امروزه استفاده از آسانسور مسکونی رواج بسیاری یافته و کمتر ساختمانی وجود دارد که فاقد آنها باشد. آسانسورهای خانگی در گذشته فقط برای موارد خاص مثل حمل ویلچیر یا برای افراد کم توان نصب می شد، اما با گذشت زمان و پیشرفت صنعت ساخت آسانسور، به محبوبیت آن افزوده و به یکی از مطلوب ترین امکانات رفاهی تبدیل شد.
آسانسورهای مسکونی در انواع گوناگون تولید می شوند و کاربران می توانند با توجه به نیاز ساختمان و نوع کاربرد آنها بهترین محصول را انتخاب و نصب کنند. در این مقاله می توانید پیرامون انواع آسانسور مسکونی و عملکرد هر یک از انها اطلاعات جامع و کاملی کسب کنید.
آسانسور مسکونی چیست؟
آسانسور مسکونی یا مینی آسانسور، به بالابرهایی اطلاق می شود که ظرفیت حمل دو تا چهار نفر را دارند و معمولا برای ساختمان های دو تا شش طبقه، ویلاها، آپارتمان های دوبلکس، رستوران ها و مغازه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
آسانسورهای مسکونی در انواع مختلفی مثل کششی، هیدرولیکی و پنوماتیک تولید می شوند که کاربران می توانند با توجه به شرایط ساختمان و نوع کاربرد، یکی از آنها را انتخاب و نصب کنند؛ به علاوه کابین این آسانسورها طرفیت های متفاوتی دارند که متناسب با تعداد طبقات هر ساختمان تعبیه می شود.
ویژگی های مهم آسانسورهای مسکونی چیست؟
از آنجایی که آسانسورهای مسکونی برای راحتی و سهولت در رفت و آمد افراد استفاده می شوند، باید دارای ویژگی هایی باشند که در ادامه به آنها می پردازیم.
- ابعاد مناسب
آسانسورهای مسکونی به گونه ای طراحی می شوند که برای نصب آنها به حداقل فضای ممکن نیاز باشد تا بتوان از آنها در هر ساختمانی استفاده کرد؛ بنابراین این آسانسورها نسبت به آسانسورهای صنعتی یا تجاری ابعاد کوچکتری دارند.
- کم صدا بودن
یکی از مهمترین ویژگی هایی که هنگام نصب آسانسور مسکونی باید مدنظر داشته باشید، کم صدا بودن آن است؛ چرا که فاصله کابین و تجهیزات این آسانسورها تا واحدهای مسکونی هر ساختمان بسیار کم است و در صورت پر سر و صدا بودن موجب مزاحمت برای سکنه می شوند.
- کم مصرف بودن
هنگام انتخاب آسانسور مسکونی به میزان مصرف برق آن توجه کنید. آسانسورهای کم مصرف بسیار مقرون به صرفه بوده و گزینه مناسبی برای آپارتمان ها، ویلاها و مغازه ها محسوب می شوند.
- ایمنی بالا
از آنجایی که آسانسور مسکونی در طول روز به دفعات مورد استفاده قرار می گیرد، باید از ایمنی بالایی برخوردار باشد تا سلامت ساکنین را به خطر نیاندازد. در زمان انتخاب و نصب آسانسور خانگی حتما استانداردهای لازم را رعایت کرده و از شرکت های معتبر خرید کنید.
- طراحی زیبا و شکیل
هنگام ورود به هر ساختمان، اولین چیزی که نظر افراد را جلب می کند، آسانسور و کابین آن است؛ بنابراین طراحی آسانسور مسکونی باید کاملا با سبک و معماری ساختمان تناسب داشته باشد.
انواع آسانسور مسکونی
آسانسورهای مسکونی را می توان بر اساس کاربرد به چند دسته تقسیم کرد که عبارتند از:
- آسانسور بالابرنده از پله
- آسانسور ویلچربر عمودی
- آسانسور باری کوچک
- آسانسور مسافربر
- هوم لیفت یا آسانسور هیدرولیکی
- آسانسور کابلی خانگی
- آسانسور مغناطیسی خانگی
- آسانسور پانوراما
در ادامه به ذکر ویژگی ها و کاربرد انواع آسانسور مسکونی پرداخته می شود.
