آسانسور ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که هر کدام از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند. یکی از مهم ترین بخش های فنی آسانسور، موتور آن است که به نوعی کیفیت آسانسور به آن بستگی دارد. شما باید با برندهای مختلف موتور آشنا شوید تا بتوانید آسانسوری با کمترین خرابی را در ساختمان خود نصب کنید. در نصب و راه اندازی آسانسور، یک سری از قطعات هستند که باید با آن ها آشنایی کافی داشته باشید. به طور کلی مشخصات فنی آسانسور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین خاطر ما در ادامه به بررسی اطلاعات مهمی در این خصوص خواهیم پرداخت. همراه ما باشید!
انواع آسانسور
آسانسور ها و بالابرها با استفاده از سیستم محرکه خاصی جا به جایی افراد و بار را انجام می دهند. آسانسور ها بر اساس مکانیزمشان به چند دسته تقسیم می شوند. به روش های جا به جایی که در آسانسور ها وجود دارد، مکانیزم آسانسور یا طریقه رانش می گویند. مکانیزم آسانسورها متناسب با انواع ساختمان و کاربردهایی که از آسانسورها می خواهند، تغییر و توسعه یافته است. در ادامه انواع اسانسور از نظر مکانیزم آن ها را بررسی خواهیم کرد.
۱. آسانسور کششی
آسانسور های کششی که به آن ها Traction drive نیز می گویند، یکی از متداول ترین نوع آسانسورها هستند که استفاده زیادی از آنها می شود. مکانیزم و روشی که باعث می شود آسانسور های کششی به حرکت در بیاید به وسیله اصطکاکی است که بین سیم بکسل آسانسور و فلکه موتور آسانسور می باشد.
این سیستم را در بعضی مواقع به سیستم کششی اصطکاکی می شناسند و دلیل آن هم این است که شاخصه اصلی در آسانسورهای کششی اصکاک است. این آسانسور ها با استفاده از یک سیستم قرقره و وزنه تعادل کابین و طناب فولادی کار خود را انجام می دهند.
آسانسور های کششی خود به دو دسته کششی گیربکس و کششی گیرلس تقسیم می شوند. آسانسور های کششی که از نوع گیربکس هستند، معمولا کند تر از نوع دیگر بوده و از گیربکس برای انتقال نیرو بهره می برند. در واقع اگر نیاز به سرعت بالا باشد، آسانسورهایی که از نوع گیربکسی هستند، چندان مناسب نخواهند بود. البته ایننوع آسانسور ها مزایایی همچون کم سر و صدا بودن دارند.
در سمت مقابل نوع کششی گیرلس، از گیربکس استفاده نمی کند و به نوعی پیشرفته تر از نسل قبلی است. در این نوع مکانیزم، فلکه به صورت مستقیم به موتور وصل شده است و برای عملکرد کلی سیستم از وزنه های تعادل استفاده می شود. این آسانسور ها سواری نرمتری را در اختیار افراد قرار می دهند و هم چنین از نظر مصرف انرژی کارآمدتر هستند.
۲. آساسنور هیدرولیک
به طور معمول از این آسانسورها در ساختمان هایی استفاده می شود که ارتفاع زیادی نداشته و نهایتا شش طبقه دارند. از کاربردهای متداول آسانسور های هیدرولیک (اسانسور جکی) می توان به حمل بارهای سنگین اشاره کرد. این آسانسور ها با استفاده از جک هیدرولیک که شامل پیستون و سیلندر است به حرکت در می آیند. با توجه به اطلاعات فنی آسانسور هیدرولیک، می توان گفت که این آسانسورها نیاز بیشتری به انرژی برای کارکردن و به حرکت در آمدن دارند. البته این نوع آسانسورها مزایای بسیار زیادی دارند و از مزایای آن ها می توان به شیر های الکترونیک، توسعه سیستم های درایو و انعطاف پذیری آن ها اشاره کرد.
در مکانیزم این آسانسور ها، پایین آمدن به صورتی است که موتور و پمپ کار نمی کند و تنها با استفاده از شیر کنترل به تنهایی آسانسور پایین می آید. مکانیزم این آسانسور ها به وسیله یک جک و پاور یونیت انجام می شود که به واسطه شیلنگ هیدرولیک، روغن در بین آن ها به جریان می افتد.
آسانسور های هیدرولیک به دسته های مختلفی همچون آسانسورهای حفره دار، بدون حفره و با سیم بکسل تقسیم می شوند. معروف ترین نوع آسانسور های هیدرولیک، مربوط به نوع حفره دار است.
