استفاده از آسانسور یکی از ضروریات آپارتمان نشینی است و به طور معمول تمامی آپارتمان هایی که در چند سال اخیر ساخته شده اند دارای آسانسور هستند. در ساختمان های جدید فضای کامل برای تمامی تجهیزات آسانسور در نظر گرفته می شود، مسئله اصلی آپارتمان های قدیمی ساز بیشتر از سه واحد هستند که نیاز به نصب آسانسور دارند و فضای کافی برای آسانسور را ندارند و نصب آسانسور وسط راه پله انجام شود. برای انجام این کار ساختمان باید دارای یک سری مجوز ها و استاندارهایی باشد که امکان نصب آسانسور در آن فراهم شود.
هزینه نصب آسانسور چقدر می باشد و چگونه محاسبه می شود؟
هزینه های نصب یک آسانسور به عوامل بسیار مختلفی بستگی دارد. نوع آسانسور (هیدرولیکی یا کششی)، برند، تعداد طبقات، قدیم یا جدید بودن ساختمان و وجود یا عدم وجود چاله آسانسور بر قیمت آسانسور تاثیر می گذارد. شرکت های سازنده و نصب کننده آسانسور، تلاش می کنند مناسب با فضای موجود شما آسانسور را طراحی کنند و سپس تولید و نصب آن را به بهترین شکل انجام دهند.
نصب آسانسور هیدرولیکی از آسانسور کششی بسیار کمتر است و از جهت دیگر هزینه اتاقک سقف برای آسانسور های کششی هست که باعث افزایش هزینه های یک ساختمان می شود. اگر در یک ساختمان ساکن هستید که فاقد آسانسور است و نیاز به نصب آسانسور دارید و فضای کافی برای نصب فراهم است و تعدادی واحد مخالف دارید بر اساس قانون، اگر مساحت طبقاتی که افراد موافق نصب کردن آسانسور هستند از مخالفین بیشتر باشد نظر آن ها مهم نیست و می توانند هزینه نصب آسانسور را از آن ها مطالبه کرد.
نصب آسانسور
از مهم ترین مراحل برای مجهز کردن یک ساختمان به آسانسور مسئله ی نصب آسانسور و بعد از آن تعمیر و نگهداری آسانسور است. اگر این کار توسط متخصصین شرکت های معتبر انجام نشود ممکن است آسانسور دچار مشکلاتی شود و ایمنی کافی را برای استفاده نداشته باشد و بعد از گذشت مدتی آسانسور خراب شود و منجر به ایجاد حوادثی شود. حتی اگر آسانسوری که برای یک ساختمان تهیه می کنید از بهترین برند ها و اجناس باشد ولی کار نصب آن توسط افراد غیر حرفه ای انجام شود باز در بلند مدت با مشکل مواجه خواهید شد.
نصب آسانسور در وسط پله در ساختمان هایی که قدیمی ساز تر هستند کمی مشکل تر است این ساختمان ها به دو دسته تقسیم می شوند. آپارتمان هایی که فضای کافی برای نصب آسانسور دارند و ساختمان هایی که فضایی برای نصب آسانسور در آن در نظر گرفته نشده است. در ساختمان های دسته اول که نصب آسانسور با مشکل زیادی مواجه نخواهد بود اگر ساختمان استاندارهایی که در ادامه بازگو می شوند را داشته باشند امکان نصب به راحتی فراهم می شود.
در ساختمان های دسته دوم نصب آسانسور مشکل تر است و باید هزینه بیشتری برای نصب آسانسور شود و از فضای بین پله برای نصب آسانسور کمک گرفت، که چون مشاعات را در بر می گیرد رضایت اکثریت ساکنین لازم است. برای نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی باید استقامت سازه بررسی شود و باید به مسئله چاله آسانسور و برق سه فاز هم دقت کرد که برای نصب آسانسور ضروری است.
فضای لازم برای نصب کردن آسانسور چقدر می باشد؟
فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور بین پله همان فضای مورد نیاز برای چاله آسانسور است که کابین آسانسور و تجهیزات دیگر در آن قرار می گیرد. فضای نصب آسانسور شامل چند قسمت می شود. فضایی که برای سطح افقی آسانسور نیاز است که شامل عرض و عمقی است که برای چاله آسانسور باید در نظر گرفت (فضای افقی شامل عمق کابین، درب آسانسور و فضایی که برای وزنه ها لازم است). فضایی که برای سطح عمودی آسانسور نیاز است شامل کف چاه تا سقف آسانسور است (فضای عمودی یک آسانسور شامل طول کابین، جان پناه، طول مسیر حرکت آسانسور از پایین ترین نقطه تا بالاترین نقطه جز فضایی عمودی است.).
فضای مورد نیاز بعدی که باید برای آن فضای مناسبی را در نظر گرفت فضای مربوط به موتورخانه است که هم فضا برای تجهیزات باید داشته باشد و هم فضایی برای فردی که قرار است آسانسور را تعمیر کند. فضای عرضی که باید برای آسانسور در نظر گرفت شامل فضای نصب ریل، عرض کابین آسانسور و عرض درب آسانسور بر روی اندازه ی این فضا تاثیر می گذارد.
برای نصب آسانسور بین پله ها باید این موارد را در نظر گرفت و بررسی کرد که فضای کافی در بین پله ها وجود دارد یا نه، در صورتی که با کمبود فضا برای نصب آسانسور مواجه شوند ممکن است نیاز باشد به فضای واحد های مسکونی تجاوز کرد که این کار بسیار سخت و پر از مشکلات عدیده است.
استاندارد مربوط به نصب کردن آسانسور در بین پله
استاندارهای نصب آسانسور در بین پله ها بیسار متفاوت است و به عوامل مختلفی وابسته است. در زمین های بیشتر از ۲۰۰ متر ابعاد داخل آسانسور باید ۱۶۰ در ۲۰۰ cm باشد. اگر تعداد واحد ها در هر طبقه از چهار واحد بیشتر باشد لازم است که در آن طبقه دو آسانسور نصب شود. آسانسور باید بیمه و قرار داد تعمیر و نگه داری داشته باشد و به طور مرتب توسط تکنسین متخصص چک شود در غیر این صورت اگر حادثه ای رخ دهد هیچ بیمه ای به آن ساختمان تعلق نخواهد گرفت.
پیشگیری از اتفاقاتی که می توان در آسانسور رخ دهد
امروزه اتفاقات مربوط به اسانسور به دلیل رعایت استاندارهای تعیین شده بسیار کاهش یافته ولی برای پیشگیری از اتفاقاتی که می تواند برای افراد داخل آسانسور بیافتد رعایت یک سری نکات ضروری است. انتخاب یک شرکت آسانسور مناسب برای نصب و راه اندازی می تواند در پیشگیری از مشکلات بسیار موثر باشد. سپردن سرویس دوره ای آسانسور به یک شرکت معتبر نیز خیلی مهم است. تعبیه برق اضطراری برای آسانسور بسیار مهم است. رعایت حداکثر وزن برای هر اسانسور، زنگ خطر و مجهز بودن به تلفن اضطراری می تواند بسیار مفید باشد.
کلام پایانی
برای نصب آسانسور در بین پله ها برای ساختمان هایی که فاقد آسانسور هستند شرایط خاص است و نیاز به دریافت مجوز شهرداری، تعبیه چاله اسانسور، برق سه فاز و تابلو برق است. هزینه نصب اسانسور بسته به نوع آسانسور و استحکام ساختمان متفاوت است و می توان با بستن قرارداد با یک شرکت معتبر از لحاظ هزینه اطمینان حاصل کرد.