آسانسور بالا برنده از پله ها
آسانسور بالابرنده از پله ها را می توان به راحتی در هر ساختمانی نصب کرد و امکان جا به جایی آن به مکان دیگر وجود دارد. این آسانسورها برای افرادی که توانایی استفاده از پله ها را ندارند و همچنین برای ساختمان قدیمی فاقد آسانسور گزینه مناسبی هستند.
آسانسور بالابرنده از پله ها معمولا دارای ظرفیت حمل پایینی هستند و می توانند وزنی معادل ۱۲۰ کیلوگرم را جا به جا کنند. عملکرد این آسانسورها به گونه ایست که صفحه حمل کننده روی ریل هایی نصب می شود که می تواند در مسیر مستقیم یا خمیده افراد یا بار را به طبقات بالا یا پایین منتقل کند.
این آسانسورها به فضای کمی برای نصب نیاز دارند و می توان آنها را روی نرده، پله و دیوار نصب کرد. از دیگر ویژگی های آسانسور بالابرنده از پله، قابلیت نصب در فضای باز، سهولت در نصب، عدم نیاز به چاه و موتور خانه، قابلیت نصب صندلی روی آن و ایمنی و استحکام زیاد آن است.
آسانسور ویلچربر عمودی
همانطور که از نام این آسانسور پیداست، این وسیله برای افراد کم توان طراحی می شود و در دو نوع عمودی و شیبدار مورد استفاده قرار می گیرد. آسانسور ویلچربر عمودی فضای کمی می گیرد و استفاده از آن بسیار راحت است و افراد کم توان می توانند بدون نیاز به کمک شخص دیگری ویلچر خود را به داخل آن منتقل کنند.
این آسانسورها را می توان به صورت دائمی یا موقت در داخل یا خارج از ساختمان نصب کرد و در انواع کششی و هیدرولیکی تولید می شوند. از جمله ویژگی های مهم آسانسور ویلچربر عمودی می توان به نصب آسان، کم صدا بودن، ایمنی بالا، کم جا بودن و مقرون به صرفه بودن اشاره کرد.
آسانسور ویلچربر عمودی معمولا برای نصب در فضای بیرون ساختمان مناسب است و دارای یک درب و پد بتنی محکم است که ایمنی کاربران را تأمین می کند.
آسانسور مسافربر
آسانسور مسافربر در ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی که بیش از سه طبقه دارند، مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از پرکاربردترین و محبوب ترین انواع آسانسورهاست. این آسانسورها قابلیت حمل وزنی معادل یک و نیم تُن را دارند و از تنوع بالایی در طراحی برخوردار هستند.
طراحی آسانسور مسافربر جزء اولین مراحل طراحی ساختمان است و ابعاد و اندازه آن در نقشه ساختمان ذکر می شود. این آسانسورها را می توان در داخل یا خارج ساختمان نصب کرد. آسانسور مسافربر دارای انواع هیدرولیکی، کششی و وینچی است.
از جمله ویژگی های مهم آسانسور مسافربر می توان به ایمنی بالا، حرکت بدون لرزش و روان، کم مصرف بودن، ظاهر زیبا، قابلیت نصب در مکان های عمومی و خصوصی، داشتن نشانگر موقعیت کابین در طبقات مختلف و طراحی استاندارد اشاره کرد.
آسانسور باری کوچک
آسانسور باری کوچک معمولا در ساختمان های مسکونی، برای حمل اشیاء و بار نصب می شود. فضای داخلی این آسانسور نسبت به آسانسور مسافربر کوچکتر بوده و کابین آن توسط کابل و ریل راهنما در داخل چاله آسانسور حرکت می کند.