۳. آسانسور های بدون موتور خانه یا MRL
آسانسورهای بدون موتورخانه دسته دیگری از آسانسورها هستند که بدون موتورخانه بوده و به آن ها روملس یا MRL نیز می گویند. سیستم هایی که بدون موتورخانه هستند، می توانند به صورت کششی یا هیدرولیکی باشند. در این مکانیزم موتور در چاه آسانسور قرار می گیرد و خبری از موتورخانه نیست. در واقع مهندسین با این کار توانسته اند فضای اضافی را اشغال نکنند و به صورت بهینه از فضایی که در اختیار دارند استفاده نمایند.
انواع موتور آسانسور
یکی از مهم ترین اطلاعات فنی آسانسور، موتور آن است. موتور آسانسور مهم ترین قسمت آن است که دارای انواع مختلفی همچون گیربکس دار، گیربکس تک سرعته، گیربکس دو سرعته، الکتریکی گیرلس، هیدرولیکی و … است. یکی از مهم ترین مسائل در هنگام خرید موتور آسانسور، مارک و برند آن موتور است.
۱. موتور آسانسور اشتارک
این موتور یکی از بهترین موتور آسانسورها قدرتمند است که بر اساس استانداردهای بین المللی EN81-20/50 تولید شده و روانه بازار می شود. ترمزهای بسیار خوب و قابل اعتماد موتور و طراحی مهندسی شیارهای بدنه آن از ویژگی های این برند است. یکی از ویژگی های متمایز کننده موتور های اشتارک، استفاده از دو قلاب برای حمل موتور با جرثقیل تا محل نصب است.
۲. موتور های آلبرتو ساسی
برند آلبرتو ساسی، برندی مشهور است که موتور های گیربکس بسیار خوبی را تولید می کند. موتور های این برند دارای قدرت استارت بسیار بالایی هستند و هم چنین نرم و روان حرکت می کنند. این موتور لرزشی ندارد و ابعاد آن بسیار مناسب است.
۳. موتور های سیکور ایتالیا
این موتورها، موتور های گیربکسی هستند که قیمت و کیفیت مناسبی دارند. این موتور ها در ظرفیت های مختلف از چهار تا بیست و یک نفره در بازار موجود هستند. این موتور را به نام الکمپ ایتالیا نیز می شناسند.
۴. موتور MGT
این موتور نیز یکی دیگر از برند های خوب ایتالیایی است که دوام و کیفیت بسیار بالایی دارد. ظرفیت این موتور ۶ تا ۸ نفره است.
۵. موتور گیرلس زیلابگ
موتور گیرلس زیلابگ نوعی موتور آلمانی است که از آن بیشتر در برج های لوکس استفاده می شود و دارای ظرفیت های ۶ تا ۲۱ نفره است. کیفیت، دوام و زیبایی این موتور زبان زد بوده و قیمت آن نیز بسیار بالا است.
مشخصات فنی دیگر قطعات مهم آسانسور
آسانسور های مختلف با مکانیزم های متفاوت، همگی دارای قطعات بسیار مهمی هستند که وجودشان اهمیت بسیار زیادی دارد. شما باید برای اینکه که بیشتر با اطلاعات فنی آسانسور آشنا شوید، آن ها را بشناسید.
۱. ریل
ریل جزئی از آسانسور است که به همراه درب آن در یکی از مراحل نصب مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه برای هدایت کابین و وزنه تعادل ساخته و طراحی شده است. انواع ریل آسانسور در ضخامت ها و برند های مختلف در بازار عرضه می شوند.
۲. درب آسانسور
این قطعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و یکی از قطعات ایمنی آسانسور به شمار می رود که نمی گذارد افراد داخل آسانسور به داخل چاهک بیفتند. این درب ها در دسته های تلسکوپی، اتوبوسی، سانترال و نیمه اتومات وجود دارند.
۳. کابین آسانسور
اتاق آسانسور هم یکی از بخش های اصلی آسانسور است که افراد درون آن جا به جا می شوند. کابین ها معمولا در رنگ و طرح های مختلف مانند نقره ای و طلایی و … تولید می شوند. همچنین کابین های آسانسور دارای متریال های مختلف استیل، MDF، شیشه ای و … هستند.
۴. پاراشوت یا ترمز اضطراری
حیاتی ترین بخش آسانسور که جان افراد درون کابین به آن بستگی دارد، پاراشوت آسانسور است. این قطعه برای متوقف کردن کابین یا وزنه تعادل است. پاراشوت ها دارای دو نوع یک طرفه و دو طرفه هستند.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم اطلاعاتی در مورد مشخصات فنی انواع آسانسور به شما عزیزان ارائه داده و هرآنچه قبل از خرید آسانسور باید بدانید را به شما معرفی کنیم. آسانسور ها با مکانیزم های مختلف، بسته به کاربردشان و نوع موتور خود می توانند در ساختمان های مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. با توجه به اطلاعات فنی آسانسور که گفته شد، می توان گفت موتور اشتارک می تواند یکی از بهترین برند ها برای آسانسور باشد.