کابین آسانسور اولین قسمتی است که هنگام سوارشدن به آسانسور با آن مواجه میشویم. محفظه اتاقکی که دارای دکمههای مربوط به طبقات مختلف است و بهوسیله آن مسافران بهصورت ایمن از طبقهای به طبقه دیگر انتقال داده میشوند. ابعاد کابین اسانسور با ظرفیت آن ارتباط مستقیمی دارد و از بخشهای مختلفی مانند کف، دیوارهها، سقف، درب کابین و … تشکیل میشود.
انواع کابین آسانسور
انواع کابین آسانسور با توجه به معیارهای مختلفی تقسیم بندی میشوند. با پیشرفت تکنولوژی در سال های اخیر، طراحی کابین تغییر چشمگیری داشته است و مواد اولیه متفاوتی برای ساخت کابین های آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع به طور کلی کابین های آسانسور دارای دو نوع نیم کابین و تمام کابین هستند. انواع نیم کابین که بیشتر در بالابر ها مورد استفاده قرار می گیرند، ایمنی پایینی دارند؛ اما تمام کابین ها که در آسانسورها و بالابر ها استفاده میشوند، دارای ایمنی بالاتری هستند و بر اساس نوع کاربری، نوع جنس و … دارای انواع مختلفی هستند.
انواع کابین آسانسور بر اساس جنس
کابین ها باتوجه به متریال و جنس مورد استفاده برای ساخت آن ها به کابین های استیل، نیمه استیل، امدیاف، فرمیکا، پانوراما و گالوانیزه تقسیم میشوند.
۱- کابین تمام استیل
برای ساخت این کابین ها از استیل ضد زنگ و ضد خش استفاده می شود که دارای مرغوبیت و استحکام بالایی است. قیمت کابین آسانسور تمام استیل نسبت به سایر انواع دیگر بالاتر است و بیشتر در ساختمان های تجاری و اداری مورد استفاده قرار می گیرد. انواع کابین آسانسور ترک که از ورق های استیل طلایی ساخته میشوند، دارای محبوبیت بسیار بالایی هستند و قیمت آن ها نیز بالا است.
۲- کابین نیمه استیل
در ساخت کابین های نیمه استیل علاوه بر استیل از مواد دیگری مانند ام دی اف یا فرمیکا نیز استفاده می شود. محبوبیت این کابین ها به خاطر جذابیت ظاهری آن ها است.
۳- کابین پانوراما
برای ساخت کابین پاناروما از شیشه لمینت استفاده می شود. زیبایی ظاهری این نوع از کابین ها باعث می شود تا بیشتر در مراکز تجاری و تالارها از آن استفاده شود.
۴- کابین فرمیکا
کابین فرمیکا از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به کابین های ساخته شده از جنس ام دی اف دارد. قیمت این کابین ها نیز نسبت به سایر انواع ارزانتر است و پوشش داخلی آن ها از فرم است.
۵- کابین گالوانیزه
کابین گالوانیزه نسبت به سایر کابین ها دارای مزایای بسیاری است که از جمله آنها میتوان به مقاومت بالا، امکان طراحی کابین در ابعاد بزرگتر و قیمت مناسب اشاره کرد. این کابین ها معمولاً از ورقه های نازک گالوانیزه ساخته میشوند و کف آن ها را با پارکت می پوشانند.
۶- کابین ام دی اف
برای طراحی و ساخت کابین ام دی اف از ام دی اف های نسوز استفاده می شود و بیشتر کاربرد آن ها در ساختمان های مسکونی کم جمعیت است. کابین های ام دی اف قابل شستشو هستند و تمیز کردن آن ها بسیار ساده است.
انواع کابین آسانسور بر اساس نوع درب
یکی از نکاتی که هنگام خرید کابین آسانسور باید به آن توجه داشته باشید، انواع کابین بر اساس نوع درب است. همانطور که در ابتدای بحث اشاره کردیم، اصلیترین نقش درب آسانسور محافظت از جان مسافران است و از برخورد افراد با دیوارههای چاهک آسانسور جلوگیری می کند. انواع کابین با توجه به نوع درب به چهار دسته تقسیم میشوند.
