آسانسور یک وسیله پرمصرف با قطعات الکترونیکی و مکانیکی حساس است که ایجاد اشکال در هر کدام از این قطعات می تواند صدمات و آسیب های جبران ناپذیری به جان استفاده کنندگان این وسیله وارد کند. این وسیله برای اینکه کارایی مناسبی داشته باشد و عمر مفید آن افزایش یابد، نیاز به سرویس های دوره ای منظم زیر نظر افراد متخصص دارد تا براساس یک چک لیست استاندارد ایمنی و کارایی آن را تضمین کنند. در این راستا شرکت های زیادی هستند که کار خدمات آسانسور را انجام می دهند؛ از این رو بر آن شدیم تا در این مقاله به این موضوع بپردازیم که اصولاً چه اقداماتی و با صرف چه زمان و هزینه ای را می توان خدمات آسانسور محسوب کرد؛ بنابراین با ما همراه باشید تا اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورید.
خدمات آسانسور چیست؟
خدمات آسانسور به بازبینی قطعات نصب شده آسانسور و نظارت مستمر بر چگونگی عملکرد آسانسور پس از نصب اطلاق می شود. به طور کلی نمی توان مکانیزم یا سیستمی را یافت که به بازبینی، نگهداری و سرویس دوره ای نیازمند نباشد و این اصول در سیستم هایی که ایمنی آن ها با جان و سلامت افراد ارتباط مستقیم دارد، بیشتر احساس می شود. به همین دلیل، اهمیت دریافت خدمات آسانسور و سرویس و نگهداری از آن را نباید کمتر از اهمیت نصب آن دانست و هم چنین باید به این نکته توجه داشت که هر آسانسور، صرف نظر از شرکت سازنده ای که دارد و نوع آن، حتماً باید به صورت منظم توسط فرد یا افراد حرفه ای بررسی و در صورت لزوم تعمیر شود.
خدمات آسانسور شامل چه مواردی است؟
به طور کلی خدمات آسانسور در سه مرحله انجام می شود:
۱. موتورخانه آسانسور
معمولاً خدمات آسانسور از موتورخانه آسانسور شروع می شود. در این بخش موتور آسانسور و تابلو فرمان مورد بررسی قرار می گیرد. این بخش شامل موارد زیر است:
- بررسی ایمنی مدارها: بررسی تک تک قطعات از نظر تغییر رنگ چراکه می تواند نشانه بالابودن آمپر برق و نیم سوز شدن قطعه باشد.
- بررسی صحت سیم کشی ها
- بررسی صدای غیرعادی آسانسور
- بررسی روغن موتور آسانسور در موتورهای گیربکسی (روغن آسانسور باعث کاهش اصطکاک، پیشگیری از زنگ زدگی، ضربه گیری و کاهش مصرف انرژی می شود.)
- بازدید ترمز موتور آسانسور
- بازدید لنت ها و فنر ترمزها
- بررسی فن موتور آسانسور (فن آسانسور، موتور آسانسور را خنک می کند و اگر از کار بیفتد، باعث خرابی موتور آسانسور می شود.)
۲. کابین آسانسور و چاه آسانسور
پس از بررسی موتور آسانسور، نوبت به کابین و چاه آسانسور می رسد، سرویس این بخش شامل موارد زیر است:پس از بررسی موتور آسانسور، نوبت به کابین و چاه آسانسور می رسد، سرویس این بخش شامل موارد زیر است:
- بررسی سلامت سیم بکسل ها و قدرت کشش آن ها: سیم بکسل به کابل هایی از جنس فولاد گفته می شود که به وسیله تاباندن تعدادی رشته سیم فلزی به دور یک محور مفتولی فولادی ساخته می شود و برای کشیدن آسانسور به کار می رود.
- بررسی ریل آسانسور، کفشک ها و روغن دان ها: به منظور حرکت آسان کابین آسانسور روی ریل ها از کفشک آسانسور استفاده می شود. اگر کفشک های آسانسور خراب باشد، حرکت آسانسور دچار نقص می شود و شاهد توقف های مکرر در حرکت آن خواهیم بود.
- بررسی سوئیچ های لیمیت بالا و پایین آسانسور: زمان ایستادن آسانسور به وسیله سوئیچ لیمیت مشخص می شود. اگر این قطعه به خوبی کار نکند، تراز کابین دچار مشکل می شود.
