یکی از ویژگیهای مشترک طراحی ساختمان و سازه ها، از محیط های مسکونی، تجاری، سازمانی و صنعتی گرفته تا مراکز خرید، پارکینگها، بیمارستانها و ایستگاههای راهآهن «آسانسور» است. آسانسورها زندگی را برای اهالی و کاربران ساختمان ها آسان تر می کنند و با حذف نیاز به بالا رفتن از پله، دسترسی به طبقات بالایی را تضمین میکنند.
آنها همچنین گزینه ای برای حمل و نقل کالا هستند، همانطور که در بالابرهای محل بارگیری در تنظیمات انبار مشاهده می شوند. آسانسور از اجزای مختلفی تشکیل شده که یکی از آنها سنسور آسانسور است.
این سنسورها در آسانسور می توانند در فرایند شناسایی دستورات بسیار کمک کننده باشند و سیگنال هایی مرتبط را به تابلوی فرمان آسانسور بفرستند. در این مطلب قصد داریم انواع سنسور در آسانسور را توضیح داده و کارایی هریک را بررسی کنیم، با وبسایت آسانسور سخاوت در ادامه همراه باشید.
انواع سنسور در آسانسور
در آسانسورها چهار نوع اصلی مکانیسم حرکت آسانسور وجود دارد: کشش، هیدرولیک، خلاء و MRL. سنسورهای مورد استفاده در انواع آسانسورها شامل سنسورهای طبقات، مادون قرمز، تراز، جریان، اثر هال و انکودر می باشد.
رمزگذارها برای تشخیص سرعت چرخش موتور به منظور کنترل حرکت و موقعیت کابین آسانسور استفاده می شوند. سیستم های کنترل در آسانسور انواع اطلاعات را از کلیدها دریافت می کنند و سپس با درنظرداشتن اولویت در پاسخ دستورات لازم را با در نظر گرفتن اولویت به درایو تغذیه برق انتقال می دهند و سرانجام دستورات اجرا می شود.
اینکه آسانسور بر اساس اصول هیدرولیک و کشش یا بدون کابین و خلا کار کند، انواع مختلفی از سنسورها را می توان در آنها استفاده کرد و این سنسورها هم بسیار گسترده هستند.
بکارگیری این سنسورها عملکرد صحیح و نرم آسانسور را تضمین می کند. برای آسانسورهای مسافری رعایت ایمنی، قابلیت اطمینان و راحتی آسانسور موضوعی کلیدی است. استارت و ترمز ملایم هنگام حرکت و ایستادن هم ضروری است و در همه ی آسانسورها باید به خوبی رعایت شود.
سنسور طبقات
یکی از مهم ترین سنسور آسانسورها، سنسور طبقات است. محل نصب سنسور طبقات در سقف کابین و در حالت متصل به یوک است. موقعیت مکانی این سنسور آسانسور هم بالاتر از کفشک آسانسور می باشد. وظیفه این قطعه تشخیص طبقات ساختمان است و از همین رو یکی ضروری ترین اجزا تمام آسانسورها به شمار می رود.
سنسور طبقات از قسمت بیرونی سقف آسانسور متصل شده، به گونه از که از داخل آسانسور قابل رؤیت است. سنسور طبقات از جمله قطعاتی است که در مرحله آخر نصب آسانسور یعنی در مرحله راه اندازی جاگذاری می شود. وجود این سنسور آسانسور در تمامی آسانسورها، بالابرها، باربرها و برانکاردبرها ضروری و مهم است.
سنسور جریان
سنسور جریان یک سنسور آسانسور است که به سنسور مغناطیسی هم معروف است. کار این سنسور این است که اطلاعات مغناطیسی یا کدها را به صورت مغناطیسی برای پردازش در مدارهای الکترونیک به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. در آسانسور سنسور جریان، جریان کاری موتور را بر اساس قدرت موتور تشخیص می دهد و می تواند در سطح مناسبی تنظیم شود.