برای استفاده از آسانسور باری کوچک کافی است اشیاء مورد نظر را در داخل کابین قرار داده و دکمه طبقه مقصد را انتخاب کنید. وجود آسانسور باری کوچک در ساختمان های مسکونی موجب می شود که افراد بتوانند با سهولت بیشتری اسباب و وسایل خود را حمل کرده و از آسانسور مسافربر به این منظور استفاده نکنند.
آسانسورهای هیدرولیکی خانگی (هوم لیفت)
هوم لیفت یا آسانسور هیدرولیکی خانگی دارای سیستم هیدرولیک بوده و برای نصب آنها به فضای زیادی نیاز نیست. مکانیزم این آسانسورها به شکلی است که در داخل فضای آن جک های بالارونده هیدرولیکی نصب می شود که وظیفه بالا و پایین کردن کابین را به عهده دارند.
هوم لیفت ها فضای کمتری نسبت به آسانسور کششی اشغال می کنند و برای ساختمان های کمتر ای پنج طبقه گزینه مناسبی هستند. اسانسورهای هیدرولیکی خانگی از ایمنی بالا برخوردار بوده و می توانند وزنی معادل سیصد کیلوگرم را جا به جا کنند.
آسانسور کششی یا کابلی خانگی
یکی از پرکاربردترین و رایج ترین آسانسورها، آسانسور کششی خانگی است که در اکثر ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. نیروی محرکه این آسانسور توسط موتور الکتریکی نصب شده در بالای چاه آسانسور یا پایین چاهک تأمین می شود. این موتور به وسیله سیم بکسل به قاب آسانسور متصل می شود؛ در واقع حرکت آسانسور کابلی خانگی بر اساس نیروی اصطکاک بین سیم بکسل و فلکه کششی موتور است.
از آسانسور کششی خانگی می توان در ساختمان های بلند و بیشتر از دوازده طبقه، همچنین در ساختمان های متوسط دارای چهار تا یازده طبقه استفاده کرد. این آسانسورها نسبت به آسانسور هیدرولیکی خانگی از سرعت بیشتری برخوردار هستند و محدودیتی برای نصب آنها در ساختمان های مرتفع وجود ندارد.
تفاوت و ویژگی های آسانسورهای مسکونی هیدرولیکی با آسانسور کششی معمولی
امروزه استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی خانگی در ساختمان هایی که کمتر از پنج طبقه هستند، رواج بسیاری یافته است. در زیر به ویژگی های مهم آسانسور هیدرولیکی و تفاوت آن با آسانسور کششی خانگی پرداخته می شود.
ویژگی های آسانسور مسکونی هیدرولیکی
- نصب آسان در راهروها، حیاط و پله ها
- کم مصرف بودن
- عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام ساختمان
- عدم نیاز به چاله
- کم جا بودن
- عدم نیاز به دیوارکشی و حفر چاه
- ایمنی بالا
- حرکت نرم و بی صدا
- دسترسی آسان به سیستم محرک آسانسور
- امکان راه اندازی با برق ۲۲۰ ولت و تک فاز شهری
- استهلاک کم
- سهولت در تعمیر و تعویض قطعات
- سهولت در عیب یابی
- عدم نیاز به آهن کشی
- قابلیت راه اندازی و نصب با سازه سبک
- عدم نیاز به سیم بکسل و وزنه
- دارای سیستم پشتیبان در زمان قطعی برق
- با دوام بودن
ویژگی های آسانسور کششی معمولی
- سرعت بالا
- دارای سیستم فرمان ساده
- سهولت در نصب
- مصرف انرژی پایین
با توجه به ویژگی های ذکر شده آسانسور کششی از سرعت بیشتری نسبت به آسانسور هیدرولیکی برخوردار است؛ اما از جمله معایب آسانسور کششی یا کابلی نیاز به چاه و هزینه نصب بالا است همچنین در زمان قطع برق، خروج مسافرین در آسانسور هیدرولیکی با سرعت و سهولت بیشتری صورت می گیرد.
از دیگر تفاوت های آسانسور هیدرولیکی و کششی خانگی می توان به محدودیت ارتفاع در آسانسور هیدرولیکی اشاره کرد؛ همانطور که ذکر شد آسانسورهای کششی خانگی برای ساختمان ها دوازده طبقه به بالا نیز مناسب هستند.
علاوه بر موارد ذکر شده، نصب و راه اندازی آسانسور هیدرولیکی خانگی پیچیده تر است و حتما باید با دقت زیادی انجام شود؛ با این وجود این آسانسورها نسبت به آسانسور کششی قیمت مناسب تری دارند و مقرون به صرفه هستند.
آسانسور شیشه ای یا پانوراما
در طراحی و معماری مدرن از آسانسورهای شیشه ای برای زیبایی بیشتر ساختمان استفاده می شود. این آسانسورها به نام های پانوراما و نمادار نیز شهرت دارند. آسانسور شیشه ای مسکونی معمولا در ساختمان های کمتر از پنج طبقه یا آپارتمان های دوبلکس و تریپلکس نصب می شود.
تنوع طرح و مدل این آسانسورها موجب محبوبیت زیاد آنها در بین طراحان و معماران شده است. شما می توانید با توجه به طراحی داخلی ساختمان، آسانسور شیشه ای را در انواع طرح دار و ساده یا خمیده، مستطیلی و ذوزنقه ای سفارش دهید.
امروزه از آسانسورهای شیشه ای در مراکز تجاری، پاساژها، هتل ها، ساختمان های اداری و مراکز خرید به وفور استفاده می شود. عملکرد این آسانسورها بر اساس اختلاف فشار هوا در بالا و پایین کابین است و کابین آنها توسط پمپ و نوربین ها حرکت می کند. از مهمترین ویژگی های آسانسور پانوراما عدم نیاز به چاه آسانسور و نصب آسان آن است.
آسانسور مغناطیسی خانگی
آسانسور مغناطیسی خانگی یکی از ایمن ترین و هوشمندترین آسانسورهای مسکونی است که دارای سیستم کنترل شتاب، سرعت و توقف بوده و ترمزهای آن با استفاده از نرم افزاری قدرتمند توانایی تشخیص کمترین ارتعاش و لرزش را دارند و می توانند خیلی سریع حرکت کابین را کنترل کنند.
آسانسور مغناطیسی نسبت به سایر آسانسورهای خانگی از قیمت بالاتری برخوردار هستند. از جمله ویژگی های مهم این آسانسورها می توان به ایمنی بالا، سرعت زیاد، طول عمر بالا، سهولت در جا به جایی و کم صدایی اشاره کرد.
فضای مورد نیاز آسانسور برای ساختمان مسکونی
برای اندازه گیری فضای مورد نیاز آسانسور، سه فاکتور در نظر گرفته می شود که عبارتند از:
- فضای مورد نیاز عرض و عمق چاه یا مقطع افقی
- فضای مورد نیاز از کف تا سقف چاه یا مقطع عمودی
- فضای لازم در موتورخانه
هنگام محاسبه فضای مورد نیاز برای آسانسور مسکونی باید فاکتورهای بالا به صورت جداگانه بررسی شوند و ابعاد مناسب با توجه به ظرفیت و سرعت آسانسور به دست آیند. به منظور محاسبه فضای مورد نیاز برای مقطع افقی باید فضای مورد نیاز برای کابین آسانسور، وزنه تعادل، ریل راهنمای کابین و درب آسانسور در نظر گرفته شود.
توجه داشته باشید که ابعاد کابین با توجه به ظرفیت آن متغیر است؛ فضای لازم برای عبور وزنه تعادل در پشت کابین حدود ۳۰ سانتیمتر بوده و فضای لازم برای ریل کابین حدود ۲۰ سانتیمتر در طرفین است. اندازه درب آسانسور و عرض چاه رابطه مستقیم با هم دارند؛ همچنین نوع درب نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک نیز در اندازه عرض چاه تأثیر می گذارد.
برای محاسبه فضای مورد نیاز در مقطع عمودی باید اندازه چاهک، طول مسیر حرکت کابین، بالاسری و ارتفاع روی سقف چاه تا زیر سقف موتورخانه باید مدنظر قرار گیرند. فضای مورد نیاز برای موتورخانه نیز باید طوری اندازه گیری شود که تجهیزاتی از قبیل تابلو فرمان، موتور گیربکس و تابلو برق در آن نصب شوند.
عوامل مهم در انتخاب آسانسور و تعیین قیمت نهایی آسانسور
در زمان انتخاب و خرید آسانسور حتما به عواملی از قبیل عملکرد، ایمنی، گارانتی، ظرفیت، خدمات پس از فروش، مدل، سرعت و نور آسانسور دقت فرمایید. علاوه بر این تمامی قطعات و تجهیزات آسانسور باید دارای کیفیت بالایی باشند.
عومل زیادی از قبیل نوع موتور آسانسور، نوع درب آسانسور، درب کابین، نوع و ظرفیت کابین، تابلو فرمان، ریل و سیم بکسل های آسانسور، نمایشگر، پنل شاسی، قطعات مکانیکی و تجهیزات آسانسور در تعیین قیمت نهایی آن نقش مهمی دارند.
از دیگر عوامل تأثیرگذار در قیمت نهایی آسانسور می توان به سن ساختمان، نوع ساختمان (مسکونی یا اداری)، تعداد طبقات، مسیر پیمایش کابین، ترافیک ساختمان، ظرفیت آسانسور، حداکثر سرعت و ارتفاع اشاره کرد. با توجه به متغیر بودن قیمت ها در سال های اخیر، حتما قبل از خرید اطلاعات لازم در زمینه هزینه ها و قیمت نهایی را کسب کرده، سپس با توجه به میزان بودجه و نوع کاربرد آسانسور، محصول مورد نظر خود را خریداری فرمایید.
استاندارد آسانسور مسکونی
استاندارد آسانسور مسکونی شامل ابعاد کابین با توجه به متراژ ساختمان و تعداد طبقات، محل قرارگیری دکمه های آسانسور، در نظر گرفتن رمپ برای افراد کم توان، تعداد و ابعاد چاه، محل و زاویه قراگیری آسانسور می شود. از دیگر عوامل مؤثر در استاندارد آسانسور می توان به روشنایی کابین و چاه، وجود هواکش در کابین، عدم وجود شکاف یا حفره در دیواره های چاه، تناسب ظرفیت کابین با ترافیک ساختمان و رعایت مسائل ایمنی اشاره کرد.
ابعاد آسانسور مجتمع مسکونی
ابعاد آسانسور مجتمع های مسکونی و ساختمان های بیش از هفت طبقه عبارت است از:
- ابعاد مناسب کابین آسانسور ۴ نفره: عرض ۹۰ * ارتفاع ۲.۲۰
- ابعاد مناسب کابین آسانسور ۵، ۶ و ۸ نفره: عرض ۱.۱۰ * ارتفاع ۲.۲۰
- ابعاد مناسب کابین برای آسانسور ۱۰ نفره: عرض ۱.۳۵ * ارتفاع ۲.۲۰
- ابعاد مناسب کابین برای آسانسور ۱۳ نفره: عرض ۱.۶۰ * ارتفاع ۲.۳۰
- ابعاد مناسب کابین برای آسانسور ۱۶ و ۲۱ نفره: عرض ۱.۹۵ * ارتفاع ۲.۳۰
سخن پایانی
به منظور انتخاب و خرید آسانسور مسکونی حتما باید نوع کاربرد، ترافیک ساختمان و متراژ ساختمان در نظر گرفته شود. از جمله نکات مهم در انتخاب آسانسور مناسب، کم صدا بودن، کم مصرف بودن، طراحی زیبا و ایمنی بالا است.