طول عمر متوسط آسانسورها بسته به نوع دستگاه و عوامل دیگر تقریبا ۲۰ تا ۲۵ و حداکثر ۳۰ سال بدون لحاظ کردن قطعات ثابت است؛ که با انجام سرویس های نگهداری دوره ای و استفاده درست از آن می توان متوسط عمر آن را افزایش داد. به طور معمولا بعد از گذشت ۲۰ سال آسانسور نیاز به نوسازی پیدا می کند و بعد از گذشت ۳۰ سال از عمر آسانسور قطعات فنی دستگاه نیز باید تعویض گردند. با این مقاله همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد راهکارهای افزایش طول عمر آسانسور، طول عمر قطعات و مسائل مربوط به نوسازی و تعویض آسانسور بدست آورید.
طول عمر قطعات آسانسور
بسیاری از قطعات آسانسور در بلند مدت دچار خرابی و فرسودگی می شوند و نیاز به تعویض و نوسازی دارند. عمر قطعات این دستگاه متفاوت است و هر قطعه ای می تواند بسته به کیفیت خود بین ۲-۵ سال، ۵-۱۰ سال، و ۱۰ تا ۱۵ سال عمر کند. به طوری که طول عمر قطعات آسانسور مثل فلکه اصلی موتور، سیم بکسل و تراول کابل عمر بیشتر و قطعات فرعی آن شامل دیکتاتور ، قفل و باطری نجات اضطراری عمر کمتری دارند.
برای افزایش طول عمر متوسط قطعات آسانسور باید سرویس های دوره ای را به صورت ماهانه انجام داد تا از خراب شدن یکباره آسانسور جلوگیری شود. در ایران طول عمر آسانسور تقریبا ۱۵ سال برآورد شده که در بازه های متفاوت قطعات مختلف نیاز به تعویض دارند. چنانچه سرویس های دوره ای ماهانه و سالانه از آسانسور برای مالک آن بی اهمیت باشد می تواند طول عمر ۱۵ سال آسانسور کاهش یابد. بر اساس قوانین و مقررات آسانسوره باید بعد از گذشت یک سال از نصب آسانسور، آن ها توسط کارشناس بازبینی شوند تا در صورت وجود مشکل بتوان خرابی آن را برطرف نمود.
عمر مفید کابل آسانسور
کابل یا سیم بکسل آسانسور از چند رته سیم فلزی که به دور هسته ای فولادی پیچانده شده اند تشکیل می شود؛ همچنین جنس هسته سیم بکسل می تواند از کنف، پنبه یا فولاد ساخته شود. محل نصب این کابل در بالای آسانسور است و می توان با انجام به موقع سرویس های دوره ای و روغن کاری عمر متوسط آن را افزایش داد. سیم بکسل های فولادی به دلیل اینکه بدون روکش هستند در برابر خوردگی بسیار آسیب پذیرند؛ از این رو باید روغنکاری آن ها به موقع انجام شود تا از خرابی آن جلوگیری گردد.
روغن برای کابل های آسانسور مانند یک پوشش است که می تواند خرابی سیم بکسل را در برابر اکسیده شدن و فرسودگی به تاخیر اندازد. از سوی دیگر روغنکاری به عنوان یک ضربه گیر در سیم بکسل می تواند از ایجاد اصطکاک بین مفتول های سیمی این کابل جلوگیری نماید و سبب افزایش طول عمر متوسط آسانسور گردد.
سیم بکسل های آلمانی از کیفیت و مقاومت بالایی برخوردارند و دارای عمر مفید طولانی هستند. البته طول عمر مشخصی برای سیم بکسل آسانسور برآورد نشده؛ زیرا عمر مفید این قطعه از آسانسور به عوامل گوناگونی مانند تعداد سیم بکسل، مشخصات فلکه آسانسور و میزان بار وارد بر آسانسور بستگی دارد.
روش های افزایش طول عمر آسانسور
در صورت فرسودگی و آسیب دیدگی کلی آسانسور امکان تعمیر و بازسازی آن تقریبا غیر ممکن خواهد بود. برای افزایش طول عمر متوسط آسانسور باید تعمیرات دوره ای و نگهداری درست از این دستگاه اهمیت بیشتری بدهیم. در ادامه نکات و روش هایی را معرفی می کنیم که با اجرای آن ها می توان تا حد زیادی طول عمر آسانسور را افزایش داد.
- توجه به دمای آسانسور در طول عمر آسانسور بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین دمای مناسب برای داخل کابین آسانسور بین پانزده تا سی درجه سانتی گراد باید باشد.
- بازبینی کلی و بصری آسانسور دو بار در ماه
- در هنگام بررسی به چراغ های آسانسور توجه کنید و در صورت خرابی یا غیر فعال بودن آن ها را تعویض نمایید.
- نظافت و پاک کردن کثیفی ها و لکه های روی دیواره کابین و درب آسانسور نقش مهمی در افزایش طول عمر آسانسور دارد. البته برای پاک کردن لکه نباید از تمیزکننده ها استفاده کرد؛ زیرا باعث از بین رفتن جلای سطح این قطعات می شوند.
- از دکمه های آسانسور به درستی استفاده نمایید و اگر گیر کرده اند باید روی آن ها به آرامی ضربه بزنید تا مشکل رفع شود. برای این کار ابزار دیگری به کار نبرید که سبب آسیب به دکمه ها گردد.
- زمانی که قابل درب را رنگ می کنید احتیاط کنید که رنگ به قسمت لاستیک درب ریخته نشود؛ زیرا ماندن رنگ روی لاستیک سبب از بین رفتن لاستیک می شود.
- اگر در آسانسور نشتی مشاهده کردید باید متخصصان را مطلع کنید.
- تعمیر و نگهداری آسانسور را جدی بگیرید تا از هزینه های بیشتر بازسازی و تعویض آسانسور جلوگیری شود.
بازسازی آسانسور یا تعویض؟
امروزه آسانسور یک جزء جدایی ناپذیر از ساختمان های چند طبقه شده است؛ به همین دلیل همانند سایر تجهیزات ساختمان بعد از مدتی کار کردن نیاز به بازسازی یا تعویض پیدا می کند. همان طور که بیان شد بعد از گذشت چندین سال کار آسانسورها ممکن است دچار خرابی و فرسودگی شوند و باید برای ایمن کردن آن ها اقدام به سرویس و بازسازی آن ها کرد.
معمولا به دلایل مختلفی چون مشکل در نصب، استفاده نادرست، کار زیاد و فرسودگی تجهیزات و قطعات آن نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. برای بازسازی آسانسورها باید به دو جنبه فنی و ظاهری آن توجه کرد؛ برای بازسازی یا زیباسازی ظاهری آسانسور باید موارد زیر را انجام داد:
عوامل بازسازی ظاهری آسانسورها شامل تعویض
- دیواره های کابین
- کف کابین
- سقف کابین
- شستی داخل کابین
- آینه ودستگیره ها
- درب اتوماتیک
- شستی بیرون طبقات
عوامل بازسازی فنی آسانسورها شامل تعویض
- تابلو آسانسور
- ترمز اضطراری
- گیربکس آسانسور
- فلکه اصلی موتور آسانسور
- بکسل آسانسور
- کفشک آسانسور
- تعویض و یا نصب مدار ایمنی آسانسور
با گذشت سالیان طولی حداکثر ۳۰ سال از کار آسانسور، این دستگاه باید تعویض شود. اما برای اینکه مطمئن شوید آسانسور به تعویض نیاز دارد باید سه عامل مهم را در آسانسور مورد بررسی قرار دهید.
۱. کاهش سرعت آسانسور
استفاده بیش از حد از آسانسور بین طبقات باعث آسیب به بدنه شده و انتقال وسایل با وزت بالا باعث کاهش سرعت آن می شود. چنانچه سرعت آسانسور بسیار کند شده نیاز به تعویض آسانسور است.
۲. توقف بیش از حد آسانسور
ترمزهای آسانسور ممکن است آسیب ببیند و به مرور زمان سبب توقف آسانسور در بالاتر یا پایین تر از طبقه مورد نظر می شود. در صورتی که استفاده از آسانسور خیلی زیاد است چنین مشکلی پیش می آید که در این شرایط باید ترمز تعمیر شده و ادقام به تعویض آسانسور نمایید.
۳.کار نکردن زیاد آسانسور
در صورتی که به دفعات زیاد آسانسور را تعمیر کردید ولی هم چنان درب های آسانسور باز و بسته نشد و کار نمی کرد این موضوع بدین معنی است که عمر آسانسور تمام شده و باید اقدامات مربوط به تعویض آن را انجام دهید.
جمع بندی
در این مقاله به طور مفصل در مورد روش ها و راهکارهای افزایش طول عمر آسانسور و قطعات آن صحبت شد و مطالبی در مورد تعویض یا بازسازی این دستگاه بیان شد؛ همچنین نکات مهمی را در مورد افزایش طول عمر کابل آسانسور یا سیم بکسل آن یادآور شدیم.