همانطور که میدانید آسانسور یکی از تجهیزات عمودی برای حملونقل است که برای جابهجایی افراد و کالاها بین طبقات مختلف ساختمان استفاده میشود. آسانسورها یکی از راحتترین نوع حملونقل در داخل ساختمان محسوب میشوند و در ساختمانهای مسکونی و تجاری، بیمارستانها، مراکز خرید، رستورانها و … مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع آسانسور بر اساس کاربرد
آسانسورها در انواع و اشکال مختلفی تولید شدهاند که با توجه به موقعیتهای مختلف و همچنین اهدافی که دارند، باید از طراحی کابین آسانسور مختص آن کاربرد استفاده شود. در این بخش شما را با انواع آسانسورها و کاربردی که دارند، آشنا خواهیم کرد.
- آسانسورهای مسافربری: این نوع از آسانسور برای حمل افراد طراحی شده است و اشکال مختلفی دارد. این آسانسورها میتوانند در دامنهای از اندازهها قرار گرفته و تعداد مختلفی از مسافران را حمل کنند.
- آسانسورهای خدماتی: این نوع آسانسورها در واقع برای حمل لوازم کوچک از قبیل لوستر، مبلمان، یخچال و… مناسب هستند و میتوانند باعث حمل آسان این وسایل در بین طبقات شوند.
- آسانسورهای حمل بار: این نوع آسانسور برخلاف آسانسورهای مسافربری، بهگونهای طراحی شدهاند که بتواند فشار را بهتر تحمل کند. زیرا آسانسورهای باری به منظور حمل و نقل مواد تولید میشوند و بایستی بتوانند وزن بسیار زیادی را در کاربردهای خاص جابهجا کنند.
- آسانسورهای غذا بر: آسانسور غذا بر یک آسانسور حمل و نقل کوچک است که اغلب برای حمل غذا در محیط آشپزخانه، رستورانها و هتلها مورداستفاده قرار میگیرند.
- آسانسورهای وسایل نقلیه: آسانسور خودرو جزو بزرگترین آسانسورها به شمار میآید که از آن برای حمل خودرو بین طبقات مختلف استفاده میشود. این آسانسور با برق ۳ فاز کارکرده و ظرفیتی معادل ۲.۵ تا ۷ تن را شامل میشود.
- آسانسورهای بیمارستانی: این آسانسورها برای جابهجایی و حمل تخت بیماران در بین طبقات است که بهصورت نرم و آهسته حرکت میکند.
آنالیز ترافیک در طراحی آسانسور چگونه است؟
یکی از مواردی که باید در طراحی اولیه آسانسورها به آن توجه کرد، آنالیز ترافیک میباشد. به کمک آنالیز ترافیک میتوانید بهترین حالت را برای ظرفیت آسانسور، سرعت آسانسور و تعداد آسانسور انتخاب کنید که این موارد در جابهجایی مسافران و همچنین زمان انتظار رسیدن آسانسور مؤثر هستند.
در این قسمت به عواملی که در آنالیز ترافیک مورد بحث میباشد اشاره میکنیم:
- قابلیت جابهجایی آسانسور: به میزان درصدی از جمعیت ساختمان که میتوانند در ۵ دقیقه با آسانسور جابهجا شوند، قابلیت جابهجایی آسانسور میگویند.
- زمان سفر اسمی آسانسور: به مدت زمانی که آسانسور از بالاترین طبقه ساختمان به پایینترین طبقه منتقل شده و در جای اول خود قرار میگیرد، زمان سفر اسمی میگویند.
- انتظار برای آسانسور: به حاصل تقسیم مدت زمان سفر اسمی آسانسور به تعداد آسانسورها، انتظار برای آسانسور میگویند.
طراحی چگونگی قرارگیری قطعات آسانسور در چاله
بعد از موضوع آنالیز ترافیک، فضای در نظر گرفته شده برای چاله بسیار مهم است. اینکه کابین با چه ابعادی طراحی شود تا بتواند درون چاله قرار بگیرد و نصب شود بسیار حائز اهمیت است. به طور قطع هر چه از فضای چاله بیشتر استفاده شود، اندازه کابین بزرگتر خواهد شد.
نکته بعدی قرارگیری دربها باتوجه به عرض و عمق چاله میباشد. شرکتهایی که پروانه طراحی و مونتاژ دارند مجاز هستند در مورد نوع آسانسور و قراردادن دربهای طبقه تصمیمگیری کنند.
مورد بعدی که در طراحی کابین آسانسور مورد توجه است، ریل و وزنه کابین است. در این بخش باید به چگونگی نصب ریلها، محل قرارگیری قاب وزنه (در کنار کابین باشد یا پشت آن) و همچنین از چه نوع درب و در چه عرضی استفاده شود، توجه کرد.
