یک قطعه پیچیده و مرکب از آسانسور محسوب می شود.