علت توقف آسانسور بین طبقات گاهی به تنظیمات آسانسور مرتبط است و در مواقعی علت انسانی دارد. وقتی در زمان بیرون آمدن از آسانسور و سوار شدن به آن در بین طبقات آسانسور متوقف می شود ممکن است منجر به حوادث و اتفاقات جبران ناپذیری شود. در چنین شرایطی باید آرامش خود را حفظ کنید و از طریق دستگاه اطلاع رسانی که در آسانسور تعبیه شده مشکل را به مدیر ساختمان اطلاع دهید. از مهمترین تجهیزاتی که باعث گیر کردن ناگهانی آسانسور می شود می توان به نوسان بالای برق ورودی، قطع کامل برق ورودی سیستم آسانسور، نبود باطری پشتیبان، دوفاز شدن برق آسانسور، تکفاز شدن برق آسانسور، تداخل فرکانس بالای برق ورودی و استفاده نادرست مسافران از آسانسور اشاره کرد.
انواع موتور به کار رفته در آسانسور
برای پیدا کردن علت توقف آسانسور بین طبقات در مرحله اول باید موتور آسانسور مورد بررسی قرار گیرد. برای راه اندازی آسانسور از دو موتور تک سرعته و دو سرعته استفاده می شود که هر یک دارای عملکرد متفاوتی می باشند.
عملکرد موتور تک سرعته به این ترتیب است که دارای یک دور سرعت بوده و حرکت خود را به آرامی آغاز می کند و به مرور سرعت خود را افزایش می دهد تا اینکه به سرعت نامی خود می رسد. این موتور با نزدیک شدن به طبقه مورد نظر به صورت تدریجی سرعت خود را کاهش می دهد تا بدون لرزش و به آرامی بتواند کابین آسانسور را نگه دارد.
موتور دو سرعته دارای دور سرعت کند و تند است و در آغاز حرکت با دور تند سرعت به یکبار افزایش می یابد و هنگام نزدیک شدن به طبقه مورد نظر بصورت یکباره تغییر دور می دهد و آسانسور با لرزش و تکانه هایی نگه داشته می شود. وقتی در آسانسوری موتور دو سرعته به کار رفته باشد در زمانی که کابین سنگین باشد سبب می شود کابین آسانسور از سطح طبق مورد نظر کمی پایین تر توقف کند. در حالی که اگر کابین خالی باشد کابین آسانسور از سطح طبقه مورد نظر بالاتر توقف می کند. برای حل این مشکل می توان در آسانسور با موتورهای دو سرعته، ترمزهای قوی و حساس نصب کرد.
نکته مهم اینکه در تمام مدل های آسانسور برای تشخیص طبقات و مکان توقف از یک نوع سنسور استفاده می شود. در انواع آسانسورها برای توقف آسانسور در طبقه مدنظر، دو سری آهنربا بر روی ریل ها نصب می شود. در این بین سنسوری بر روی آسانسور قرار داده می شود که می تواند پیام توقف آسانسور را با عبور از آهنربا به تابلو ارسال نماید. در چنین حالتی اگر ترمزهای آسانسور بیشتر از مقدار استاندارد محکم شده باشند می تواند سبب توقف کابین قبل از رسیدن به طبقه مورد نظر شود. چنانچه ترمزها عملکرد خوبی نداشته باشند کابین از سطح طبقه عبور کرده و متوقف می شود. بنابراین مشاهده می شود که در هر دو حالت توقف آسانسور بین طبقات اتفاق می افتد که برای جلوگیری از این مشکل باید تنظیم ترمزها به صورت دقیق انجام شود.
دلیل توقف کابین آسانسور بین طبقات چیست؟
در برخی اوقات ممکن است پیامی که سنسور روی آسانسور، هنگام عبور آهنربا، به تابلو فرمان آسانسور ارسال می کند با موفقیت انجام نگیرد. این امر به طور حتم ناشی از تنظیمات تابلو می باشد.
اگر این پیغام در زمان مناسب به تابلو فرستاده نشود و فرمان توقف آسانسور به وسیله قطعات مکانیکی اجرا نشود، کابین بین طبقات می ایستد.
برای رفع این علت ایستادن آسانسور بین طبقات باید تابلو فرمان دوباره تنظیم شود و آهنربا به درستی جابجا شود تا ارسال فرمان توقف با موفقیت صورت بگیرد.
به این منظور باید یک سرویس کار بیرون در چاه آسانسور و دیگری در داخل کابین حضور داشته باشد تا آهنرباها به طور دقیق تراز و جابجا شوند.
نکته مهم دیگری که باید برای علت ایستادن آسانسور بین طبقات توجه کنید این است که هرگز سرویس دوره ای آسانسور را دست کم نگیرید، چرا که سرویس کار تمامی قطعات و بخش های آسانسور را بررسی می کند و در صورت ایجاد حتی کوچکترین مشکل توقف آسانسور، آن را برطرف می نماید.
برای رفع علت توقف آسانسور بین طبقات چه باید کرد؟
در صورتی که برای آسانسور از موتور دو سرعته استفاده شود، به احتمال زیاد حرکت و توقف کامل آسانسور با لرزش و تکان همراه خواهد بود. به این ترتیب در صورت سنگینی کابین، آسانسور هنگام توقف پایین تر از طبقه می ایستد. در صورت خالی بودن کابین نیز آسانسور هنگام توقف بالاتر از طبقه می ایستد.
راه حل این علت ایستادن آسانسور بین طبقات این است که ترمزهای قدرتمند و حساس در سیستم آسانسور نصب شود.
از طرف دیگر در تمامی انواع آسانسورها دو ریل وجود دارد که روی هر کدام از آن ها دو سری آهنربا نصب می گردد که در توقف صحیح آسانسور در طبقه مورد نظر و مکان یابی درست برای توقف آسانسور نقش مهمی دارند.
سنسوری که روی آسانسور نصب می شود، هنگام عبور آهنربا پیام توقف آسانسور را به تابلو فرمان ارسال می نماید.
در این شرایط سفت کشیده شدن ترمزهای آسانسور آن هم بیش از حد استاندارد می تواند علت ایستادن آسانسور بین طبقات باشد، چرا که کابین قبل از این که حتی به طبقه مورد نظر برسد، می ایستد.
هم چنین اگر ترمزها از قدرت بالایی برخوردار نباشند، کابین طبقه مورد نظر را رد می کند و سپس متوقف می شود.
همه این ها اهمیت تنظیم دقیق ترمزهای آسانسور را پررنگ می کند.
هنگام گیر افتادن در آسانسور چه کنیم؟
زمانی که آسانسور به هر علتی در بین طبقات متوقف می شود باید آرامش و خونسردی خود را حفظ کرده و نگران نشوید. در مرحله اول باید مشکل گیر افتادن در آسانسور را از طریق سیستم اطلاع رسانی داخل آسانسور یا از طریق تلفن همراه خود به مدیر مجموعه اطلاع دهید. سپس باید صبر کنید و در مقابل ترس هایی از قیبل ترس از اتمام اکسیژن، ترس از سقوط آسانسور ، تاریک بودن کابین و نبود یا قطع برق اضطراری مقاومت کنید. زیرا به دلایل بسیار محکم که در ادامه توضیح می دهیم هیچ کدام از این ترس ها مهم نیستند.
- ترس اتمام اکسیژن: بیشترین ترس از گیر افتادن در آسانسور ترس از اتمام اکسیژن است که باید بدانید که دیواره های آسانسور به طور کامل در برابر نفوذ هوا ایزوله نشده اند. بنابراین هوا می تواند به داخل کابین آسانسور وارد شود و فضای داخل کابین هرگز خالی از اکسیژن نخواهد شد.
- ترس از سقوط آسانسور: در مورد ترس از سقوط آسانسور هم باید توجه کنید که سیستم ترمز اضطراری در آسانسور یک سیستم مکانیکی بوده و از کار نمی افتد. همچنین آسانسور توسط سیم بکسل هایی بسیار محکم جابجا می شود که دارای ضرایب اطمینان بالایی هستند و احتمال پارگی آن ها در حد صفر است . همچنین در آسانسور ترمزهایی به نام پاراشوت وجود دارد که در برابر پاره و یا بریده شدن سیم بکسل ها از سقوط آسانسور جلوگیری می کنند.
- برق اضطراری آسانسور : اگر به دلیل قطع برق آسانسور متوقف شود می توان از سیستم برق اضطراری استفاده کرد تا آسانسور بتواند در اولین طبقه افراد را پیاده نماید. اهمیت برق اضطراری آسانسور در کاهش توقف آسانسور بسیار زیاد است. زیرا یک روش متداول برای زمانی است که برق قطع شده و کابین بین طبقات متوقف گردیده و افراد داخل آن محبوس شده اند. در این شرایط با استفاده از برق اضطراری می توان کابین را به حرکت در آورد و ترمز مکانیکی آسانسور توسط اهرم و گرداندن چرخ دستی باز کرد و مسافران را نجات داد.
- تاریک بودن کابین : در مواقعی که برق اضطراری نباشد می توان برای روشن کردن کابین آسانسور از چراغ قوه تلفن همراه کمک گرفت.
اهمیت سرویس آسانسور در کاهش گیر کردن در آسانسور
سرویس آسانسور به منظور بررسی کلی و دقیق قطعات نصب شده و نظارت مداوم بر عملکرد کلی سیستم انجام می گیرد. هر واحد آسانسور باید در فواصل زمانی معینی توسط افراد متخصص مورد بازبینی قرار بگیرد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود. ممکن است خرابی قطعه ای به مرور زمان سبب فرسودگی و خرابی قطعه ای دیگر شود. به عنوان مثال فرسودگی سیم بکسل در صورتی که برای مدت طولانی بررسی نشود می تواند منجر به ایجاد خوردگی در فلکه های کششی موتور و فلکه هرزگرد آن شود. همچنین اگر این مشکل پابرجا باشد و ترمز ایمنی آسانسور نیز تنظیم نباشد ممکن است سیم بکسل پاره شده و منجر به سقوط کابین آسانسور گردد.
سرویس آسانسور طی مراحل زیر انجام می گیرد:
سرویس و نگهداری آسانسور به صورت دورهای می تواند مزایایی زیر را داشته باشد:
- افزایش عمر مفید آسانسور
- شناسایی قطعات فرسوده و معیوب و تعویض به موقع آنها
- کاهش احتمال خسارات مالی و جانی
- کاهش هزینههای لوازم یدکی
بهطور کلی عملیات سرویس آسانسور مراحل نام برده شده در زیر را شامل میشود:
- سرویس کابین و طبقات شامل بررسی عملکرد کابین و روشنایی کابین، بازدید اعلام طبقات و موزیک و شستی احضار طبقات و فن و کلید فن، صفحه نمایش شستیها و بازدید شستی احضار کابین می باشد.
- سرویس درهای لولایی طبقهها شامل روغنکاری لولاها، بازدید فنر درب لولایی آسانسور و کنتاکت درها و درها و قفلها و مگنت در بازکن، تنظیم درها می باشد.
- سرویس درهای تمام اتوماتیک طبقهها شامل بازدید موتور سر در و کارکرد آن و بازدید قفلها، نظافت شیارهای درب اتوماتیک آسانسور، بررسی کنتاکتهای در و کفشکهای زیر درب آسانسورمی باشد.
- سرویس چاه آسانسور شامل بازدید تراول کابل آسانسور و روشنایی چاه آسانسور، روغنکاری ریل راهنمای آسانسور، بازدید لقمههای وزنه آسانسور و ریل کابین و زنجیر جبران آسانسور و کرپیها و سربکسلها و میکروسوئیچهای حد limit و دور اندازهای آسانسور و گاورنر پایین و استپ قارچی چاهک پایین آسانسور، بررسی روغندانهای آسانسور و ترمز ایمنی پاراشوت و اتصالات آن، کفشکهای وزنه تعادل آسانسور و کابین و کشش ارتجاعی سیم بکسلها، بازدید اتصالات سیم بکسل و کابین و قاب وزنه و سنسور آهنربا و آهنرباهای آسانسور و ضربهگیر کابین و قاب وزنه آسانسور، بررسی اتصالات و پیچ و مهرههای یوک کابین و اتصالات ترمینالها و دکمههای جعبه رویزیون می باشند.
- سرویس موتورخانه شامل بازدید و تعویض روغن گیربکس و شفت موتور گیربکس آسانسور و سیم بکسل، دمای موتورخانه و ترموستات، بازدید فیوزها و اتصالات جعبه سه فاز و شیارهای سیم بکسل فلکه کششی موتور و هرزگردها، تنظیم ترمز موتور آسانسور و بازدید لنت ترمز موتور، نظافت موتورخانه، داخل موتور، ژنراتور و فن موتور آسانسور، بازدید گاورنر و اتصالات آن و ترمینالها، اتصالات و قطعات تابلو فرمان آسانسور، بررسی استحکام شاسی پایه موتور آسانسور و تست سیستم نجات اضطراری و دشارژ باطری های نجات اضطراری آسانسور می باشد. هر چه این بازبینی ها در فاصله زمانی کمتری انجام شود می تواند در کاهش گیر کردن آسانسور بسیار مفید باشد.
سلام مدت یکسال پیش تراول کابل اسانسور سوخت وکلی خسارت زد بعد تعویض وسرویس اسانسور درب داخل درست بسته نمیشد وکابین گیر میکرد.سرویس کار بعد کلی کار کردن روی جعبه گفتن کنتاکتور تعویض بشه به هر حال الان باز همون مشکل درب گاهی روی طبقه میمونه لطفا راهنمایی کنید
نظر دهید