انواع دیواره کابین آسانسور
کابین آسانسور یکی از اصلیترین قسمتهای آسانسور است که نظر طراحان و استفادهکنندگان را به خود جلب کرده است. دیوارههای کابین از جنسهای مختلف و متنوع تولید میشوند که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
- کابین شیشهای
- کابین چوبی
- کابین استیل
- کابین گالوانیزه
- کابین کامپوزیت
طراحی کابین آسانسور
کابین اسانسور یکی از اصلیترین قسمتهای آسانسور است که شبیه اتاقک بوده و به منظور جابهجایی افراد، ماشین و یا بار استفاده میشود و از سه بخش چهارچوب، سکو (محل استقرار مسافر و یا بار) و دیوارهها تشکیل شده است.
در بدو ورود به ساختمان، طراحی کابین آسانسور در منازل مسکونی و حتی اداری اولین موردی است که نظر افراد را جلب میکند.
در واقع میتوان گفت که در ساختمانهای مسکونی اهمیت بسیاری به تزئینات و طراحی کابین آسانسور میدهند. بدین صورت امنیت و زیبایی دو معیاری است که لازم است در طراحی انواع کابین آسانسور لحاظ شود.
از دیگر مواردی که در طراحی کابین آسانسور باید به آن توجه شود، ابعاد و اندازههای آن است. اندازه کابین، طول و عرض و ارتفاع کابین باید بهگونهای طراحی شود که برای همه افراد حتی معلولین نیز قابلدسترسی باشد.
نکته دیگری که در طراحی اتاق آسانسور حائز اهمیت است، توجه به اندازه عرض درب آسانسور و همچنین نحوه باز و بسته شدن آن است. مدل درب آسانسور با توجه به نیاز ساختمان برای حمل و نقل و ابعاد آسانسور متفاوت است.
نقشهکشی کابین آسانسور
یکی از مواردی که باید در طراحی کابین آسانسور به آن توجه کرد نقشه کشی اتاق اسانسور است. در واقع باید از قبل نقشه و الگوی کابین خود و اندازههای دقیق هر بخش را تهیه کرده باشید. برای طراحی کابین آسانسور میتوانید از نرمافزار Lift Designer استفاده کنید. این نرمافزار به شما کمک میکند تا نقشه کامل را با جزئیات دقیق طراحی کرده و سپس کابین را از روی آن طراحی کنید.
ابزارها و وسایل لازم برای تولید کابین
برای تولید کابین وسایل و دستگاههای پیشرفتهای وجود دارد که با اختیار داشتن موارد اولیه میتوان با کمک آنها کابینهای آسانسور را طراحی کرد. تعدادی از دستگاههای تولید کابین بهصورت زیر است:
- دستگاه خمکاری
- دستگاه جوش آرگون و برق
- دستگاه پرس
- دستگاه پانچ
- دستگاه برش
- انواع قالبهای لازم برای تولید کابین
- ابزار صافکاری
- دستگاه نقطهجوش
- دستگاه باربری برای انتقال قطعات بزرگ
- لوازم جانبی نصب اتصالات
- دستگاه رنگآمیزی کابین
- نقشهها و الگوهای ساخت کابین
طراحی کابین آسانسور توسط نرمافزارها
برای طراحی انواع کابین اسانسور، متخصصین این کار ابتدا با استفاده از نرمافزارهای طراحی کابین آسانسور ابعاد مورد نظر را در نظر گرفته و نسبت به فضاهایی که باید برای آن تعبیه شود طراحی را انجام میدهند. با استفاده از نرمافزار Lift Designer قابلیت طراحی آسانسور در حالت دوبعدی و یا سهبعدی را برای طراح فراهم کرده و نتایج طراحی را به صورتهای مختلف ارائه میدهد. در این نرمافزار به سادگی میتوانید قطعات آسانسور را انتخاب کرده و نحوه نصب آنها را تعریف کنید.
دیگر نرمافزار کاربردی در طراحی آسانسور، نرمافزار آسانسور است. این نرمافزار به منظور محاسبه ابعاد چاه آسانسور در طراحی اولیه ساختمان تهیه شده و برای انتخاب نوع در و ظرفیت آسانسور نیز کارآمد خواهد بود.
نرمافزار بعدی که به آن اشاره میکنیم نرمافزار Elevator AM است. این نرمافزار تحقیقاتی و آموزشی به منظور انجام محاسبات از جمله (ضریب اطمینان سیم بکسل، ترکشها و …) برای شرکتهای عرضهکننده آسانسور، مهندسین ناظر ساختمان، طراحان آسانسور و بازرسین آسانسور طراحی شده است.
نتیجهگیری
کابین آسانسور یکی از قسمتهای اصلی آسانسور است که افراد با قرارگرفتن در آن به طبقات مختلف منتقل خواهند شد. پس لازم است طراحی کابین آسانسور طوری انجام شود که امنیت و آرامش را برای مسافر به همراه داشته باشد. همچنین بهینه تر شدن قیمت کابین آسانسور برای خریداران نیز رعایت شود. میدانیم که ظاهر آسانسور تقریباً به اندازه عملکرد آن اهمیت دارد و میتواند در محیطهای تجاری بر ذهن مشتریان تأثیرگذار باشد. به این صورت در طراحی کابین آسانسور علاوه بر ایمنی و مقاومت بایستی زیبایی را نیز در نظر بگیرید.