تفاوت پاراشوت و گاورنر

تفاوت پاراشوت و گاورنر در چیست؟ + وظیفه هرکدام

پاراشوت و گاورنر از اجزای مهم ایمنی آسانسور هستند و مکمل یکدیگر محسوب می شوند. طراحی گاورنر طوری است که اگر سرعت حرکت کابین آسانسور از میزان معینی بیشتر شود قفل خواهد شد که همین امر باعث به کار افتادن پاراشوت می شود. در این مطلب به بررسی تفاوت پاراشوت و گاورنر می پردازیم.

کاربرد گاورنر آسانسور چیست؟
کاربرد گاورنر آسانسور چیست؟

گاورنر چیست و چه وظیفه ای در آسانسور دارد؟

یکی از ابزارهای مهم ایمنی آسانسور گاورنر است که نوعی ترمز مکانیکی الکتریکی محسوب می شود. هدف از طراحی گاورنر توقف کابین و از جلوگیری  سرعت بیش از حد آسانسور است. گاورنر به سرعت حساس بوده و در صورت وجود سرعت زیاد در کابین عکس العمل نشان می دهد و با کمک قفل مکانیکی خود کابین را طی چند مرحله متوقف می کند. سپس میکروسوئیچ‌ها را تحریک کرده و باعث قطع شدن فرمان موتورمی شود تا در نهایت حرکت از سوی موتور نیز قطع گردد.

پاراشوت آسانسور
پاراشوت آسانسور

پاراشوت چیست و کاربرد آن در آسانسور چیست؟

ترمز اضطراری یا پاراشوت قطعه‌ای در زیر یوک کابین آسانسور یا در دو طرف آن است و می تواند با کمک دو فکی خود کابین را روی ریل ها متوقف کند. پاراشوت بیشتر در مواقعی کاربرد دارد که سرعت بیش از حد مجاز می تواند منجر به پاره شدن سیم بکسل و سقوط آسانسور گردد. کابین آسانسور توسط زنجیرهای آویزان شده یا سیم بکسل به سمت بالا و پایین حرکت می کند. در هنگام قطع شدن برق یا سقوط  کابین، سیستم ایمنی ترمز یا پاراشوت می تواند وارد عمل شده و باعث توقف آسانسور شود.

پاراشوت در زمانی که سرعت بسیار زیاد است توسط گاورنر یا سیستم کنترل‌کننده سرعت بالا فعال می گردد؛ به عبارتی پاراشوت دستور توقف کابین را از گاورنر دریافت کرده و وارد عمل می شود. به طوری که ترمز اضطراری می تواند روی ریل‌های راهنمای کابین یا وزنه تعادل قفل شده و آسانسور را متوقف نماید و از وارد شدن آسیب‌های احتمالی به مسافران جلوگیری کند.

محل نصب پاراشوت و گاورنر در آسانسور کجاست؟

محل نصب پاراشوت در قسمت بالا و پایین کابین آسانسور است؛ معمولا این قطعه در دو طرف یوک در کنار ریل های راهنمای کابین و زیر یوک کابین نصب می شود. رابط یا دسته پاراشوت سبب اتصال سیم بکسل گاورنر به پاراشوت می شود. همچنین گاورنر به صورت ثابت در بالای آسانسور و داخل موتور خانه نصب می گردد و محل نصب گاورنر در نزدیکی کف چاهک و پایین آسانسور است.

در طول زمان ممکن است سیم بکسل تغییر اندازه بدهد؛ برای مثال احتمال دارد به خاطر کشش طولانی با گذشت زمان اندازه سیم بزرگتر شود. به همین دلیل گاورنر در پایین ثابت نصب نشده و به شکل آویزان است تا بتواند اثر تغییرات طول سیم بکسل را خنثی کند. همچنین برای اینکه سیم بکسل همیشه در کشش باشد و روی فلک سُر نخورد یک وزنه با قلاب به سیم بکسل وصل می کنند.

عملکرد پاراشوت و گاورنرچگونه است؟

هنگامی که به دلیل سرعت زیاد کابین، گاورنر قفل می کند باعث توقف حرکت سیم بکسل گاورنر می شود. سپس چون کابین در حال حرکت است دسته پاراشوت کشیده شده و در نهایت باعث به هم نزدیک شدن فک‌های پاراشوت می شود و فک ها را درگیر ریل راهنما می کند. درگیری فک ها با ریل با افزایش سرعت آسانسور یا بالاتر رفتن وزن کابین بیشتر می گردد؛ در نتیجه نیروی نگهدارنده پاراشوت عملکرد قوی‌تری خواهد داشت. پس از توقف آسانسور رابط  پاراشوت سر جای خود می ماند که باید سرویسکار آن را به صورت دستی آزاد کند.

زمانی که  گاورنر و ترمز ایمنی و میکروسوئیچ های روی آن سری ایمنی را قطع می کنند؛ در این شرایط  برای ادامه کار آسانسور و رفع خطا در عملکرد آن باید به  سرویسکار مراجعه کرد. اگر به هر دلیلی سیم بکسل بریده شود سری ایمنی توسط میکروسوئیچ های روی فلکه پایین گاورنر برای جلوگیری از ایجاد خطر قطع می شود. گاورنر در سرعت های بالای ۱۵ تا ۲۵ درصد از سرعت مجاز می تواند پاراشوت را فعال کند و همزمان با این کار باعث قطع سری ایمنی می گردد.

تفاوت پاراشوت و گاورنر

یک تفاوت پاراشوت و گاورنر مربوط به محل قرارگیری این دو قطعه در آسانسور است. به طوری که گاورنر در بالای پشت بام و در کنار تابلو فرمان نصب می شود؛ ولی محل قرارگیری پاراشوت در زیر کابین است. عملکرد پاراشوت و گاورنر مکمل هم است که باعث می شوند آسانسور کار خود را به درستی انجام دهد و از به خطر افتادن جان مسافران و آسیب به آسانسور جلوگیری شود.

جمع بندی

پاراشوت و گاورنر دو قطعه مهم در آسانسور هستند  که ایمنی کابین آسانسور را در سرعت ها بالا تامین می کنند. در این مطلب به بررسی وظیفه و تفاوت پاراشوت و گاورنر پرداخته شد.

پیوند های اشتراک گذاری پست

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه