امروزه طراحی آسانسور برای ساختمان های بیش از سه طبقه امری ضروری است. دسترسی به طبقه های بالای ساختمان در مدت کوتاه و بدون خستگی برای ساکنین منازل مسکونی از طریق انواع آسانسور فراهم می شود. ساختمان های چند طبقه و یا دوبلکس نیز برای راحتی ساکنین از آسانسور های ساده تری استفاده می کنند. یکی از انواع آسانسور هایی که برای ساختمان های مسکونی کوچک یا دوبلکس طراحی می شوند، آسانسور های بدون چاهک هستند.
در واقع به فضایی که از پی ساختمان در امتداد طول و به صورت عمودی تا موتورخانه در پشت بام ادامه دارد، چاه آسانسور گفته می شود که بعداً آسانسور در این فضا راه اندازی و نصب می شود. تجهیزاتی مانند سیم کشی ها و شیر های آب و گاز نباید در چاه آسانسور نصب شوند. قسمت پایینی این چاله که در طبقه زیر آسانسور قرار دارد، چاهک آسانسور نامیده می شود. وزنه هایی که برای تعادل آسانسور مورد نیاز است و یا قطعاتی مانند چاه ارت، فلکه های کشش، سیم بکسل، گاورنر آسانسور، زنجیر جبران آسانسور و همچنین ریل های راهنمای کابین و … در قسمت چاهک آسانسور نصب می شوند. پس از توضیح مختصری که در رابطه با چاهک آسانسور ارائه کردیم، بهتر است راجع به آسانسور های بدون چاهک نیز مواردی را عنوان کنیم.
آسانسور هایی که در ساختمان های مسکونی بدون چاله نصب و راه اندازی می شوند، جز پرکاربردترین آسانسور ها هستند. برخی از منازل مسکونی به دلیل اینکه در زمان طراحی فضایی برای نصب آسانسور در نظر نگرفته اند، از آسانسور های بدون چاهک یا بدون چاله استفاده می کنند. این نوع از آسانسور ها به هیچ چالهای برای کارکرد خود نیاز ندارند و نیازی نیست که یک چاهک عمیق قبل از نصب آسانسور حفر کنید. برخی از منازل دوبلکس گزینه های مناسبی برای استفاده از آسانسور های بدون چاهک هستند. در ادامه در رابطه با مزایا و معایب آسانسور بدون چاهک صحبت خواهیم کرد.
مزایا و معایب آسانسور بدون چاهک
همانطور که اشاره کردیم به آسانسور هایی که نیاز به حفر چاله ندارند آسانسور های بدون چاه گفته می شود. آسانسور های بدون چاهک در همه ساختمان ها قابل استفاده نیستند و ممکن است دارای مزایا و معایبی باشند. به عنوان نمونه استفاده از آسانسور های بدون چاهک برای ساختمان هایی که تعداد نفرات بالایی دارند توصیه نمی شود. چرا که طراحی کابین آسانسور از اندازه های یک نفره شروع می شود و می توان آن را به گونه ای طراحی کرد که حتی صندلی های چرخدار نیز در داخل کابین جا شود؛ اما امکان استفاده تعداد زیادی از این آسانسور وجود ندارد.
مزایای آسانسورهای بدون چاهک شامل موارد زیر است.
- امکان استفاده از طراحی های متنوع برای نصب آسانسور بدون چاهک
- پرداخت هزینههای آمادهسازی کمتر
- امکان تغییر اندازه کابین
- بدون صدا بودن
- ایمنی بالا و طراحی زیبا
- مصرف انرژی پایین
مانند هر تجهیزات دیگری آسانسور های بدون چاهک نیز دارای معایبی هستند که به آن ها نیز اشاره می کنیم.
- ریل های آسانسور بدون چاهک فقط به پشت سوار می شوند.
- درب آسانسور بدون چاهک تنها در یک مکان قرار می گیرد.
- طرح هایی برای جلو کنار و عقب آسانسور بدون چاهک وجود ندارد.
آسانسور بدون چاهک
به هوم لیفت هایی که برای نصب تجهیزاتی مانند موتورخانه نیاز به چاله ندارند آسانسور بدون چاهک گفته می شود. هزینه نصب و نگهداری این آسانسور ها نسبت به انواع پیشرفته دیگر کمتر است و هیچ گونه دخالتی در طراحی منزل های مسکنی ندارد. می توان از انواع در های چوبی و شیک برای این آسانسور ها استفاده کرد. امکان نصب در های کشویی فلزی نیز وجود دارد. چند نمونه از ویژگی های آسانسور مسکونی بدون چاهک این است که به نصب موتور خانه و حفر چاله احتیاجی ندارند. نیازی به استفاده از برق سه فاز نیست و این آسانسور ها با برق تک فاز هم کار می کنند.
نصب و راه اندازی آسانسور های بدون چاهک بسیار سریع و آسان است و مصرف برق پایینی دارند. در زمان قطع برق کابین آسانسور بدون چاهک به سمت پایین حرکت می کند و جای نگرانی نیست. برای نصب آسانسور های بدون چاهک باید قوانین و استاندارد های خاصی مدنظر قرار گیرد. به همین جهت لازم است که انجام این کار توسط افراد حرفه ای و با مهارت انجام شود. درست است که آسانسور های بدون چاهک پیچیدگی کمتری نسبت به سایر آسانسور های دیگر دارند و طراحی منحصر به فردی را لازم ندارند، اما به هر صورت نصب این نمونه آسانسور نیز بدون دانش و تجربه ممکن نیست.