- درب تمام اتوماتیک مرکزی
- درب نیمه اتوماتیک مرکزی
- درب نیمه اتوماتیک تلسکوپی
- درب تمام اتوماتیک تلسکوپی
انواع کابین آسانسور بر اساس نوع کاربری
اتاقک های آسانسور با توجه به محل استفاده و نوع کاربری، در ابعاد و اندازه های مختلفی ساخته میشوند. البته هنگام طراحی و ساخت آسانسور به ابعاد چاه نیز توجه می شود. چرا که باید فاصله بین سطح چاه با کابین حداکثر ۵ سانتی متر باشد.
اگر بخواهیم حداقل فاصله را در نظر بگیریم این فاصله باید حداقل ۲ سانتی متر باشد. با توجه به نوع کاربری انواع کابین آسانسور عبارتند از:
- کابین خانگی
- کابین بالابر مغازه
- کابین ویژه انبار
- کابین فروشگاهی
- کابین صنعتی
- کابین رستورانی
- کابین ویژه معلولین
- کابین خودرویی
- کابین ساختمانی
اجزاء اتاق آسانسور
انواع کابین اسانسور دارای ظرفیتهای متفاوتی هستند و در اندازهها و طرحهای گوناگونی تولید میشوند. اجزاء مختلف اتاق اسانسور در همه آسانسورها یکسان است، اما بعضی از جزئیات با توجه به کاربرد، ظرفیت آسانسور و مکان قرارگیری آن متفاوت است. اصلیترین اجزاء کابین شامل چهارچوبها، درب آسانسور و دیواره میشوند. سایر تجهیزات جانبی نیز برای طراحی آسانسورها مورد استفاده قرار می گیرند.
۱- چهارچوب اصلی آسانسور
یوک یا همان چهارچوب اصلی آسانسور از فلز مقاوم ساخته می شود تا بتواند وزن کل اتاقک آسانسور را تحمل کند. چهارچوب برای متصل کردن قطعات و تجهیزات کابین مورد استفاده قرار می گیرد. نام دیگر یوک قاب نگهدارنده درب است و جهت تنظیم آن دقت زیادی مورد نیاز است. چرا که عدم تنظیم دقیق آن باعث انحراف کابین می شود. در واقع وظیفه اصلی انتقال وزن کابین به همراه مسافر آن، به عهده یوک است که توسط سیم بکسل و سیستم های هیدرولیک منتقل می شود.
۲- درب کابین آسانسور
درب کابین که اصلیترین وظیفه آن محافظت از جان مسافران است، دارای دو نوع درب اتوماتیک و نیمه اتوماتیک می باشد. انواع درب های کابین با توجه به نوع طراحی دارای مدل های دو لته و سه لته هستند.
۳- سقف کابین
یکی از بخشهای کابین اسانسور که هدف از ساخت آن زیباسازی محیط داخل آسانسور است، سقف کابین است. سقف کابین از مواد مختلفی مانند فرمیکا، ورق کامپوزیت، استیل یا انواع طلق ساخته می شود. معمولاً برای ساخت انواع کابین اسانسور شیک از ورق های کامپوزیت بسیار زیبا و مدرن استفاده می شود و توسط آن یک فضای شیک و منحصر به فرد در داخل اتاق آسانسور ایجاد می شود.
۴- کفپوش کابین
نقش اصلی کفپوش آسانسور برای قرار گیری مسافران است، اما روی زیبایی فضای آسانسور هم تاثیر زیادی دارد. معمولاً جنس انواع کفپوش آسانسور لمینت، پارکت،pvc، سنگ ساده یا سنگ معرق است و با توجه به مدل کابین متفاوت است.
در آسانسورهای ساختمانی معمولی، معمولاً از کفپوش هایی با جنس pvc استفاده می شود. چرا که هم دوام بالایی دارند و هم در برابر شستشو مقاوم هستند. برای طراحی انواع کابین اسانسور جدید علاوه بر دوام و زیبایی به قابلیت تحمل وزن مسافران هم توجه ویژه ای می شود.