سنسور تراز
سنسورهای تراز، شماره طبقه را به مرکز کنترل منتقل می کنند که مکانیزم ترمز فعال شود تا اطمینان حاصل شود که آسانسور در سطح مورد نظر متوقف می شود.
سیستم حسگر این سنسور آسانسور اجازه می دهد که بر مجموعه آسانسور و سیستم کنترل مربوط به آن نظارت شود تا بررسی شود که آیا کابین در تراز با سطح کف متوقف می شود یا خیر. حسگرها دستیابی به این امر، در واقع سنسورهای الکترونیک نوری یا سنسورهای موقعیت هوشمند هستند که در چاه آسانسور یا بالای کابین نصب شده اند.
سنسور اثر هال
در برخی از آسانسورها از سنسور اثر هال برای تشخیص موقعیت کابین استفاده می کنند. برای جلوگیری از خروج آسانسور از ریل، کلیدهای حد مجاز برای تنظیم بالاترین و پایین ترین موقعیت برای کابین از سنسور اثر هال استفاده می شود. اثر هال توسعه یک میدان الکتریکی عرضی در یک ماده جامد است؛ هنگامی که ماده جامد حامل جریان الکتریکی بوده و در یک میدان مغناطیسی عمود بر آن جریان قرار می گیرد.
بطور کلی سنسور اثر هال دستگاهی است که با اعمال میدان مغناطیسی، فعال می گردد. هنگامی که این مدل از سنسور آسانسور، در یک میدان مغناطیسی قرار می گیرد، خطوط شار مغناطیسی، نیرویی به نیمه هادی اعمال می کند. این نیرو، باعث جهتگیری حامل های بار موجود به دو طرف تیغه می شود. حرکت حامل های بار، نتیجه نیروی مغناطیسیِ وارده به آنها است.
سنسور مادون قرمز
حسگرهای مادون قرمز نوعی دیگر از سنسور آسانسور هستند که کاربرد مهمی دارند. در واقع وظیفه ی سنسور مادون قرمز این است که موانعی که موجب بسته نشدن درب آسانسور هستند را تشخیص می دهد تا از گیر یا افتادن مسافران بین درها جلوگیری کند. سنسور مادون قرمر بروی درب آسانسور نصب می شود و براحتی قابل رویت است.
سنسور بار
سنسور آسانسور بعدی، سنسور بار است. سنسور بار در پایین خودرو تعبیه شده است تا بار را کنترل کند و در صورت لزوم هشدار اضافه بار را صادر کند. اگر سنسور بار در آسانسور فعال شود عموما به این صورت است که درب آسانسور را باز نگه می دارد و تا زمانی که اضافه بار خارج نشود درب بسته نخواهد شد.
طراحی آسانسور باید به صورتی باشد که تا جای ممکن از بروز هرگونه حادثه ای جلوگیری کند و احتمال بروز هرگونه پیش آمد ناگوار به حداقل برسد. در آسانسورها هیچ مساله ای مهمتر از جلوگیری از بروز خسارت جانی و مالی نیست.
سنسور انکودر
سنسور انکودر یا رمزگذارها یکی از مهم ترین انواع سنسور در آسانسور هستند. چه سیستم بازخورد مطلق باشد، چه افزایشی یا یک سیستم بازخورد موتوری، سنسور انکودر یک جز حیاتی در سیستم کنترل آسانسور است و بازخورد قابل اعتماد و دقیقی را برای اطمینان از عملکرد بهینه آنها ارائه می دهد. آنها در مورد موقعیت و سرعت آسانسور بازخورد خواهند داد تا در صورت لزوم سرعت آسانسور را تنظیم کنند.
سنسور انکودر به کنترلر می گویند که کابین آسانسور به طبقه مورد نظر رسیده و در سطح آن قرار دارد تا مسافران یا کالاها بدون زحمت و دردسر پیاده شوند. وظیفه دیگر سیستم انکودر این است که درهای اتوماتیک را برای اطمینان از باز و بسته شدن سریع و در عین حال ایمن کنترل می کند.