- بررسی روشنایی کابین و چاه آسانسور
۳. درب طبقات آسانسور
در این مرحله این اقدامات انجام می شود:
- بررسی و سرویس کفشک و قرقره درهای آسانسور
- بررسی آرام بند دربهای آسانسور
سرویس کار آسانسور در تمام مراحل فوق، هر قسمتی را که نیاز به آچارکشی، روغن کاری یا گردگیری داشته باشد، سرویس می کند.
تمام مراحل فوق حدود ۲۰ تا ۳۵ دقیقه طول می کشد، مگر اینکه قطعه ای نیاز به تعمیر داشته باشد.
عدم انجام خدمات آسانسور، چه تبعاتی می تواند داشته باشد؟
متأسفانه برخی از افراد فکر می کنند اگر برای سرویس و نگهداری آسانسور هزینه نکنند و تنها در صورت نیاز قطعات آسانسور اقدام به تعمیر یا تعویض آن کنند، مقرون به صرفه تر است.
لازم به توضیح است که سرویس کار آسانسور در هر بار بازدید، تمام قطعات و اجزای آسانسور را بررسی می کند تا از عملکرد درست آن ها اطمینان حاصل کند و اگر قطعه ای دچار نقص فنی باشد اقدام به تعمیر یا تعویض آن می کند؛ به همین دلیل از خرابی برخی قطعات آسانسور پیشگیری می شود.
توجه داشته باشید که در برخی موارد، بروز اشکال در عملکرد بخش کوچکی از آسانسور منجر به خرابی های جبران ناپذیر و هزینه بری در آسانسور می شود و حتی گاهی باعث بروز حوادث خطرناکی هم می شود.
بنابراین عدم استفاده از خدمات آسانسور شاید در ظاهر کار، به صرفه جویی در هزینه های ماهانه ساختمان کمک کند؛ اما اگر آسانسور خراب شود و نیاز به تعمیر داشته باشد، به دلیل عدم خدمات دوره ای باید هزینه ای بیشتر از یک ماه سرویس آسانسور را برای عیب یابی بپردازید؛ هم چنین تعمیرات خرابی های ناگهانی می تواند شما را برای مدت طولانی از استفاده از آسانسور محروم کند.
شرکت های خدمات آسانسور
در نظر داشته باشید که به صرف این که یک سرویس کار به صورت ماهیانه به ساختمان شما سر بزند و به بررسی قسمت های مختلف آسانسور بپردازد، کافی نیست.
بسیاری از افراد هستند که به اسم سرویس و نگهداری آسانسور به صورت ماهانه مبالغ هنگفتی از شما دریافت می کنند ولی آسانسور را به صورت کامل و صحیح بررسی نمی کنند یا اینکه از ترفندهایی برای جلوگیری از خرابی آسانسور استفاده می کنند.
اکثر این افراد دانش و مهارت کافی برای این کار ندارند و به صورت مستقل عمل می کنند و در صورت خرابی ناگهانی آسانسور از آن ها فقط یک شماره تلفن دارید و ممکن است در زمان بروز حادثه در دسترس نباشند.
بنابراین بهتر است برای دریافت خدمات آسانسور از شرکت های مجاز و با تجربه در این زمینه استفاده کنید.
این شرکت ها معمولاً سرویس کاران کارآزموده ای را استخدام می کنند و هر زمان که برای آسانسور ساختمان شما مشکلی به وجود بیاید، موظف هستند آن را برطرف کنند.
سخن پایانی
امروزه استفاده از آسانسور جزو جدایی ناپذیر ساختمان های چندطبقه شده است و برخورداری از این وسیله نه تنها یک امتیاز برای ساختمان ها محسوب می شود، بلکه یک ضرورت است.
صرف نظر از اینکه از چه نوع آسانسوری استفاده می کنید و تا چه میزان به کیفیت آن اطمینان دارید، سرویس و نگهداری از قطعات مکانیکی و الکترونیکی آسانسور یک ضرورت است، زیرا بازبینی بخش های مختلف آسانسور اعم از موتور آسانسور، کابین و چاه آسانسور و درهای آن نه تنها می تواند عمر مفید این وسیله پرکاربرد را افزایش دهد بلکه از خرابی های ناگهانی آن نیز پیشگیری می کند و به این وسیله باعث می شود خطری متوجه مسافران آن نباشد و هزینه های تعمیرات قطعات به حداقل برسد.
در صورت نیاز به دریافت خدمات آسانسور حتماً از شرکت های معتبری که در این زمینه فعالیت می کنند استفاده کنید زیرا درصورت لزوم همیشه در دسترس هستند.