چرا که کفپوش آسانسور باید بتواند در حالت سکون آسانسور را بالانس نگه دارد. هنگام طراحی کفپوش آسانسور به این نکته دقت می شود که سکوی کابین به اندازه ای باشد که بتواند بدون اعمال نیروی فراوان به کفشک راهنما، در مرکز ثقل خود بهصورت معلق باقی بماند.
۵- آینه
معمولاً در انواع کابین های اسانسور از آینه هایی با ابعاد و رنگ های مختلف استفاده می شود. دلیل اصلی نصب آینه در کابین آسانسور بزرگتر جلوه دادن فضای داخلی آسانسور و از بین بردن اضطراب مسافرانی است که ترس از فضای بسته دارند. هنگام نصب آینه در داخل کابین باید به موارد استاندارد توجه شود، چرا که ممکن است باعث بروز حوادث ناگواری شود.
۶- دیواره کابین
دیوارههای کابین آسانسور موجب زیباسازی فضای داخلی میشوند و دارای جنس های مختلفی هستند. معمولاً دیوارههای کابین از جنس استیل، کامپوزیت، ورق گالوانیزه و در بعضی موارد شیشه یا پانوراما ساخته میشوند. برخی از کابین ها نیز دارای دیواره ای از جنس ام دی اف هستند.
- معمولاً دیوارههای استیل به دلیل وزن کمی که دارند و مقاومت بالای آن ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
- برخی از دیوارهها که از جنس ورق گالوانیزه ساخته میشوند دارای مقاومت بالایی هستند و برای آسانسورهایی که مخصوص حمل اثاثیه هستند کاربرد دارند.
- دیوارههای شیشه ای نیز برای ساختمان های مجلل و شیک کاربرد دارند. بعضی از آن ها دارای دیواره تخت و برخی دیگر دارای دیوارههای شیشه ای نیم دایره هستند.
- یکی از پرکاربردترین دیوارهها همان دیوارههای ام دی اف هستند که هم به راحتی تمیز میشوند و هم تنوع رنگی بالایی دارند.
۷- پنل شستی
وظیفه پنل شستی در کابین آسانسور، انتقال مسافران بین طبقات است، اما علاوه بر کاربردی که دارد میتواند به میزان زیادی روی زیبایی اتاقک آسانسور هم تاثیر داشته باشد. به همین خاطر باید هنگام طراحی و نصب پنل شستی، به المان های زیبایی ظاهری توجه داشته باشید.
۸- دستگیره کابین
دستگیره کابین آسانسور جزء ملزومات اتاقک آسانسور است که مسافران می توانند با استفاده از آن داخل آسانسور تعادل خود را حفظ کنند. معمولاً افراد سالمند و افرادی که توانایی ندارند، میتوانند برای ایستادن از دستگیره کابین استفاده کنند. جنس دستگیره کابین معمولاً از پروفیل استیل است و دارای دو نوع روکار و توکار می باشد. دستگیره کابین یا بهصورت گرد طراحی می شود و یا بهصورت مستطیل است.
۹- هواکش کابین
همانطور که از نامش پیداست هواکش برای تهویه هوای داخل کابین مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً محل قرارگیری هواکش کابین در قسمت سقف است تا بتواند هوای داخل و بیرون کابین را به گردش در بیاورد و تا حد مطلوب برساند.
۱۰- فتوسل
فتوسل یا همان چشمی آسانسور یکی از اصلیترین قطعاتی است که در قسمت درب اتوماتیک به کار می رود. با استفاده از فتوسل در مواقعی که مانع یا فردی بین درب قرار گرفته باشد، از بسته شدن درب جلوگیری می شود.
۱۱- درب اضطراری
درب اضطراری آسانسور دارای ابعاد ۴۰ در ۶۰ سانتی متر است. این درب ها برای خروج اضطراری مسافران و نجات جان آن ها در کابین آسانسور تعبیه میشوند.
۱۲- دیوارهای داخلی
دیوارهای داخلی کابین از ورق های فولادی تا شده تشکیل شدهاند که وظیفه اصلی آن ها ایزوله سازی محیط است. در انواع کابین آسانسور دیوارههای داخلی شامل سه نوع دیواره جانبی، دیواره پشتی و پنل شاسی هستند.
۱۳- کارسلینگ
اتاقک آسانسور دارای یک قاب فلزی به نام کارسلینگ است که به کابین متصل می شود و وظیفه اصلی آن جلوگیری از لرزش های کابین در حین حرکت است. نقش اصلی کارسلینگ معلق نگه داشتن کابین است.
۱۴- تابلو اعلانات
تابلو اعلانات در اتاقک آسانسور برای نوشتن مطالب و اعلانیه های ضروری برای مسافران استفاده می شود. این تابلو ها معمولاً از جنس فولاد ضد زنگ هستند و مقاومت بالایی در برابر آتش سوزی دارند.
۱۵- نشانگر کابین آسانسور
حتماً هنگام سوارشدن به آسانسور شماره طبقات را در بالای کابین مشاهده کرده اید. این شماره ها در واقع همان نشانگر کابین هستند که بالای درب آسانسور قرار دارند و شماره طبقات را به مسافران نشان می دهد. مسافران با دیدن نشانگر متوجه میشوند که در حال حاضر کابین در کدام طبقه متوقف شده یا از کدام طبقه عبور می کند.
ابعاد استاندارد کابین آسانسور
یکی از نکات اصلی که هنگام طراحی کابین باید مورد توجه قرار بگیرد، تناسب ابعاد کابین با ابعاد چاه آسانسور است. همچنین ابعاد آسانسور باید با ظرفیت تعداد نفرات و وزن باری که قرار است جابجا کند، همخوانی داشته باشد.
میزان ترافیک آسانسور یعنی تعداد رفت و آمد ها نیز باید متناسب با ابعاد کابین در نظر گرفته شود؛ یعنی اگر ظرفیت کابین آسانسور از ۲۵۰۰ کیلوگرم بیشتر باشد، به ازای هر ۱۰۰ کیلوگرم وزن اضافه، ۱۶ سانتی متر به مساحت داخلی کابین اضافه می شود.
محاسبه ظرفیت کابین آسانسور
برای محاسبه ظرفیت کابین از فرمول های خاصی استفاده می شود. یکی از فرمول های اصلی که برای محاسبه وزن کابین مورد استفاده قرار می گیرد، فرمول زیر است.
HC=(300*Q*100)/T*P
HC: نشان دهنده حداکثر ظرفیت جابجایی یک آسانسور در زمان های شلوغ است و در فاصله زمانی ۵ دقیقه محاسبه می شود.
Q: نشان دهنده متوسط تعداد افرادی است که با کابین جابجا میشوند.
T: نشان دهنده زمان انتظار است.
P: نشان دهنده تعداد افرادی است که در زمان شلوغی توسط آسانسور جابجا میشوند.
نکته: با استفاده از این فرمول وزن کابین محاسبه می شود و اطلاعاتی که از این فرمول به دست می آید را می توان در جدول ظرفیت آسانسور قرار داد. جدول ظرفیت آسانسور معمولاً در ساختمان های مسکونی نصب میشود و برای انواع ساختمان ها در اندازه های بلند، متوسط و کوتاه موجود است.
قیمت کابین آسانسور
قیمت کابین آسانسور بسته به المانها، مواد و مصالح به کار برده شده در طراحی کابین متفاوت است که علاوه بر این موارد تزئینات داخل کابین هم بر متغیر بودن قیمت تاثیرگذار است.
کلام پایانی
کابین اسانسور یکی از اجزای اصلی آسانسور است که دارای انواع گوناگونی است. جهت خرید کابین اسانسور و کسب اطلاعات دقیق تر درباره قیمت انواع کابین می توانید به وب سایت ست لیفت مراجعه نمایید.